MDLSX

Què coi és 'MDLSX'

La companyia italiana Motus esbotza les nostres barreres interiors amb aquest espectacle

Andreu Gomila
Publicitat

Enrico Casagrande i Daniela Nicolò van engegar un projecte sobre les fronteres i van plantar-se a les tanques que separen Mèxic dels EUA i Israel de Palestina. Però no van trobar la clau que els permetés crear un espectacle a partir de tot aquest material. Ells, els Motus, s’havien iniciat en la recerca a 'Alexis' (Grec 2012) i van pensar que havien de seguir aquesta línia, sense haver de recórrer filferros exteriors. Van mirar davant seu i van veure la Silvia Calderoni, una actriu que fa deu anys que els acompanya. I, en lloc de les barreres exteriors, van decidir parlar de les interiors a partir de la seva pròpia biografia i, sobretot, la de Silvia, que transformen en una persona transsexual. Això és 'MDLSX'.

No hi ha res de veritat, però podria ser-ho

'MDLSX' és el nom de l’espectacle, una clara referència a la nova Silvia, tot i que Casagrande ens deixa clar que no és un espectacle 'queer'. “No hi ha res de veritat en la història que ens hem inventat, ja que la Silvia no és transsexual, ni ha tingut hermafroditisme... Però hem buscat peces de literatura 'quee'r, de Pasolini, de Paul B. Preciado, l’'Orlando' de Virginia Woolf”, confessa el codirector de Motus, que etiqueta l’obra com a espectacle postdocumental, “un joc” amb parts de veritat i trossos falsos, en el qual l’espectador haurà d’esbrinar on és la ficció.

Una acció política

“El teatre és el lloc on mostren totes les nostres reivindicacions polítiques, el lloc que ens serveix per parlar del que és important en aquest moment”, ens diu Casagrande. I no cal insistir massa, aquí i ara, per afirmar que les barreres de gènere són un problema ben actual.
Publicitat

La nostra banda sonora

Alhora, 'MDLSX' és potser l’espectacle més íntim de la transgressora companyia italiana. Per primer cop, tenen un sol intèrpret en escena. Han fet servir vídeos de la història persona de Calderoni. I la música que sentirem forma part de la banda sonora vital de qualsevol europeu de més 30 anys. “El lligam amb el personatge és molt fort”, admet Casagrandre. Ningú més que Silvia Calderoni podia assumir el repte: “Era difícil, però després de treballar junts tant de temps era el moment de fer-ho”.

Una actriu que es deixa la pell

L’actriu es transforma, balla, canta, ens explica qui és i es deixa la pell. Però no està sola del tot. El paper de la tecnologia, aquí, és “molt important”. Com la Silvia personatge, els Motus sempre han fet espectacles híbrids, i la dramatúrgia no és només textual.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat