Bologna

Els 10 espectacles que has de veure de FiraTàrrega 2017

Circ, teatre, dansa, arts de carrer... el festival de la capital de l'Urgell bé mereix una visita

Andreu Gomila
Publicitat

FiraTàrrega és la gran festa d'inici de la temporada teatral a Catalunya i la responsable que moltes companyies no facin vacances a l'agost. Aquest any, hi viurem 54 projectes provinents de vuit països, amb 21 estrenes. Hi passarà algun èxit recent, com 'Aüc', 'Abans que arribi l'alemany', 'De carenes al cel' o 'Gold dust rush', però sobretot Tàrrega és un lloc per descobrir les propostes més agosarades dels creadors més extrems, els que es juguen la vida al trapezi, els que ens fan petar de riure...

1. urGENTestimar

FiraTàrrega comença fort, ajuntant l'artista plàstica Ada Vilaró i el científic Josep Perelló en un projecte basat en la participació comunitària. Un espectacle inaugural que buscar diluir les fronteres, amb un desplegament que implica persones, associacions, espectadors en una recerca sobre l'amor, la convivència, el respecte i l'acceptació de l'altre. Seran, agafin-se fort, 40 hores d'espectacle. Peter Brook? Bob Wilson? Dia 07: 7, 10, 20 i 23 h / Dia 08: 10, 14 i 22.15 h. Espai Pl. Major 

2. Bologna: Pasolini

Cada nou espectacle de La Veronal és tota una invitació a veure i gaudir de la millor dansa europea contemporània. La imaginació i el talent de Marcos Morau, el seu coreògraf, no té límits. I els seus ballarins aporten la seva tècnica i un desenvolupament escènic que insòlit al nostre país. A 'Bologna: Pasolini' recreen l'assassinat de Pier Paolo Pasolini a Òstia perquè el públic pugui observar-la des de perspectives diferents, analitzar-la i sentir-la en el propi cos. Dia 09: 18.30 i 20.30 h / Dia 10: 12 i 20.30 h. Espai Cal Trepat.

Publicitat

3. Pool (no water)

Íntims Produccions van ser en boca de tothom gràcies a 'Wasted', l'obra de Kate Tempest que va dirigir Iván Morales, estrenada fa dos anys a FiraTàrrega. Ara s'endinsen en un altre dels 'in yer face britànics, Mark Ravenvill, que parla sobre la fragilitat de l’amistat, l’enveja, l’èxit i el significat de l’art en la vida dels creadors. La dependència, la toxicitat, el valor per allunyar-nos o posar-nos molt a prop dels altres. Les relacions entre les persones, en el cercle de coneixences. Les pors, les nostres frustracions i les que projectem sobre els altres. Dia 07: 18 i 21 h / Dia 08: 12.30 i 18.30 h. Espai Poli. Municipal.

4. Udul

Cada moviment de Los Galindos s'ha de veure. És un 'must'. I és que tot el que toquen Bet Garrell i Marcel Escolano es converteix en or o, dit en llenguatge circense, màgia. Si són ja uns clàssics és per alguna cosa. Aquí afronten un exercici de recerca i redescobriment de les capacitats corporals i de confrontació emocional de l’individu amb ell mateix. Circ d'entranya, visceral i simple on els personatges busquen desencallar les situacions per seguir existint, amb tenacitat, amb naturalitat. Dia 07: 20.30 h / Dia 08: 11 i 20.30 h / Dia 09: 10.30 i 20.30 h / Dia 10: 11 h. Espai Ondara Park.

Publicitat

5. Màtria

Fa dos anys Tàrrega va viure el desvetllament d'una artista total gràcies a 'Most of all, you've got to hide it from the chicks', una obra adreçada, en principi, a infants, però que feia les delícies dels més grans. A partir de l'afusellament d'un tiet avi el 1939 pel règim franquista i de la descoberta d'unes cartes personals dels seus darrers anys de vida, Rovira proposa aquesta peça de teatre que va de la memòria privada a la memòria col·lectiva. Com encarar la memòria familiar en un Estat forjat en l’oblit? Dia 07: 12 i 21 h / Dia 08: 12 i 18.30 h. Espai Cal Trepat.

6. Diez de cada Diez

Sempre atenta a la realitat llatinoamericana, FiraTàrrega ens porta un espectacle uruguià dirigit per Valeria Píriz que, en forma de perfomance, posa en el centre del debat la violència cap a la dona, la violència de gènere i la violència en la seva expressió més simple (o més complexa). Una peça nascuda a partir d'una sèrie de dotze feminicidis ocorreguts a primers del 2015 a l'Uruguai. Píriz fa servir  una tècnica de creació de motlles de figures humanes a base de precintatge amb cinta adhesiva. Dia 07: 19 h / Dia 08: 12 h / Dia 09: 12 i 19 h / Dia 10: 12 h. Espai Pl. del Carme.

Publicitat

7. Breaking Point

Alexander Weibel Weibel és un artista de circ mig nord-americà i mig espanyol que viu a Estocolm, on ha pogut explorar les dimensions, els riscos i la passió per la corda fluixa. Diuen que ha fet un treball trencador que explora la tensió a través de les expectatives i la relació que establim amb els materials i la forma com els utilitzem. Des de la proximitat, la màxima simplicitat, sense trucs i amb elements bàsics com el paper, el fil de pescar, l'aigua o el foc, el públic participa en un experiment artístic sobre la possibilitat, la resistència i els límits, on la matèria parla per ella mateixa.  Dia 09: 13.30 i 21 h / Dia 10: 18 h. Espai Poli. Municipal.

8. Mur

Alguna cosa es trenca i un mur fet a base de cubs s’enfondra. D’entre les restes, apareixen dotze persones que proven de reconstruir un món nou. Un espectacle visual, poètic i integrador que empra l’arquitectura efímera per reflexionar sobre les limitacions físiques i mentals i la capacitat humana de sobreposar-s'hi. Una performance circense, amb ritmes del sud en directe i molt d’humor, dirigida per Nacho Flores. Dia 07: 21.30 h / Dia 08: 21.30 h / Dia 09: 21.30. Espai Escenari Foment Targar.

Publicitat

9. Momentos estelares de la humanidad

Un 'site specific' a partir d'un dels llibres més acollonants de Stefan Zweig, en el qual fa una reflexió sobre la història, el poder i les obsessions humanes? Doncs això és el que ha fet la companyia Eléctrico 28, que ha preparat un recorregut urbà per Tàrrega en què ens explicaran aquests moments estel·lars en la vida quotidiana recreant les circumstàncies necessàries perquè això sigui possible. Dia 07: 17.30 (cast) i 19.30 h (ang) / Dia 08: 11 h (ang), 17.30 (cast) i 19.30 h (cast) / Dia 09: 11 (ang), 17.30 (cast) i 19.30 h (cast) / Dia 10: 11 (ang), 17.30 (cast) i 19.30 h (cast). Espai Pl. d'Urgell.

10. Límits

Un solo de teatre físic multidisciplinari creat i interpretat per Ferran Orobitg on conflueixen el circ, la manipulació d'objectes, el moviment, el teatre, la música i el clown. Una història inspirada en el conte 'L'elefant encadenat' de Jorge Bucay, plantejada com a metàfora dels marcs mentals que ens autoimposem i que ens impedeixen créixer com a persones. Dia 08: 11 i 17 h / Dia 09: 11 i 17 h / Dia 10: 17 h. Espai Sant Eloi.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat