El nom de Santiago Maldonado potser els sona, perquè, al 2017, la seva desaparició durant una operació policial contra els maputxes va aixecar certa indignació internacional. Però segur, com diuen Txalo Toloza i Laida Azkona, que no han sentit a parlar mai ni de Rafael Nahuel ni de Micaela Johana Colhuan, dos maputxes assassinats per la gendarmeria argentina, pocs mesos després de l'esclat del cas Maldonado. Noms que són la punta de l'iceberg de 'Tierras del sud', una gran peça de teatre documental del duet Azkona&Toloza que ens demostra l'efecte depravador del capitalisme a través d'un exemple concret: com la implantació de la família Benetton a l'Argentina ho ha arrasat tot.
Però res no és tan senzill com sembla. Perquè per arribar als morts, abans has d'explicar el conflicte i en aquest cas has de recular un segle i mig, des que la jove República Argentina va decidir exterminar els pobles originaris fins a l'actualitat. Sense oblidar que estàs fent teatre.
Azkona&Toloza aixequen un artefacte escènic impecable a través del vídeo, el llum, la paraula i una instal·lació que van construint durant els 90 minuts de funció que acabarà tenint forma de mapa. Ens ho expliquen tot amb pels i senyals: recullen testimonis, visiten els llocs dels fets i diuen la seva. Per arribar a la conclusió que els rics poden fer el que vulguin, que tot els anirà sempre a favor. Mentre que als pobres, en canvi, no els queda més remei que la lluita i la resistència.