Camí de ronda Lloret de Mar, Costa Brava
ShutterstockCamí de ronda Lloret de Mar, Costa Brava
Shutterstock

4 camins de ronda per Catalunya que has de recórrer

Entre el mar i la terra, els camins de ronda, que en altres temps van ser transitats per guardes i contrabandistes, avui són un paradís per a excursionistes i gent en cerca de platges on descansar

Publicitat

Per treure el nas sobre les ones des dels impressionants penya-segats de la Costa Brava o del Garraf, o per visitar les runes romanes de Tarragona, res millor que aprofitar els humils camins de ronda, fines ratlles per les quals transitaven els vigilants tot fent la ronda –d'aquí el nom– i que, és clar, també servien de porta d'accés a aquells que traginaven mercaderies des d'ultramar sense voler passar per caixa, o que es duien entre mans negocis no gaire clars. 

Però actualment els camins de ronda són sobretot un indret per a excursionistes, caminaires, amants de la natura i del mar, apassionats de la fotografia, i gent que busca petites cales on descansar. Si esteu pensant què fer durant el vostre temps lliure i us identifiqueu amb algun d'aquests grups, seguiu llegint. Us proposem quatre trams de camins de ronda, entre ells els camins de ronda de les comarques de Girona, que podeu fer algun dia d'aquests, de sud a nord del país i de durades i dificultats diverses. Preneu bon calçat, aigua, gorra i protecció solar.

1. De Sant Feliu de Guíxols a Begur

Distància: 43 km (només anada)
Dificultat: mitjana

No ens oblidem pas de la Costa Brava! El camí de ronda de les comarques de Girona és espectacular, el prengueu per on el prengueu. Nosaltres us proposem el tram que va de Sant Feliu de Guíxols a Begur, dividint-lo en dues etapes.

En la primera arribarem fins a Palamós. Partint de Sant Feliu, farem cap a s’Agaró després de creuar la cala del Molí, la de Maset i la platja de Sant Pol. Seguint sempre arran de mar i cap al nord, el següent nucli important que trobem és Platja d’Aro, i a partir d’aquí el camí de ronda encara es fa més fascinant, creuant cales entre penya-segats. Els darrers quilòmetres, de Sant Antoni de Calonge fins a Palamós, són planers.

Després del descans nocturn, cal matinar perquè encara quedaran més de 25 quilòmetres. L’excursió s’ho val. Aviat es veuen unes panoràmiques excepcionals des del cap Gros, i més endavant creuem la platja de la Fosca, el nucli de pescadors de s’Alguer, la platja verge de Castell i un reguitzell de cales. També voregem Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu.

Arribats a la platja d’Aiguablava, val més fer una pausa abans d’afrontar el darrer tram, una forta pujada fins a l’entrada de Begur.

On podem menjar? Can Nasi té una terrassa fantàstica per sopar mentre es pren la fresca del capvespre de l’estiu. A taula, bon menjar i bon vi, amb plats com els espàrrecs verds amb pernil gratinats amb formatge de Maó, i el turbot a la graella i mongetes del ganxet.
Camí del Mar, 5, Begur. Telf: 972 62 34 11

2. D’Altafulla a Tarragona

Distància: 12 km (només anada)
Dificultat: baixa

Una bona manera d’arribar a Altafulla és fer-ho amb tren. A més a més, l’estació Altafulla-Tamarit queda a quatre passes de la platja, on comença el camí de ronda que us proposem. En aquest cas anirem en direcció sud, cap a Tarragona.

Un punt de gran interès natural que trobem de seguida és la desembocadura del Gaià. Al riu li costa d’arribar fins al mar, i la calma i l’estancament de l'últim tram són niu de vida per a tota mena d’ocells. A l’horitzó ja anem veient el castell de Tamarit, actualment reservat a celebracions.

Passada la vila closa de Tamarit trobem la cala Jovera, i seguidament paratges encisadors amb alguna caseta de carrabiners. El camí va resseguint la punta de la Móra i arriba al bosc de la Marquesa, un espai fràgil i de gran valor, i també són precioses la cala de Becs i la Cala Fonda. Arribats a la punta de la Creueta, comença la platja Llarga, de quasi tres quilòmetres, que acaba amb les roques del Morrot i la platgeta dels Capellans.

Encara trobarem algunes altres platges abans no ens endinsem a la ciutat, com la Savinosa i l’Arrabassada. La punta Grossa és el lloc ideal on tancar la nostra caminada arran de mar.

On podem menjar? Restaurant El Llagut, en plena Tarragona monumental, ofereix una carta exquisida, bon celler i presentacions originals. Ha rebut la distinció Slow Food km 0.
Natzaret, 10, Tarragona. Telf: 977 22 89 38

Publicitat

3. De Garraf a Vilanova i la Geltrú

Distància: 24 km (només anada)
Dificultat: baixa - mitjana

Aquesta etapa és per a persones una mica acostumades a caminar, més que res pel seu quilometratge. Una bona opció, però, pot ser fer-la en dos dies, aturant-se a Sitges i descansar-hi. És un itinerari ideal per descobrir els contrastos de la comarca del Garraf, com queda palès ja als primers quilòmetres.

Podem arribar a la població de Garraf amb tren. Després de travessar la carretera, seguir el carrer del Castellot i passar per sota l’autopista. Comença l’ascens al coll de Can Lluçà, on trobem una bonica masia amb el mateix nom. Prenem aire i iniciem un llarg descens, fins a l’entrada de la fàbrica de ciment, moment en què enfilem una segona pujada. Un bon tros amunt hi ha l’ermita de la Trinitat, i des d’aquí, o millor encara quan obtinguem més altitud, en dies clars es pot veure des del delta del Llobregat fins al massís del Port!

Passarem per zones de vegetació densa i d’altres de rocam més pelat. Hem de cercar l’indicador de GR que ens porta cap a Sitges, població a la qual anirem descendint per una baixada pedregosa (i divertida). A Sitges hem d’estar atents a les indicacions de GR, a través de les quals arribarem a la platja de Sant Sebastià, i aleshores ja sempre anirem arran de mar. Vigileu sobretot en els trams en què es va caminant a escassos metres de la via del tren!

Fins a Vilanova i la Geltrú encara ens queden prop de 8 quilòmetres, molt més planers que els primers del recorregut, però no per això poc atractius, tot resseguint platges i cales.

On podem menjar? El restaurant Pic Nic, a Sitges, ofereix una immillorable vista al mar i uns arrossos deliciosos. El peix és de primera, i podeu acompanyar el menjar amb vins dels cellers de la comarca.
Pg. de la Ribera, 73, Sitges. Telf: 687494494

  • Viatge

Distància: 2 km (només anada)
Dificultat: baixa

Tornem a la Costa Daurada, a Salou, a fer el tram més curt que us proposem, perfecte per fer un tast dels que són els camins de ronda: prop de dos quilòmetres de recorregut (només anada) de baixa dificultat però d’alta intensitat. Iniciem l’excursió al final del carrer de Colom, o, cosa que és equivalent, a l’esplanada dels Pilons. Podreu contemplar la platja de Llevant i intuir a l’horitzó mirant al sud el delta de l’Ebre.

El camí l’hem de prendre en direcció nord. Hi trobareu al cap de poc de començar-lo un conjunt de roques conegudes popularment com la Cadira del Rei en Jaume, i també restes d’un edifici on posaven en quarantena les embarcacions que provenien de zones amb epidèmies.

La platja dels Capellans és una de les cales més boniques del cap de Salou, i, just passada, us enfilareu fins a 77 metres sobre el nivell del mar per arribar a la punta de Porroig, amb unes panoràmiques esplèndides. Des d’aquest indret podem imaginar com Jaume I partia des del port natural de Salou, un dels pocs del litoral català, amb les seves naus cap a la conquesta de Mallorca, o l’arribada triomfal per mar del general Prim després de la guerra de l’Àfrica. Ja a la platja Llarga, quasi verge, fem via a la zona dels Replanells, on el camí de ronda continua feréstec, sense passarel·les ni il·luminació artificial.

On podem menjar? Us proposem l’Arena Restaurant, prop del mar, amb una cuina tradicional i de proximitat, però amb tocs d’autor. La decoració és fresca i moderna, i hi trobareu un ambient jove i informal.
Pg. de Jaume I, s/n, Salou. Telf: 977 38 40 00 www.arenarestaurant.com

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat