El que fa Cristina Clemente a Dones de ràdio és extremament complicat, a l'abast de molt pocs autors: una comèdia a partir d'una situació tràgica sense deixar-se pel camí ni una engruna de sensibilitat. Sap que no pot fotre-se'n, del càncer de mama, ni del drama que travessen milions de dones. Però pot crear una situació, uns mecanismes, que provoquin aquesta cosa tan estranya que és riure, o almenys esbossar un somriure, mentre plores.
I tot això és possible perquè disposa d'un director que es pren molt seriosament això del teatre i que sap ensumar els èxits, que sap subratllar frases i fer moure les peces com un escaquista, fins i tot qui té la idea de col·locar un pedrot gegant al mig de l'escena, sobre el qual giraran les seves criatures. Sergi Belbel, mestre de Clemente, ha assumit el text com si es tractés de Yasmina Reza o de Neil Simon, com si fos un clàssic contemporani, cosa que no tinc cap dubte que Dones de ràdio acabarà sent: amb la tirada que té l'autora a Europa i Amèrica Llatina, ja es deuen estar barallant per adaptar-la.
Sergi Belbel ha assumit el text com si fos un clàssic contemporani
A més, disposa de tres actrius que han assumit els seus papers conscients que representen totes aquestes dones que han passat por, que han han vist com els queien els cabells, que han amagat (o no) la malaltia, que s'han sentit incompreses. Es posen en la pell de tres criatures ben diferents. La Rosa (Àngels Gonyalons) és una dona madura d'èxit, una reina, que diu ella, als antípodes de l'Àgata (Sara Espígul) i de la Carol (Sara Diego, l'una perquè està obsessivament centrada en la maternitat i l'altra perquè viu perduda en els inicis de l'edat adulta. Tres estereotips, d'acord.
Són tres personatges. Tot i que n'hi ha molts més i són gairebé tan importants com els que veiem en escena, com els marits de la Rosa i l'Àgata, o la mare de la Carol, veritable contrapunt. Perquè Clemente fa allò que executaven tan bé els grecs: l'el·lipsi. Cosa que volia dir no mostrar el dolor extrem, els assassinats, la mort crua, Èdip treient-se els ulls, sinó únicament explicar-ho, fer-hi referència.
Dones de ràdio és, a més, molt teatral. No sé si algú s'atreviria a fer una pel·lícula amb aquest argument o una novel·la. S'ha escrit i filmat molt sobre el càncer, sobre el càncer de mama. Tot i que potser mai no s'han reunit tres dones que l'han patit i hem deixat que parlessin amb la llibertat i la desimboltura de la Rosa, l'Àgata i la Carol. I aquí, és clar, és on neix la comèdia.
No et perdis la llista de les obres recomanades que hi ha a la cartellera ara mateix.