El pas del gran riu marca el dia a dia dels pobles del sud de Catalunya. Quines grans terres per fer-hi una escapada! Perquè ens sorprendrem de la varietat de paisatges, amb un delta únic però, a l’altra banda, uns Ports de Besseit escarpats i imponents. Enmig trobarem ple d’indrets d’interès i d’història (en alguns casos ben tràgica i no gaire llunyana), restes humanes d’allò més antigues, i, de nou a la costa, unes platges amb quilòmetres d’arena. Per on comencem?
El punt d'inici el tenim a Flix, a la Ribera d'Ebre. Diuen els del lloc que el riu els abraça. I és que el meandre que hi fa, de cinc quilòmetres, és espectacular i arrecera el poble. Les aigües hi són ben tranquil·les, i per aquest motiu és un molt bon indret per a iniciar-vos en el piragüisme. Durem a terme l'activitat a través de l'empresa Rogles Aventura. Tindrem doncs ja un primer contacte amb el riu, divertit i aventurer. Si en comptes de piragüisme preferiu fer altres activitats, l'empresa també organitza rutes amb BTT, senderisme o escalada.
De Flix ens n'anem a Benissanet. La història que aquí hi trobarem possiblement no és tan divertida com els esports aquàtics, però pensem que és bo conèixer el passat de molts d'aquests pobles, com van viure molts d'ells de manera ben cruent la gerra civil espanyola. No fa gaires anys que a Benissanet s'hi pot visitar el refugi antiaeri de la Font Gran, al bell mig del poble. Es va excavar entre l'agost i l'octubre de 1938 davant els bombardejos constants sobre els passos damunt de l'Ebre, i també a algunes poblacions. Per visitar-lo, cal concertar visita al telèfon 977 40 79 15.
És pràcticament obligada la visita a Miravet si estem per aquestes terres. El seu castell imponent al capdamunt, la bellesa de l'Ebre al seu pas... Feu un passeig tranquil pel poble, i entreu si us ve de gust al castell, des del qual la panoràmica és fenomenal.
Reservem, però, una mica de temps d'aquest matí per anar a les Coves de Benifallet. Deixem enrere la Ribera d'Ebre i entrem al Baix Ebre. Hi estareu frescos, i les estalactites, estalagmites i excèntriques, formades després de mil·lenis d'anys de filtracions d'aigua esculpint les roques, us deixaran bocabadats. Són dues les coves obertes al públic, la Meravelles i la del Dos.
El proper tram d'escapada el dedicarem sencer a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. A més a més de visitar el poble, indispensable, entrarem a dos espais ben diferents. En primer lloc a l'Ecomuseu dels Ports, paratge natural que tenim a tocar. Aquest és el principal centre d'interpretació sobre els Ports i hi ha una exposició permanent referent a la relació de l'home amb les muntanyes de Besseit i també exposicions de caràcter temporal. Paratges que van captivar Pablo Picasso, que va fer estada alguns anys a Horta, pintant, el poble i els entorns, en algunes de les seves valuoses obres. Per saber més de la relació del pintor amb Horta de Sant Joan visitem el Centre Picasso, que ocupa un edifici renaixentista. No hi ha obres originals del pintor, però sí reproduccions de tot allò que va crear en les estades a Horta i àmplia informació sobre la seva vida i obra.
Potser ja va sent hora d'acostar-nos al Delta de l'Ebre, aquesta magnífica extensió de terra mar endins gràcies a l'arrossegament de sediments per part del riu i que va canviant al llarg de les estacions de l'any. Lògicament pel Delta hi podríem fer hores i hores d'excursions, passejades, observacions d'aus... D'altra banda, moltes empreses hi proposen activitats, sigui al riu, al mar o a terra. A veure si us sembla bé aquesta que us proposem. Es tracta de la Ruta de les Muscleres. Cal que aneu a Sant Carles de la Ràpita, al sud del Delta i en la comarca del Montsià, on té lloc la sortida amb un vaixell que us portarà a la Punta de la Banya i a la Barra del Trabucador. La visita és guiada i s'acompanya de degustació de musclos i cava.
El temps que ens quedi abans de dinar el podem passar a l'interessant Centre d'Interpretació de les Barraques del Delta, creat per iniciativa de l'Ajuntament de Sant Jaume d'Enveja i que posa en relleu aquestes construccions que formen part del patrimoni històric i etnològic del Delta. Unes barraques senzilles però resistents, i de gran equilibri natural i paisatgístic amb l'entorn.
No volem allunyar-nos del Delta sense fer almenys una de les rutes a peu que hi ha senyalitzades, per "tocar" natura i a veure si veiem algunes aus. Com que no tenim molt temps i ja portem quilòmetres acumulats, triem una de no gaire llarga i planera, però no per això poc atractiva, ans al contrari. Es tracta la ruta dels Ullals de Baltasar, al sud d'Amposta, tocant la carretera TV-3408. La triem també perquè es un circuït recuperat fa pocs anys. Els "ullals" no són altra cosa que basses de diverses dimensions, fins a cinquanta!, formades a partir de la surgència d'aigua subterrània, similars a cràters lunars, i moltes d'elles amb nenúfars descansant-hi. Un plàcid passeig per dir adéu al Delta i anar al darrer punt del nostre trajecte, ben al sud, al poblat ibèric de la Moleta del Remei. Es troba prop d'Alcanar, i es tracta de les restes, dalt d'un turó, d'un recinte emmurallat de la tribu ibera dels ilercavons, poblat entre els segles VII i II aC. La vista de l'entorn és esplèndida i en especial sobre el Delta. Les restes d'un poblat antic des d'on observem d'allà on venim.
Amb tren: Hem començat el recorregut a la comarca de la Ribera d'Ebre, on la companyia Renfe té estacions a Móra la Nova, Ascó, Flix i Riba-Roja (902 240 202 / www.renfe.es).
Amb autobús: Estació d'autobusos a Móra d'Ebre amb destins a diferents ciutats catalanes i als pobles de la Ribera d'Ebre. Horaris a
http://www.lariberadebre.cat.
Amb cotxe: Des de l'AP-7, es pot accedir a la Ribera d'Ebre a través de l'N-420 creuant el Priorat, o
a través de la C-44.