'Les senyoretes d'Avinyó' (1907) de Picasso potser sí que eren senyoretes, però no pas d'Avinyó ciutat, sinó del carrer Avinyó, al cor del Barri Gòtic. El quadre que va canviar l'art del segle XX representa pintar unes noies d'un bordell del carrer Avinyó, 44. I des de finals del 2023 que torna a ser un local de pública concurrència: hi ha el restaurant Xeixa amb la xef valenciana Sara Valls al capdavant.
L'immoble és una meravella (i la hiperactiva cap de sala Meritxell Pujol us farà una visita guiada encantada): sou a la Casa Joan Gabriel, un palauet de finals del s. XVIII que té entrada per Avinyó i Carabassa. Sota la volta catalana i les escales senyorials, hi regna una barra baixa japonesa i un forn de llenya. Aquí practiquen una cuina del nostre mediterrani –el que mira de Catalunya i València cap a les illes– feta amb una filosofia de producte km 0 i estacionalitat radical.
Per una banda, Valls agafa receptes que ara ens sonen quasi exòtiques i hi passa el ribot gastronòmic. Dos deliciosos exemples: uns calamars a la bruta –guisats amb botifarra negra i sobrassada, clàssic balear– o la seva versió de l'amanida pagesa de Formentera. Per l'altra, tenen un forn de brasa amb què fan meravelles. Foc i fum toquen la majoria de les receptes, bé siguin carn, peix o verdura. Es nota en entrants freds, com un babaganuix delicat i fumat, amb olives kalamata i pinyons. I en carns i peixos –que abans passen per càmera de maduració– com un brutal llobarro a la brasa. Aquest és un local d'alta cuina senzilla però excel·lent. El tiquet us picarà menys si passeu a fer un bon esmorzar de forquilla, l'altre vessant de la casa, a partir de les deu del matí.