A mitja funció, Tres porques sembla que hagi d'anar pel pedregar, una còpia no gaire reeixida i amb menys recursos d'un dels últims muntatges d'El Conde de Torrefiel (text sobretitulat i tres actrius feinejant a l'escenari). Però just en aquest moment, peten els ploms i la funció fa un tomb inesperat que la va enlairant, enlairant i acaba molt amunt. És com si la idea genial hagués arribat a mig procés de creació. Potser no va anar així, però la veritat és que la segona meitat de l'obra és genial.
D'entrada, tenim una veu off que correspon a una treballadora d'una indústria càrnia (Kana) que es disposa a explicar-nos la seva vida. De seguida, entren en escena tres actrius (Laia Alberch, Maria Hernández Giralt i Mar Pawlowsky) vestides de paletes i el text passa a una pantalla amb sobretítols. La història que ens volen explicar és la dels 'Tres porquets', en el moment en què el garrí llest es construeix la casa de totxo que foragitarà el llop. Les actrius feinegen i el relat s'exposa: com el capitalisme va consolidar-se dins les ments occidentals després que Walt Disney, als anys 30 del segle passat, fes un curt a partir de la faula que modificava substancialment l'original.
L'aposta és total, teatre directe sense metàfores
Tot correcte, sense gaire novetat, una obra política, alliçonadora, fins aleshores. Però peten els ploms i El Eje decideix fer alguna cosa més. Torna la Kana, ara en pantalla, que ens fa endinsar en la seva vida (8 hores al dia treballant en un escorxador) i les porques deixen el que feien i s'adrecen al públic. L'aposta és total, teatre directe sense metàfores.
Pau Masaló, coautor del brillant Ciutat dormitori, s'ha afegit a El Eje per aixecar un muntatge que acaba sent espaterrant. La companyia de Carla Tovias i Eric Balbàs no vol crear un espectacle animalista ni de promoció del veganisme, sinó simplement ens explica què els passa als treballadors que maten milions de porcs a l'any al sud dels Pirineus. Ens conviden a menjar un frànkfurt. Però a veure qui és el valent que s'hi atreveix.
El 22 de març participa a Cap Butaca Buida, la gran festa del teatre de Catalunya. I no et perdis la llista de les obres recomanades que hi ha a la cartellera ara mateix.