Clean City
© Christina GeorgiadouClean City
© Christina Georgiadou

'Clean city' contra la xenofòbia

Prodromos Tsinikoris ens explica la vida de cinc dones de la neteja d'Atenes, el 'hit' teatral europeu del 2017

Andreu Gomila
Publicitat

Fa quatre anys, Anestis Azas i Prodromos Tsinikoris es van adonar que la retòrica xenòfoba del partit neonazi grec Alba Daurada havia esdevingut mainstream, gràcies al 7% dels vots al Parlament i una frase –“Hem de netejar Grècia”– que va agafar força no només entre els extremistes grecs, sinó també en altres indrets. Aleshores es van preguntar, ens explica Tsinikoris: “Per què no agafem la frase literalment? Qui neteja Grècia?”. I, esclar, van anar a parar als immigrants que, de Moldàvia, les Filipines i Egipte, arriben a Europa i agafen la primera feina que troben, la qual és sovint la d’home de la neteja o dona de fer feines.

Cinc dones de fer feines
Van entrevistar més 60 persones i es van quedar amb Lauretta Macauley, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi i Valentina Ursache, cinc dones a qui, com a “mascles blancs”, els van preguntar: “Què és important per tu dir en aquesta obra?”. Es van asseure en cercle i van començar a parlar. I el resultat és Clean city, una peça que és el hit europeu d’aquesta temporada, que ja ha estat a vuit països i que no pararà, per ara, fins a la meitat del 2018.

Són com nosaltres
Les dones expliquen en escena la seva història. Tsinikoris deixa clar que són una mena de gent que no va al teatre, i de la qual el teatre no parla mai. “Els seus dubtes i les seves pors són els mateixos que els nostres”, afirma el director, que defensa la necessitat d’oferir visions alternatives a la realitat que no es troben a l’agenda política i social. “Donem veu a gent que no hi és, al debat públic”, remata Tsinikoris.

No són actrius
Totes cinc continuen netejant cases i, diu Tsinikoris, no se’ls ha pujat la fama al cap. “No són actrius i no s’hi han de convertir. La clau de l’espectacle és que sempre siguin elles mateixes. Quan tenim funció es demanen vacances i la feina que deixen va per a una amiga”, afegeix. Des que va estrenar Clean city a Atenes, tanmateix, alguna cosa ha canviat per a elles. Una, per exemple, ha aconseguit la ciutadania grega després de 23 anys de viure al país. El teatre pot canviar el món!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat