The Köln concert (Mercat de les Flors)
Mercat de les FlorsThe Köln concert (Mercat de les Flors)
Mercat de les Flors

12 obres fantàstiques que pots veure a Barcelona el dia de Cap Butaca Buida

Els espectacles de teatre i dansa que no ens perdrem i que estan programades el 22 de març

Andreu Gomila
Publicitat

Sempre és una bona idea anar al teatre, però quan el motiu és celebrar les arts escèniques en una gran festa popular, la cita és ineludible. Això és el que proposa Cap Butaca Buida, una diada nascuda a Catalunya inèdita al món que vol fer 'sold out' als teatres d'arreu del territori i que enguany celebra la segona edició. És, per dir-ho d'alguna manera, el Sant Jordi del teatre, un dia per omplir les sales del nostre país i celebrar que durant el llarg de l'any programin obres que ens encanten.

Per ajudar-vos a triar l'espectacle, hem fet aquesta selecció de les 12 obres que fan a Barcelona i que nosaltres no ens perdrem.

Participa a Cap Butaca Buida, la gran festa del teatre català!

1. A Macbeth Song

Oriol Broggi va descobrir el trio britànic The Tiger Lillies a Berlín i aviat va saber que volia fer un espectacle amb aquesta banda amb aires de cabaret anàrquic que es caracteritzen pel to sarcàstic de les seves cançons i concerts d'inspiració brechtiana. La peça triada va ser el 'Macbeth' de Shakespeare. En escena, també compta amb Enric Cambray, Màrcia Cisteró i Andrew Tarbet per posar de llarg un concert-espectacle que és una nova manera d'explicar aquesta història que parla de poder i de guerra, de culpa, de mans tacades de sang, de mort, d'encanteris i de la memòria dels crims comesos per una ambició desmesurada.

Biblioteca de Catalunya

2. Mort d'un comediant

Després de l'èxit incontestable de 'L'oreneta', que compta amb una vintena de muntatges arreu del món, Guillem Clua estrena nou text, amb direcció de Josep Maria Mestres i interpretada per Jordi Bosch, Mercè Pons i Francesc Marginet. Clua s'endinsa en la llar de Llorenç Cardona, un dels actors més reputats del país. Ha perdut el cap i encarna alguns dels personatges que ha interpretat durant tota la seva vida mentre el seu cuidador i la neboda miren de seguir-li el joc alhora que van descobrint la veritable raó per la qual el vell actor ha trobat un refugi en la ficció teatral

Teatre Romea

Publicitat

3. Un déu salvatge

Pere Arquillué s'enfronta a la seva segona Yasmina Reza en pocs anys, després de fer 'Art' el 2016 al mateix Goya. A 'Un déu salvatge', a més, és ell mateix qui ha decidit dirigir la funció. L'acompanyen en escena Laura Conejero, Ivan Benet i Laura Aubert per donar vida a la història de dues parelles que es reuneixen després d'una baralla entre els seus respectius fills al pati de l'escola, amb la intenció de trobar una solució al conflicte. La trobada obrirà la caixa de Pandora, originant tot tipus de retrets entre ells, fins i tot, aspectes íntims relacionats amb els seus propis matrimonis.

Teatre Goya

4. The Köln concert

Trajal Harrell és, sens dubte, un dels coreògrafs nord-americans imprescindibles del segle XXI, i aquí hem tingut poques oportunitats de veure'l. Per això que vingui al Mercat de les Flors és tot un esdeveniment. I més amb aquesta peça, produïda per la Schauspielhaus Zürich, en què acompleix el seu somni de portar a escena 'The Köln Concert', una improvisació per a piano de Keith Jarrett que es va convertir en un dels àlbums més venuts de la història de la música clàssica i del jazz. Harrell busca una via per a què les persones es trobin malgrat les diferents llengües, les diferents visions del món, les diferents identitats.

Mercat de les Flors

Publicitat

5. Dones de ràdio

Feia molts anys que mestre i deixeble no compartien escenari, que Sergi Belbel i Cristina Clemente no compartien projecte. Aquí es troben per estrenar el nou text de Clemente, que Belbel dirigeix, amb un trio femení espectacular: Àngels Gonyalons, Sara Espígul i Sara Diego. Tres dones de diferents generacions que, en principi, no tenen res en comú fins que es troben un bony al pit. Les seves vides faran un tomb. La Rosa, l'Àgata i la Carol ens explicaran amb tendresa, sensibilitat, però també amb molt sentit de l'humor, la seva vivència a partir de l'aparició de la malaltia.

La Villarroel

6. Electra

Alícia Gorina va dirigir, la temporada passada, un dels espectacles de l'any, 'Ifigènia', amb dos tòtems de la nostra escena com són Emma Vilarasau i Pere Arquillué. Ara torna a fixar-se amb la tragèdia grega amb la complicitat, de nou, d'Albert Arribas, però amb un repartiment format per acabats de graduar de l'Institut del Teatre que inaugura el projecte IT Teatre Lliure. El cas és que l'episodi de l'assassinat de Clitemnestra a càrrec dels seus fills, Orestes i Electra, és l'únic de la mitologia clàssica recollit pels tres tràgics grecs: Èsquil, Sòfocles i Eurípides. Gorina ens ho explicarà de manera contemporània.

Teatre Lliure: Montjuïc

Publicitat

7. Weltschmerz (títol provisional)

Ferran Dordal és l'home que hi ha hagut darrere de molts espectacles d'Agrupación Señor Serrano ('A House in Asia', 'Birdie', 'Kingdom', 'Garden Center Europa' i 'The Mountain') i adaptacions cèlebres com 'El quadern daurat' o 'La plaça del Diamant', ha escrit obres com 'Reisenführer' i ha dirigit de manera magistral funcions com 'Asesinato de un fotógrafo'. Ara, escriu, dirigeix i interpreta una obra que neix de l'angoixa davant de l'estat de crisi permanent on sembla que estem condemnats a viure en els nostres dies en un món perpètuament conjugat en la immediatesa del present. L'acompanyen en escena Clara Aguilar, Marc Salicrú i Albert Pérez Hidalgo.

Fundació Joan Brossa – Centre de les Arts Lliures

8. Kill me

L'argentina Marina Otero ha deixat bocabadat el públic de Temporada Alta amb els seus últims espectacles de dansa-teatre, sobretot gràcies a 'Love me' i 'Fuck me' (2020). Amb 'Kill me' arriba al tercer lliurament de la sèrie 'Recordar para vivir', en la qual, diu, proposa presentar diferents versions d'obres fins al dia de la seva mort. A prop dels 40, va començar a filmar tot el que feia, fins que va col·lapsar. Aleshores, va convocar quatre ballarines amb trastorns mentals i en Nijinski, per fer una obra que parlés de la bogeria per amor.

Teatre Lliure: Gràcia

Publicitat
  • Musical
  • L'Antiga Esquerra de l'Eixample

Amb el permís de 'Mar i cel', 'El dia de la marmota' apunta a musical de la temporada. A partir de la pel·lícula 'Atrapat en el temps', Enric Cambray dirigeix un repartiment de primera que compta amb una quinzena d'actors i actrius capitanejats per Roc Bernadí, Diana Roig, Oriol Burés, Claudia Bravo i Júlia Bonjoch. Manu Guix ha adaptat la música. Tot perquè entrem de ple en aquell 2 de febrer en què Phil Connors es va quedar atrapat en el temps i va descobrir que podia ser millor persona.

Coliseum

10. Marie, la roja

En sabem ben poc del teatre previ a la Guerra Civil i, sobretot, de les autores que van protagonitzar una autèntica revolució estètica i social. Maria Rosa Arquimbau és una d'elles. I ara el TNC ens permet recuperar aquesta obra escrita el 1938, en ple conflicte bèl·lic, en què tanca un grup de dones en una presó de París. El repartiment, dirigit per Ester Villamor, és de traca: Mercè Aránega, Borja Espinosa, Tai Fai, Oriol Guinart, Meritxell Huertas, Antònia Jaume, Jordi Llovet, Alba Montaño, Carlota Olcina i Martina Roura.

TNC

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat