El tàper! O més ben dit, preparar-se un bon tàper: aquest petit repte quotidià que bona part dels mortals hem de superar diversos dies a la setmana. Ara cada cop més, d’ençà de la pèrdua del 2,6% de poder adquisitiu que han sofert els treballadors des del 2007. Amb el sou congelat, n’hi ha que s’ha encomanat a les infàmies del menjar ídem per sobreviure. D’altres s’han convertit en mestres de l’extorsió i el saqueig als seus familiars més venerables (passant per casa de la mare, la iaia i la tieta-àvia s’asseguren un subministrament quinzenal). Els que més, la majoria, intenten preparar-se alguna cosa decent i saludable d’una manera pragmàtica. Aquest reportatge no us proposarà cap taula periòdica de receptes de tàpers per tot l’any, però sí us proporcionarà uns quants trucs, consells i idees, directes dels millors cuiners de Barcelona, que de ben segur milloraran el vostre migdia.
Amor a la cuina, el tàper de Raül Balam
La confessió que fa Raül Balam, que treballa en un hotel amb dos restaurants –el que dirigeix ell, el Moments, amb dues Michelin, i el Bistreau– i una cantina per a treballadors, és desarmant: “Un cop o dos a la setmana m’emporto el meu tàper de casa”. Això és amor per la cuina! Ha portat un tàper 100% real: “Són uns calamars farcits que feia la tia Pepeta. Va morir als 98 anys, i pel meu aniversari sempre me’n feia”. És un plat molt clàssic: passes per la paella les potes del calamar i la botifarra, all i julivert. El farceixes en cru. Paral·lelament, fas un sofregit amb la ceba confitada i tomàquet (que pot ser de llauna) fins que redueixi bé. I un cop afegit i ofegat el calamar en aigua, deixa anar “una salsa cardenalícia”. Consell d’en Balam: fer un guisadet amb producte de temporada i bullir arròs de bon matí. “Un cop ho ajuntes a la feina, tens un arròs de cullera fantàstic”. I la verdura de temporada al vapor del dia abans, amb un cop de microones i un raig d’oli, “és fantàstica”.
El xef
Creatiu però amb els peus a terra, ben a prop del producte del seu estimat Maresme, Raül Balam ha imposat la tradició catalana en el gran luxe hoteler. Tota una fita: un cuiner jove i discret, sense escarafalls mediàtics, del 2010 al 2013 va aconseguir dues estrelles Michelin.
Tàper Sex per Carles Albellan
El xef
En reinvenció constant –el primer xef estrellat que passeja un food truck–, Carles Abellan és un dels grans de la millor quinta d’elBulli, responsable del Restaurant Bravo, ha anunciat que no reobrirà Comerç24, punt zero de la tapa d’autor a BCN. En breu obrirà un local més centrat en verdura que en carn o peix, i un Tapas, 24 a la Barceloneta.Migdia complet, tàper per Jordi Rufino
En Jordi Rufino, de Granja Mabel, no hauria de tenir cap problema per fer-se un tàper: fa anys que cada dia fa un menú de tres primers i tres segons, sempre diferent. Ell proposa, d’un dia per l’altre, preparar al vespre “un arrosset, sense caldo i saltat: és un plat que aguanta molt bé el reescalfament i l’endemà agafa molt més sabor”. Fidel a la seva manera de fer, s’ha preparat un tàper d’arroz chaufa, arròs fregit peruà de forta influència xinesa: un sofregit de cebeta amb gingebre, més les verdures que et puguin sobrar per la nevera (un tall de pebrot, espàrrecs) i pollastre o porc, tot tallat ben fi. Se salta amb una mescla de salsa d’ostres i soja i l’arròs, cuit abans ben sec. Consell: “Prepara coses que aguantin bé les temperatures, com escalopes. Si fas una cosa amb salseta el dia abans, et pot fermentar. Els professionals congelen els guisats de la mare i els posen a descongelar al matí, fins que a l’hora de dinar estan a punt”.
El xef
Hereu d’un bar proletari a Marina, aquest cuiner ha triomfat de manera estratosfèrica convertint la Granja Mabel en una de les millors adreces de menú de migdia de Barcelona: per producte, creativitat i relació qualitatpreu. Ara també gestiona la cuina del restaurant L’Actiu, a Barcelona Activa.
Discover Time Out original video