5 rutes que us faran redescobrir la terra catalana amb ulls renovats

El Grand Tour de Catalunya és una manera òptima de planificar unes vacances o una escapada de cap de setmana molt a prop de casa, amb cultura, bona gastronomia i èxit garantit
Cap de Creus
Cap de Creus / © Agència Catalana de Turisme,
Time Out en col·laboració amb Agència Catalana de Turisme
Publicitat

Podem començar fent una pregunta: quants llocs interessants de Catalunya heu visitat i fins a quin punt coneixeu l’enorme varietat de coses admirables que podem trobar al país? Sabem que hi ha molta gent viatgera i amb curiositat que ja s’ha recorregut Catalunya de punta a punta, i que ha col·leccionat monestirs, cellers, paisatges, ponts i estacions de muntanya, però també estem segurs de que hi ha també molta gent amb una llista enorme de llocs d’interès encara pendents, ja siguin les esglésies romàniques del Prepirineu, les Terres de l’Ebre, l’interior de l’Empordà o el llegat modernista de Barcelona.

Si aquest és el vostre cas i voleu conèixer Catalunya amb més profunditat –ja sigueu residents o venint de vacances–, una de les opcions més interessants és recòrrer el Grand Tour de Catalunya, una proposta de ruta que cobreix la totalitat del territori, que no es deixa cap lloc icònic, i que es pot fer de manera completa o en cinc trams ben definits.


Aquesta proposta està inspirada en el Grand Tour dels segles XVIII i XIX, una activitat que feien els joves anglesos abans d’ingressar a l’edat adulta, i que passava per fer una ruta extensa per les meravelles culturals de la vella Europa, i que podia durar un any. El Grand Tour de Catalunya no requereix tant de temps, però és igual de satisfactori, ja que permet entrar en contacte amb la història, la natura, la gastronomia, l’art, els miradors mès esplèndids, les vies amb panoràmiques més excelses i les aventures més significatives que pot oferir Catalunya de nord a sud, i del mar fins a l’interior. I serà una oportunitat per fer escapades properes de cap de setmana o plantejar unes vacances de primera sense anar gaire lluny.


El Grand Tour de Catalunya es pot fer de dues maneres: tenim la Ruta Icònica, la més llarga, que es pot fer en 13 dies, i desprès cinc trams dividits en diverses etapes que es poden fer en un dia, i que recorren tot el pais, començant a Barcelona i els seus voltants, i passant per les Terres de l’Ebre, la plana de Lleida, els Pirineus de Catalunya... Aquestes etapes us ajudaran a gaudir de Catalunya com si fos una terra nova, de descobriment absolut, i a admirar-la amb ulls nous. Si us engresqueu, aquestes són les cinc propostes que us recomanem. Les podeu planificar en aquest enllaç.

Tram 1. De Barcelona a Tarragona

Anar de Barcelona a Tarragona és molt ràpid. Però si fem el viatge directament ens estarem perdent tot el que d’interessant hi ha pel camí, que és una munió espectacular d’art, natura i gastronomia. El primer tram comença, naturalment, a Barcelona, amb tot el que ens pot oferir la ciutat –museus, espectacles, botigues, mar, passejades, restaurants– i passa per llocs com la muntanya de Montserrat, plena d’espiritualitat, mística, màgia i misteri, i hace parada en Sitges, on encara es respira l’encant d’un passat modernista i mariner. En el camí cap a Tarragona, mentre passem per paisatges imponents, entrem en una de les zones més riques del país en termes gastronòmics, sobre tot si pensem en la qualitat del raïm i del vi, amb la garantia de la DO Bages. Si us interessa l’enoturisme, visitar cellers i passejar rodejats de paisatges amplis i clars, el Penedés és el vostre lloc. Una vegada arribeu a Tarragona, us espera una altra ciutat amb cultura viva i història antiga, un dels enclavaments de restes romanes més destacadats d'Europa, abundants i ben conservades.

Tram 2. Del Delta de l’Ebre a la plana de Lleida: fauna i flora

Un cop visitada Tarragona, cal fer un desviament abans de baixar del tot i descobrir el modernisme a Reus, un dels tresors artístics de la Catalunya de finals del segle XIX i XX. És important dedicar temps a l’art i als monuments -i tampoc no oblideu fer un bon vermut-, perquè desprès ve un contacte total amb la natura. El delta del riu Ebre és un lloc ideal per passar uns dies de repòs. La seva gastronomia -arrossos, musclos- és extraordinària, i dóna l'oportunitat de visitar paratges on abunda una fauna molt destacada on podem observar aus com flamencs o mussols. Un cop sortim del delta, cal pujar i abans d’arribar a la plana de Lleida, amb els seus paisatges serens, la ruta inclou els monuments del romànic como els monestirs de la Ruta del Cister.

Tram 3. Cap al Pirineu: de Lleida fins a la Seu d'Urgell

El tercer tram us apropa progressivament a la muntanya fins deixar-vos al cor del Pirineu de Catalunya, on estareu tan a prop dels estels que, amb una mica de sort, els podreu tocar. Primer passareu per la plana de Lleida, una zona de paisatges inmensos i vistes amples que anuncien l'emergència inmediata d'una natura que es va fent més opulenta. A mesura que pugem en paral·lel als rius que baixen de la muntanya, descobrireu dos tipus de plaers: la natura -amb el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici- i l’art romànic del Prepirineu. El nord-oest de Catalunya conserva les construccions medievals més antigues del país i la joia de la corona, que és el conjunt arquitectònic de la Vall de Boí. A mesura que anem més cap a dalt i ens endinsem en els Pirineus de Catalunya, la següent etapa el marca un lloc molt especial: la Val d’Aran, un paradís natural a gran altitud que ens facilitarà fer rutes de senderisme i entrar en contacte amb la natura, i si podeu passar alguna nit, encara millor: la vista dels estels és espectacular. I no deixeu passar l’oportunitat de passar pel Parc Natural Alt Pirineus, baixar pel riu Noguera Pallaressa i culminar el viatge a la Seu d'Urgell, tot gaudint pel camí de la gastronomia local. És un altre nivell.

Tram 4. De la Seu a l'Empordà passant de la muntanya al mar

Per arribar al mar, que es el següent final de ruta, cal resseguir el contorn dels Pirineus de Catalunya. La destinació final és l'Empordà, on es connecten aquestes dues natures gairebé oposades: l’alta muntanya i la platja feréstega de roques batudes per la tramuntana. Les etapes, que comencen a la Seu d’Urgell, un dels racons amb arquitectura religiosa més importants de Catalunya, us portaran per cims de muntanya com el mític Pedraforca; recorrereu la zona volcànica de La Garrotxa, on es practica una gastronomia única al món, i diversos pobles medievals.

Tram 5. De la Costa Brava a Barcelona: encant medieval i tornada a la modernitat

La cinquena ruta us aproparà a Figueres, la ciutat on hi ha la Casa-Museu de Salvador Dalí, i tota la mitologia de l’artista. Ja que esteu a la Costa Brava, aprofiteu també per gaudir del mar, de la navegació, de la bellesa del paisatge i d’una bona mariscada. Per tornar a Barcelona s'ha de continuar la ruta i començar amb un comiat de l’Empordà visitant les ruïnes grecoromanes d’Empúries i passar desprès per Girona, una ciutat encantadora amb molta història: el barri jueu, la catedral, els jardins i les edificacions medievals són carrers i monuments que sempre deixen molt bona impressió. Però Girona és molt més que la capital: hi ha poblets molt atractius a molt poca distància. Es continua baixant fins a Vic, per desprès cercar la línia de costa i tornar a Barcelona pel Maresme, un altre espai atractiu per l’apropament entre els monts de l’interior i la costa en calma. Un cop arribeu a Barcelona, tindreu una nova oportunitat per gaudir dels plaers de la ciutat, ja sigui repetint o fent tot allò que no vau podeu fer en la primera etapa: fer la ruta del Modernisme, anar a la platja, fer compres o gaudir de la seva inesgotable oferta cultural.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat