Blai Mateu
Foto: François PasseriniBlai Mateu
Foto: François Passerini

Les cares de la temporada teatral 2019/2020

Aquests són els artistes de teatre i dansa que has de seguir a Barcelona

Andreu Gomila
Publicitat

N'hi ha de nous, de vells coneguts, d'altres que havíem perdut la pista i que tornen amb ganes, d'altres que es consoliden, alguns que pugen amb força. Aquests són els artistes de teatre de dansa dels quals en parlaràs durant la temporada 2019/2020. Són actors, actrius, dramaturgs, directors que han posat tota la carn a la graella per a què gaudeixes de l'art més antic del món.

NO T'HO PERDIS: El cap de setmana ideal a Barcelona

El top 14

1. Blai Mateu

Per què? És, sens dubte, el gran artista escènic català del nostre temps. Educat en el circ contemporani, els seus espectacle amb Camille Decouyrte fa temps que s'han tret de sobre totes les etiquetes.

Què fa? Al Grec passat, va meravellar amb la seva última peça, 'Falaise', que a finals de setembre farà temporada al Lliure. Si a la inigualable '' viatjaven del blanc al negre, aquí fan el camí invers del negre al blanc. Compta amb Oriol Pla, Noëmie Bouissou, Claire Lamothe, Julian Sicard, Marti Soler i Guillermo Weickert, un cavall i uns coloms.

Instagram: @barodevel

2. Carla Rovira

Per què? És l'autora de 'Màtria' i 'Àüc, una dramaturga amb un gran talent, feminista 'avant la lettre', membre d'una generació que no ha tingut gaires oportunitats.

Què fa? Té la seva primera oportunitat d'or de demostrar el seu talent amb el seu primer espectacle en un teatre oficial, el Lliure, amb 'Posaré el meu cor en una safata'. Serà al desembre a, ni més ni menys, que la sala Fabià Puigserver. Parlarà de la mort i de com ens hi enfrontem, un tema que ja ha tractat amb valentia i molt bona acollida. En escena comptarà amb Laura Blanch, Ramon Bonvehí i Marc Domingo.

Twitter: @lacarlarovira

Publicitat

3. Àngel Llàcer

Per què? La temporada passada va arribar a posar 10.000 espectadors per setmana al Tívoli gràcies a 'La jaula de las locas'. És un home que pot amb tot. Carismàtic, talentós, brillant.

Què fa? Després de l'èxit abassegador l'actor i director redobla la seva aposta amb 'La tienda de los horrores', que serà, sens dubte, el gran musical de la temporada. De nou amb Manu Guix com a soci, pretén rescatar aquest musical clàssic de Broadway i repetir èxit de públic. No dubtem que s'hi deixarà la pell.

Instagram: @angelllacer_oficial

4. Núria Guiu

Per què? 'Likes' deu ser la peça de dansa contemporània que més bolos ha fet en els últims dos anys. La seva autora és Núria Guiui una jove coreògrafa formada a l'Institut del Teatre i exballarina d'IT Dansa i La Veronal que ens està oferint moltes alegries.

Què fa? A l'octubre, estrena a la Hiroshima la seva nova creació, 'Spiritual boyfriends', que pren com a base de treball una recerca iconogràfica sobre les pràctiques físiques que han anat conformant el ioga des dels seus orígens fins a la contemporaneïtat.

Instagram: @guiu_guiu

Publicitat

5. Denise Duncan

Per què? Poca broma amb aquesta autora que està esquerdant el nostre sistema teatral, tan blanc, tan poc heterogeni. Racialitzada, amb ganes de fer-se sentir, ja ens va despertar la temporada passada amb 'Negrata de merda'. Vol posar tota la negritud catalana damunt d'un escenari, treure-la del soterrani, de la clandestinitat. Segur que ho aconseguirà.

Què fa? És la dramaturga resident de la Sala Beckett de la temporada 2019/2020, cosa que vol que veurem algun 'revival' pels volts de Nadal i una peça nova cap a la primavera.

Twitter: @deniseduncan

6. Juan Carlos Martel Bayod

Per què? S'estrena com a director del Lliure amb ganes de marcar perfil i deixar petjada. El primer semestre del teatre promet, però s'ha de veure si és capaç d'arrossegar part del públic que tenia el teatre de Lluís Pasqual i recuperar el que van perdre quan va marxar Àlex Rigola.

Què fa? Ha fet una aposta per la contemporaneïtat, nous llenguatges i donar oportunitats als joves talents. Es mereix, almenys, el benefici del dubte. Però estem convençuts que se'n sortirà. Estrena 'Casting Giuletta'.

Publicitat

7. Pere Arquillué

Per què? Està molt en forma, l'Arquillué. És el gran actor català viu i només esperem què farà per anar-hi corrents. En els últims anys ha demostrat que pot anar d''Art' a 'Blasted' sense moure una cella, sempre a punt.

Què fa? A la tardor, al Romea, tornarà a posar-se en la pell de Johnny Byron 'El gall' després del recital que ens va regalar al Teatre Grec gràcies a 'Jerusalem'. I a la primavera, farà front a un imprescindible Eduardo de Filippo al TNC, 'Les veus interiors'.

8. Alba Pujol

Per què? Fa anys que l'actriu col·labora amb Àlex Rigola i fruit d'això hem pogut gaudir de peces tan imprescindibles com 'Vania', per exemple. Com a intèrpret, l'hem vista a 'Nerium park' o 'Una lluita constant'.

Què fa? De nou amb Rigola, Pujol fa 'Aquest país no descobert que no deixa tornar de les seves fronteres cap dels seus viatgers', que s'estrenarà a Temporada Alta i farà després estada a la Beckett. Hi parlen del pare de l'Alba, Josep Pujol. Entre sessió i sessió de quimioteràpia, pare i filla reflexionen sobre la vida i la mort. Teatre documental fet de prop.

Instagram: @albapujol

Publicitat

9. Júlia Bertran

Per què? La periodista té vida més enllà de TV3. Ha estrenat exposicions i el seu llibre 'M'estimes i em times', contra l'amor romàntic, ha estat un best-seller.

Què fa? Aliada amb la companyia Sixto Paz, Bertran va protagonitzar al Grec passat una de les peces del festival, 'Así bailan las putas'. Va esgotar entrades. I ara torna a l'octubre a l'Escenari Brossa per reflexionar sobre el feminisme, com es mostra socialment la dona i impartir-nos una classe de 'twerk' que ens farà moure el cul.

Instagram: @juliabertran_

10. Jordi Prat i Coll

Per què? La temporada passada va tocar el cim amb la seva primera peça a la Sala Gran del TNC, l'èxit 'Els jocs florals de Canprosa'. Ara torna a tenir repte majúscul, però el talent de Prat i Coll no té límits. Fa anys que hauria de ser un clàssic contemporani. Sap convertir els pans en peixos.

Què fa? En aquest inici de temporada aspira a repetir proesa amb 'La Rambla de les floristes', de Josep Maria de Sagarra, un autor que ja ha dirigit.

Publicitat

11. Laura Conejero

Per què? Un altre intèrpret que està que se surt. Ho ha demostrat a cada oportunitat que ha tingut: 'La importància de ser Frank', 'L'ànec salvatge', 'La fortuna de Sílvia'...

Què fa? Aquest octubre, estena 'Una història real' a La Villarroel amb Julio Manrique de 'partenaire'. I, al TNC, més tard, farà de Hedy Lamarr sota direcció de Sergi Belbel, al costat d'Elisabet Casanovas, que interpretarà Marilyn Monroe. Un duel d'altura entre una actriu que viu un moment dolç i una altra que ha estat la gran sorpresa de les últimes temporades.

12. Marc Chornet

Per què? El director de la companyia Projecte Ingenu serà, sens dubte, l'home més enfeinat de la temporada. És un dels joves directors que més eines ha desplegat en escena, sempre amb una gran capacitat per arriscar-se i recuperar una manera de fer teatre molt europea.

Què fa? S'estrena com a director de l'Escenari Brossa, on posarà de llarg una nova trilogia basada en la relació entre l'ésser humà i el temps amb un primer espectacle anomenat 'Aquest vers és el present'. A l'Akadèmia, mentrestant, recupera projectes anteriors al voltant de Shakespeare: 'Hamlet', 'Vaig ser Pròsper' i 'Romeu i Julieta'.

Twitter: @MarcChornet

Publicitat

13. Andrés Corchero

Per què? Malauradament no sentim gaire a parlar del gran ballarí i coreògraf Andrés Corchero, un dels homes que millor ha sabut traslladar la poesia contemporània a l'escenari.

Què fa? Al gener, presentarà al Mercat de les Flors dos solos que es poden veure seguits, on el fil conductor és el pas del temps, la pèrdua d’un ésser estimat, la figura del pare i el desig de viure: 'Camí de silenci' i 'Padre'.

14. Mercè Rodoreda

Per què? La gran autora catalana del segle XX torna als teatres amb la posada en escena de la novel·la que va escriure durant tota la seva vida, 'La mort i la primavera', que dirigirà Joan Ollé al TNC.

Què fa? És un text molt especial, de morts que parlen, tenebrós, tètric, d'una poètica impressionant. Joan Anguera, Pepo Blasco, Sara Morera, Rosa Renom, Francesc Colomer i Roger Vilà donaran vida a una de les novel·les més singulars i extraordinàries de la literatura universal.

Twitter: @RodoredaMerce

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat