Josep Maria Miró
© Maria DiasJosep Maria Miró
© Maria Dias

Els autors de la temporada

Aquests són els dramaturgs que has de seguir de la cartellera de Barcelona de la temporada 2017/2018

Andreu Gomila
Publicitat

La temporada està carregada de noms propis del millor teatre contemporani internacional i català. Autors que deixen petjada per allà on passen, entre els quals, per sort, comptem amb un bon nombre de dramaturgs locals. No tots poden estrenar a casa, però en tenim un bon grapat que, en el petit, gran o mitjà format, poden veure com arriben a la cartellera les seves obres.

Martin McDonagh
Martin McDonagh

El vam descobrir a finals dels 90 gràcies a 'La reina de la bellesa de Leenane' i, després, 'El tinent d'Inishmore' i 'L'home dels coixins'. Últimament, hem gaudit de les seves pel·lícules, com 'Set psicòpates'. Però hem passat molt de temps sense el que és, sens dubte, el millor dramaturg de la seva generació. Un irlandès de 47 anys (nascut a Londres) amb un món propi i una força dramàtica que l'ha convertit ja en un clàssic contemporani. Iván Morales porta a escena 'La calavera de Connemara' a La Villarroel.

Josep Maria Miró

A finals de temporada, el maig del 2018, Josep Maria Miró podrà considerar-se un dels pocs autors d'aquí que ha estrenat a la Sala Gran del TNC. Serà el torn de 'Temps salvatge' i viurem la 'première' mundial d'una obra d'un autor, de qui ens hem perdut les seves dues últimes peces, 'Obac' i 'La travessia', que s'han estrenat a Buenos Aires i Montevideo, respectivament. És l'autor que més fort està empenyent el teatre català fora, amb estrenes a Europa i Amèrica. És vigorós, punyent, un artista de la paraula teatral. Al gener, tindrem a 'Olvidémonos de ser turistas a la Beckett.

Publicitat

Sarah Kane

Després del magnífic 'La psicosi de les 4.48' de l'enyorat Moisès Maicas, Xavier Albertí, admirador de Sarah Kane, ha decidit estrenar al TNC la seva peça, com ho diríem, més 'fàcil'. El seu 'Blasted' és d'una duresa tremenda i el podrem veure el gener de l'any que ve dirigit per Alícia Gorina i interpretat per Pere Arquillué, Blai Juanet i Marta Ossó. Kane és una dramaturga britànica que es va treure la vida el 1999 als 28 anys. En quatre anys, va escriure un grapat d'obres memorables, i aquesta és com una pel·li de Terrence Malick, tan crua, tan rellevant.

Fabrice Murgia

El dramaturg belga té només 34 anys i és, per a molts, el millor autor europeu de la seva generació. El febrer de l'any que ve arribarà al Lliure 'La tristeza de los ogros', que a molts els sonarà per haver-la vista en versió original i dirigida per ell a Temporada Alta ('Les chagrin des ogres'). L'acció se situa en el 20 de novembre de 2006, quan el jove Bastian Bosse va entrar amb una escopeta a l’institut d’Emsdetten (Alemanya) i va començar a obrir foc. Va ferir cinc alumnes abans de suïcidar-se. Murgia parla de la solitud, de la bogeria, del món que ens ha tocat viure.

Publicitat

Clàudia Cedó

Aquest nadal, la Beckett recupera dos espectacles de Clàudia Cedó, l'autora resident de la present temporda: 'Tortugues' i 'L’home sense veu'. Les dues propostes són producció de la Sala Flyhard, amb la qual la Beckett col·labora des d’aquesta temporada amb la voluntat de treballar per la promoció de la dramatúrgia catalana. Cedó també tindrà una peça al Lliure, 'Cinema', que s'estrenarà al maig, dins el cicle Escenaris Especials. És, sens dubte, i per mèrits propis, l'autora del moment.

Ramon Madaula

Ramon Madaula ha decidit saltar del tot a l’altra banda. Fa molts anys que es dedica al teatre. És un actor estel·lar, ha dirigit i, fins i tot, és productor. I comença a afiançar-se com a dramaturg, encara que ell no se senti gaire còmode amb la paraula. Jordi Casanovas li va donar un cop de mà pr fer 'L’electe’, però l'obra és totalment seva. A més, el Romea estrenarà al desembre 'Adossats' al Romea, la seva primera sala gran.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat