Tot el que heu de saber de Temporada Alta 2023

El Festival Internacional d'Arts Escèniques de Girona arriba a finals de setembre amb la 32a edició i una pila de propostes escèniques tant nacionals com internacionals. Us expliquem què us trobareu a l’escenari!
'Face T(W)O' / Temporada Alta
'Face T(W)O' / Temporada Alta
Time Out en col·laboració amb Temporada Alta
Publicitat

S’enfila la trenta dosena edició d’un dels festivals escènics més reconeguts d’Europa del Sud, Temporada Alta, que converteix Girona en bressol d’un munt de representacions escèniques collides de totes les parts del món. Podreu gaudir de 99 espectacles, prop de 160 representacions inicials, gairebé 40 estrenes i 20 muntatges internacionals, entre altres propostes de la XXXII edició de Temporada Alta. Quan? Del 30 de setembre al 10 de desembre.
Torna aquest festival sense fronteres que actua com a una gran finestra al món, militant a favor de la llibertat d’expressió i on trobareu espectacles que tracten una infinitat de temes sense tabús, amb el millor talent local i les millor produccions europees. Una abraçada mundial que culmina amb projectes com l’estrena de ‘Face T(W)O’, un espectacle dansa resultant del projecte europeu PPP (People Power Partnership). Altres referents internacionals també treuen el cap, com ‘The Goldberg Variations, BWV 988’ de l’aclamada companyia cia Rosas o el remuntatge de ‘La Douleur’, el diari de l'escriptora Marguerite Duras fet teatre gràcies a Patrice Chéreau i Thierry Thieû Niang amb Dominique Blanc. De casa nostra, us trobareu amb la disruptiva ‘De Nao Albet i Marcel Borràs’, obra que porta per títol el nom dels mateixos directors; Angélica Liddell, que ja és un clàssic d’aquest certamen, i que aquest cop es presenta amb una estrena: ‘Vudú (3318) Blixen’. I encara hi ha molts més, només cal que mireu la programació!
Enguany, TA també acollirà tota una secció de monologuistes, ‘Dijous de comèdia a TA’, amb noms tan sonats com el col·lectiu El soterrani, Ana Polo, Marc Sarrats o Judit Martín. L’enginy i l’humor estan més que assegurats! I aquest certamen no deixa de banda la música, que serà l’encarregada d’arrencar el festival el 30 de setembre amb l’última parada de la surrealista Antònia Font i altres sorpreses. Us fem un sumari de tot aquest assortiment escènic. Atents que… obrim el teló!

1. Propostes internacionals

En portada, la internacional Complicité repeteix a Temporada Alta amb un nou espectacle basat en la controvertida novel·la d’Olga Tokarcuzk, una barreja de thriller, comèdia i manifest ecològic, ‘Drive Your Plow Over the Bones of the Dead’
Hi haurà un munt de representacions que us faran reflexionar al voltant de la família. Del director suís Milo Rau, arriba ‘Familie’, un drama en què la realitat es converteix en ficció, basada en la història real d’una família que es suïcida sense cap motiu aparent. Més històries familiars amb rerefons turbulent: ‘Qui a tué mon père’ (Qui va matar el meu pare) de Thomas Ostermeier, un director europeu de gran renom, que es rendeix a dirigir un text dramàtic per primer cop, una adaptació de la novel·la d'Édouard Louis. ‘Ana contra la muerte’ també tracta el tema de la mort: una mare intenta salvar la vida del seu fill. A més, està protagonitzada per tres estrelles del teatre uruguaià. Mariano Pensotti farà reviure la biografia de Simon Frank a través d'un joc de teatre documental, 'La obra': la història d'un jueu que fuig de Polònia i recrea la seva llar, la seva família, a Argentina.
Fent córrer la cortina per donar pas a l’humor i espectacle, es presentarà ‘Carrousel des Moutons’, un clàssic del circ poètic amb una escombra trapezi i un piano acròbata. 

2. Propostes KM 0

Hi haurà produccions locals amb tant de nivell com al panorama internacional. Per exemple, ‘Casares-Camus: Una història d'amor’ recrea sobre els escenaris la intensa relació epistolar d’una de les parelles estrelles de postguerra: l’escriptor Albert Camus i l’actriu Maria Casares. Un emocionant espectacle protagonitzat per Rosa Renom i Jordi Boixaderas!
Us ve de gust una comèdia? No us perdeu la de Jordi Galceran: ‘FitzRoy’, on quatre amigues s’aventuren a pujar aquest famós cim. I per transformar les penes en rialles, Martyna Majok s'aventura a dibuixar un honest retrat de les ferides de l’ànima amb to de tragicomèdia, 'Cost de vida'. Amb un combo d’actors que segur que us sonen: Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova. I és que la comèdia combina amb tot! Les T de Teatre la fusionen amb intriga a ‘La dona fantasma’, una sàtira immoral sobre quatre mestres amb una vida intensa i malenconiosa, marcada pels desenganys amorosos.
Si sempre heu volgut llegir a Lorca, però us costa visualitzar-lo, Juan Carlos Martel pujarà a l'escenari una versió de l’obra ‘Yerma’, un poema de Federico García Lorca que parla sobre la maternitat. I, per si fos poc, musicat per Raul Refree, productor i compositor català amb qui Rosalia va donar els primers passos dins de la indústria musical.

3. Dansa

Si teniu ganes de menys paraules i més moviment, Temporada Alta estarà ple de dansa! Es representarà una obra nascuda a la capital de la dansa contemporània, Brussel·les, 'The Goldberg Variations (Rosas)', de la trencadora Anne Teresa De Keersmaeker, que reprèn a l’escenari la seva relació fisico-poètica amb J. S. Bach, a qui el pianista Alain Franco li donarà vida. Tampoc podreu treure l'ull de l'escenari amb ‘Diptych: The missing door and The lost room’ i les seves escenes pertrobadores. És una dansa-teatre dissenyada per una de les companyies més estimades pel públic català, Peeping Tom, que gaudeix jugant amb els límits del moviment i l'emoció. I una altra fusió: la de ‘Firmamento’, una exploració de La Veronal de dansa, teatre i cinema per comprendre el llimbs de l’adolescència i primera joventut. Una ballarina d’aquesta mateixa companyia es suma a un altre projecte, ‘Habitació 444: AQUÍ’, una peça de dansa contemporània que parla i passa a un espai.
I amb tant d'espectacle, ens parem i... què significa estar a l’escenari? Serà la pregunta que respondrà Cristina Morganti, icònica ballarina de Pina Bausch, amb ‘Jessica and Me', en versió solo.

4. Creació contemporània

Les obres més reflexives i amb elements dispars, però perfectament cohesionats, també tenen cabuda dins de TA. La ja mencionada Angelica Liddell farà un retrat que pendula entre la bellesa i l’horror amb 'Vudú (3318) Blixen', en la que utilitza com a llavor una declaració de la que va naixent tota l’obra: ‘en comptes d’esquarterar nens, escric’.
Amb un contingut més lleuger, però molt 'mainstream', Rodrigo García reflexionarà al voltant de les relacions humanes i les xarxes socials amb un títol molt Generació Z: ‘Cristo está en Tinder’, amb un guitarrista i tres 'performers'.
‘V7: El problema sigue en pie’ posarà els peus a l’escenari per reflexionar al voltant de la figura de la puta, símbol de la perversió i la submissió de la dona, i la censura. Un diàleg entre la violència i el poder que segur que us posarà els pèls de punta. 
‘Hedda Gabler’ és una adaptació del text de Henrik Ibsen de la mà d’Àlex Rigola, on el personatge sembla tenir-ho tot vivint en una casa de fusta a l’escenari. Però descobrireu que alguna cosa no funciona…

5. En família

No faltaran els espectacles dirigits també als més menuts de la família! Com ‘la petiTA’, vuit hores ininterrompudes de música, dansa, circ, teatre i camps de joc amb la participació de companyies catalanes i internacionals. Uns veïns de l'Eixample també es posaran a actuar, ballar i cantar mentre fan vida al pati interior del seu bloc de pisos amb 'Jo sóc d'aquí', de Roseland Musical.
‘Somiant el carnaval dels animals’ farà volar la imaginació de qualsevol que s’assegui al públic, retratant el somni d’un faune que imagina animals de tota mena, expulsats per tots els instruments d’orquestra que inundaran el plató! I, per si fos poc, altres animals se sumen a l’aventura a altres espectacles, ‘Com els pingüins’; un dels tòtems que va servir de consol pels records d’infantesa de la protagonista d’aquest espectacle: quan estava limitada de moviments físics, va desenvolupar des del llit tot un món imaginari del que us sentireu partícips.
També viatjareu amb el ‘Cometa’, una exploració galàctica per redescobrir i meravellar-nos amb la força de la gravetat, les possibilitats del moviment i l’empatia. 

6. I encara més!

Temporada Alta 2023 convida a tota mena de disciplines a casa seva! Com durant els últims anys, seguireu trobant-vos amb el Torneig de Dramatúrgia, un combat teatral del que podreu, una vegada més, vosaltres, el públic, decidir qui és la millor autora o autor del que heu vist. 
La música sonarà ben alta! No us perdeu el concert inaugural d’Antònia Font, esmentat anteriorment; tampoc ‘_juno’, un viatge a dos veus amb Zahara i Martí Perarnau IV en una distopia visual i sònica d’electrònica domèstica. I Els Amics de les Arts tornen als escenaris després d’anys de silenci, amb tot un arsenal de hits!
Si us ve de gust una audició més clàssica, la cantant i actriu Elena Tarrats, acompanyada per una formació de 14 músics, posa veu a un viatge pels mons més influents en la història de la música. El títol? Ticket to Ride.
Com cada any, el Cinema Truffaut farà córrer les cortines perquè pugueu gaudir de pantalla en comptes d’escenari. Aquest 2023, projectaran ‘Sonoma’, de La Veronal i ‘Un sol radiant’, de Laia Artigas i Núria Prims, que retrata la història d’una família de dones que passen uns dies al camp. 
Si us ve de gust escoltar llibres narrats, hi ha tota una secció de lectura dels clàssics. Entre ells, Pol López parlarà de l’anticrist de Friedrich Nietzsche i Míriam Iscla llegirà alguns fragments de l’anomenada també ‘filòsofa de la compassió’, Simone Weil. Tot un Temporada Alta per triar i remenar!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat