Després del rotund èxit del muntatge del polonès Krystian Lupa de 'Davant la jubilació' amb Marta Angelat, Mercè Arànega i Pep Cruz, el festival Temporada Alta ha tornat a apostar per vincular els nostres actors amb grans directors europeus, aquesta vegada associant Lluís Homar i el flamenc Guy Cassiers amb 'La neta del senyor Linh', que arribarà el 13 de desembre al Teatre Lliure. Una peça escrita com un monòleg, a partir de la novel·la de Philippe Claudel, que forma part d'un projecte de Cassiers i el seu Toneelhuis d'Anvers d'estrenar-la en francès, flamenc, català i anglès amb diferents intèrprets.
Quatre actors
“Aquesta és una història maca”, ens diu Homar des d'Anvers, on és, quan parlem, assajant l'obra amb Cassiers. “És una cosa diferent, perquè quan fas un monòleg sembla que allò sigui només teu, i aquí pertany a quatre actors diferents, cosa que et porta a un altre lloc, sobretot quan has vist com ho feia l'actor francès a Bobigny (París) i has pogut parlar amb l'anglès i el flamenc”, afegeix Homar, que reconeix que amb aquest muntatge dona la volta al mite que el pitjor que et pot tocar en teatre és fer una substitució. Els deu dies que haurà passat a Flandes en un teatre mític és, per ell, un regal, una oportunitat única d'apropar-se a una altra realitat teatral, molt més reeixida que la nostra, per cert.
Tres personatges
A la peça, Homar dona vida a tres personatges: al senyor Lihn, al senyor Bark i al narrador. Més o menys com feia a 'Terra baixa', on encarnava totes les figures de la peça de Guimerà. La història, aquí, és més contemporània, ja que el Lihn del títol és un home gran que ha arribat a Occident en vaixell acompanyat de la seva neta. En un parc, travarà amistat amb Bark i parlaran de les seves vides. “És una història d'amor entre dues persones”, matisa l'actor.
Un director perfecte
Cassiers ha adaptat la funció segons cada intèrpret. “Té molt en compte la persona que fa el monòleg, ja que vol que l'obra respiri la personalitat de l'actor i, per exemple, el vestuari és diferent en cada versió”, apunta Homar, que deixa clar que el flamenc és el director perfecte, “afable, simpàtic, respectuós, un artista amb un llenguatge súper genuí i personal, que al segon dia d'assaig ja em va dir que el més important era posar-se al servei del personatge, que el més important era el món del senyor Lihn”.
Una gran oportunitat
No és la primera vegada que un director del nord dels Pirineus dirigeix Homar, que ha treballat, entre d'altres, amb els francesos Georges Lavaudant i Ariel Garcia-Valdés. “Quan he de dirigir una obra, sempre penso en l'Ariel, ha estat un mestre per a mi”, diu. “És molt important tenir l'oportunitat de treballar amb gent de fora, ja que eixamples mires i te n'adones de com et veuen a tu”, afegeix.
Si tot va bé, el 2020 el parisenc Théâtre de la Colline de Wajdi Mouawad oferirà la possibilitat de veure 'La neta del senyor Lihn' amb els quatre actors en escena, amb cadascun d'ells fent un tros de la peça. Que Homar en sigui un és una gran notícia per al teatre català, tan necessitat de reconeixement a fora.
NO T'HO PERDIS: Els millors espectacles d'aquest Nadal