3 coses que et sorprendran del 'Romeu i Julieta' del Poliorama

Fins al 6 d'agost, el clàssic de Shakespeare puja a l'escenari en una versió d'allò més moderna i actual de la mà de la companyia La Brutal
'Romeu i Julieta'
Foto: LANDER LARRANAGA
Time Out en col·laboració amb Teatre Poliorama
Publicitat

De Romeus desesperats, n'hi ha molts. De Julietas romàntiques, també. I del que potser no n'hi ha tant és de clàssics tan portats al segle XXI com aquest!
A la companyia La Brutal segueixen actualitzant grans textos de la història de la literatura i fins al 6 d'agost al Teatre Poliorama ens porten una versió ben moderna d'un dels clàssics més representats de la literatura anglesa: 'Romeu i Julieta'. L'obra de Shakespeare ha caigut en mans de grans noms de l'escena catalana per pujar a l'escenari una història poc romàntica i molt atrevida.
En Joan Yago, aclamat dramaturg de la Calòrica, n'ha fet l'adaptació i el Yannick Garcia Porres la traducció per fer-nos viure un 'Romeu i Julieta' que va molt més enllà de l'amor i el destí i es para a reflexionar de temes com la violència, els estereotips i la cultura heteropatriarcal. Perquè el text de Shakespeare també parla d'això!
David Selvas, director d'aquesta versió, s'ha acompanyat d'un repertori català i carregat d'energia amb Emma Arquillué, Nil Cardoner, Guillem Balart, Anna Barrachina, Albert Baró, Pau Escobar, Adrian Grösser, Xavi Ricart i Andrew Tarbet. No us perdeu aquest clàssic portat al 2022 perquè hi ha molts motius per gaudir-lo; aquí us en deixem alguns!

1. El Romeu i la Julieta d'ara

Tot i que quan pensem en el Romeu i la Julieta segurament els relacionem amb grans vestimentes i reverències, no hem d'oblidar que són dos joves adolescents. Amb moltes coses que els ronden pel cap!
Aquesta edat jove és, precisament, el públic que busca aquesta versió renovada i és per aquesta raó que ha carregat la seva estètica de referències visuals que els joves d'avui dia reconeixeran de seguida.
HBO, Netflix, sèries com 'Euphoria', 'Sex Education' i 'Élite' són només algunes de les referències que es poden trobar en aquesta revisió del clàssic.

2. La violència de la història

Potser us pensàveu que la temàtica principal d'una obra agredolça com aquesta era l'amor, però 'Romeu i Julieta' parla, bàsicament, de violència i aquest és un dels temes en què la versió de La Brutal ha volgut posar el focus.
Parlem de la violència per mantenir unes estructures socials preestablertes, representades per les dues famílies de la història, els Capulet i els Montagú. Eterns rivals que, de fet, no saben ni d'on ve l'enfrontament! I és que en un moment del text reconeixen que no recorden realment quin és el motiu originari d'aquest odi.
Però no només hi ha violència en aquesta rivalitat, també n'hi ha en les intencions dels dos enamorats de Shakespeare per trencar i acabar definitivament amb aquestes estructures i viure en llibertat i a la seva manera. Que comenci la tensió!

3. Un clàssic, al cap i a la fi

La versió que ens presenta La Brutal és fresca, moderna, actual i amb l'èmfasi posat en certs temes que, sovint, queden a l'ombra del romanticisme que caracteritza l'obra. Però, al cap i a la fi, i siguin quin sigui l'enfocament que se li doni, 'Romeu i Julieta' és un clàssic de la literatura que mai es pot obviar.
Va ser escrita el 1597 i des de llavors s'ha traduït i representat incomptables vegades. L'atzar, el destí, la mala sort, el temps i la llum i la foscor són els temes que configuren una de les obres més reconegudes i estimades de la literatura anglesa.
Quan un clàssic com aquest aterra a la cartellera teatral és difícil d'ignorar perquè se n'han fet tantes versions que cadascuna aporta una riquesa especial al text. La que ens presenta els següents mesos La Brutal a l'escenari del Teatre Poliorama és la d'una riquesa actual, molt viva i carregada de referents que aporten una visió moderna, flamant i fresca a una història que viatjarà eternament en el temps.

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat