1. La gran ruta del vi: el Bages, el Penedès i més enllà
Catalunya compta amb diverses denominacions d’origen que fan del seu vi un producte excel·lent que porta dècades seduint als grans aficionats a l’enologia. Si és el vostre cas, les etapes del Grand Tour de Catalunya que arrenquen a partir de Montserrat i baixen fins a Tarragona són unes de les que no us heu de perdre. Per exemple, és interessant seguir la ruta de les tines de la Vall del Montcau, un record de quan a la zona del Bages es feia el vi a peu de vinya, en recipients de pedra, a la manera tradicional. Ara, el procés de producció del vi està més automatitzat, però el resultat és igual d’excel·lent: tant la D.O. Bages com, una mica més avall, les D.O. Penedès i D.O. Tarragona, ofereixen tasts inoblidables. Hi ha molts cellers que es poden visitar, o que es poden veure des de diversos miradors de la zona seguint la ruta Miravinyes, per contemplar la magnificència del paisatge conreat.
A Vilafranca del Penedès, una de les capitals del raïm, cal visitar el Vinseum, un museu del vi que us donarà pistes sobre les ampolles que heu de comprar. I un cop entrem en terres de Tarragona, una activitat molt recomanable és fer la ruta de Cabra del Camp, una marxa en plena natura que recorre vinyes i camps de cereals, i que culmina amb degustacions de vins de la zona. Finalment, les Terres de l’Ebre també tenen una gran producció enològica, i el seu símbol són les dues Catedrals del Vi: Gandesa i el Pinell de Brai, dos cellers modernistes envoltats per un paisatge que talla l’alè. A partir d’aquí, ve una altra ruta inoblidable, la que ens mostra –pujant cap a la plana de Lleida– la riquesa del Priorat, una altra denominació d’origen qualificada inexcusable amb un espai central que uneix vi i arquitectura: el celler modernista de Falset-Marçà.