En Toni Pol i la Nicoletta Acerbi, els propietaris del Due Spaghi, un temple de la pasta italiana adscrit a Slow Food que per desgràcia va tancar, van tenir la gran idea d'expandir el negoci amb el Santo Porcello, un bar d’entrepans italians que estava porta amb porta. En el moment que van obrir, el 2018, el 'panino' era molt poc conegut a Barcelona: aquella mescla curosa d’embotit, verdura, formatge i salseta que amb el pas dels anys ha triomfat. I val a dir que Sant Porcello, un dels primers a dedicar-s'hi, va assenyalar un estàndard molt elevat que avui en dia encara marca el nivell. Santo Porcello, a més, és acollidor, amb un interiorisme curós que ajunta bar d'entrepans i xarcuteria.
El pa, clau del triomf, és fet a mida per a ells. I quan tastes una meravella com el Bologna Grossa –amb pesto de pistatxo, mortadel·la de veritat, suau formatge scamorza fumat i oli balsàmic– entens què vol dir això de mesclar amb cura. En Pol és un filòsof i erudit de l’entrepà i vehicula aquest coneixement en unes deu receptes exquisides (el Gambardella, amb porchetta i verdures brasejades, és l’altre must de la casa). "Un bon entrepà és una cosa molt seriosa, significa una estona d'intimitat gastronòmica, i te l'han de preparar molt bé", raona. Apart de 'panini', hi ha una nodrida carta de formatges, embotits, encurtits i delicadeses italianes com els 'tigelle', panets de Mòdena amb diversos farcits. Tant és l'èxit que en van obrir dos mes: a Plaça d’Artós 7 i a Buenos Aires, 11.