Sant Antoni, dividit entre els pols oposats però no antagònics del brunch i del vermut, s’està projectant cap a l’Eixample Esquerre. Toca parlar de locals de xamfrà: versàtils, acollidors i multiculturals (mal que li pesi a l’Albiol). I com sabeu, els xamfrans són llocs tel·lúrics. Dir que l’Ugot (Viladomat, 138. 93 463 73 61. P: 10-15 €) és acollidor, és dir poc. Obert per la israeliana Adi Nachson, t’hi quedaries a viure. “Aquest és el local que volia des que tenia quinze anys”. Si els cupcake haters (jo mateix) sou capaços de superar els prejudicis (de fet, això no té res a veure amb la moribunda magdalena i l’estètica xarona) hi estareu de nassos. “En diem bruncheria”, explica l’Adi. Des de les nou del matí posen en joc una carta d’esmorzars amb una relació qualitat-preu òptima (els ous són ecològics i els podeu demanar remenats, escumats o passats per aigua, amb torrades de pa de pagès i múltiples complements).
Tasteu el plat estrella, la shakshuka: ous al plat amb xili, molt especiats i amb sofregit de tomàquet. “Un dels grans plats de consens d’Israel”, diu l’Adi. Formada a la Hoffman, al matí disposa una fórmula de plat del dia de qualitat (9 euros), i a la tarda fa volar pastissos deliciosos i casolans (‘ugot’ vol dir ‘pastís’ en hebreu) i scones (dolç calentet, a mig camí entre el brioix i la galeta). El tòpic que us hi sentiu com a casa és real en un local deliciós i ple d’ànima, amb un terra recuperat pam a pam al ciment, mobles d’antiquari i una vaixella miscel·lània recopilada durant anys.
En un altre xamfrà atractiu –la façana imita un temple grec!– el Mostassa (Mallorca, 194. T. 93 269 38 41. P: 20 €) és la idea del Rachid, un exconsultor financer holandès, molt conscient que “la indústria alimentària i el menjar processat causen bona part de la contaminació del món”. El seu granet de sorra per evitar-ho va ser penjar les finances i obrir un “restaurant sostenible on carn i peix fossin, en la mesura del possible, de proximitat i ecològics”.
El Mostassa fa un menú de migdia curtet però molt atractiu i amb opció veggie-friendly: per 10,80 euros, en pocs llocs trobes un entrecot eco filetejat, fet al seu punt i sobre un llit de parmentier i dolcíssima pastanaga glacejada. En Rachid assegura que el seu peix és fresc i legal: “Treballem amb un pescador que respecta els cicles reproductius del peix, a les cinc del matí surt la barca i a les nou tenim peix fresc”. Dir que són versàtils és poc: hi trobareu carta d’esmorzars, tapes, fast good (hot dogs de carn eco i biquinis gurmet), principals saludables i ben fets (de curri thai a magret d’ànec). Us podeu interessar per la part ètica, o saber que aquí s’hi menja molt, bé i a bon preu