Eva i Adela als afores
Eva i Adela als afores

Qui són Eva i Adela?

Rosa Renom i Sílvia Bel protagonitzen 'Eva i Adela als afores' a la Sala Beckett. L'autora, Mercè Sarrias, ens explica qui són aquestes dues dones

Andreu Gomila
Publicitat

Barcelona. Any 2050. Dues dones, l'Eva (Sílvia Bel) i l'Adela (Rosa Renom), contemplen el que passa al seu voltant des de fora. Ja són madures i han tingut prou temps per reflexionar on són. I, com diu l'autora d''Eva i Adela als afores', Mercè Sarrias, “s'han exiliat”. “És un món una mica posterior al nostre, una mica més dur en coses que ara ja veiem, com la seguretat, les condicions laborals, la diferència social entre les zones de la ciutat”, explica la dramaturga.

1. Dues dones que fabulen

Com bé diu el títol de la peça que dirigeix Toni Casares a la Sala Beckett, l'Adela i l'Eva viuen als afores i (això no ho diu el títol) són una mica excèctriques. Sarrias assegura que el joc i la ficció són molt important per elles. Fins al punt que mai no arribarem a saber si tot el que passa en escena, en el seu present, és de debò. Li preguntem a l'autora si no són una mica beckettians, els seus personatges, potser per deformació, perquè quan veiem dues dones assegudes en un banc pensem directament en 'Tot esperant Godot', encara que elles dues no esperin res.

2. Són extremes

“Són beckettianes però sense l'essencialisme de Beckett”, respon i fa referència de seguida a les sèries de TV nord-americanes, on sovint veiem personatges que et descol·loquen, rarets, que t'ofereixen un altre punt de vista, amb Louis C.K. com a paradigma.
Publicitat

3. Han de resoldre un misteri

Però aquestes dues dones no només miren, sinó que al principi de l'obra hauran de resoldre un misteri: l'Adela, al parc estant, ha vist com un home contractava un sicari per cometre un assassinat. Elles, que viuen als afores de tot, hauran de decidir què fan. Si avisen la víctima o ho deixen córrer. Sarrias diu que es plantegen la seva vinculació amb el món i s'adonen que “tots som una xarxa”, que per molt que vulguis viure als marges, ets sempre a dins.

4. Dues dones dins una obra poètica

Aquesta obra no és quotidiana, naturalista. Sarrias diu que volia escriure una peça com els del Teatro Fronterizo (pre-Sala Beckett) “des del 2017”. I això vol dir “un teatre més imaginatiu, menys realista”. “Em venia molt de gust escriure alguna cosa poètica, sobretot ara que hi ha molta por al risc escènic”, remata. I té al seu servei dues actrius de primera que, assegura, s'han entregat al text.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat