En una casa de principis del segle XVII hi trobeu aquest restaurant de cuina d’autor i amb presentacions originals al plat. Proveu, per exemple, la rajola caramel·litzada de poma, fuà i salmó.
Menú tots els dies a 29,50€. Carta: 45€. Obert tots els dies de 9 del matí a 7 de la tarda, i caps de setmana de 9 del matí a 11 de la nit.
Plaça del Vall, 13 (Torà) T 973 47 35 38 www.goticdetora.com
El que sí teniu raó és en dir que el sol a l'estiu en aquestes contrades i a primera hora de la tarda acostuma a apretar de valent! I el termòmetre s'enfila ben amunt. O sigui que més val que comencem cercant alguna activitat que sigui dins d'algun espai (i si poden tenir aire condicionat, millor que millor!). Ens hem desplaçat a Cervera, capital de la Segarra, i farem una visita al Museu Comarcal. El centre es divideix en diverses parts, però ens atrau especialment la visita al primer pis, que és la Casa Museu Duran i Sanpere. Un exemple pràcticament intacte d'un habitatge de la burgesia catalana d'interior del segle XIX, amb els mobles originals que van usar els que hi van viure. Entre els seus 600 m2 i un munt d'estances, s'hi conserva fins i tot una capella d'estil neogòtic francès.
Acabada la visita ens dirigim uns 20 quilòmetres al nord de la capital, al poble d'Ivorra. Hem concertat hora per poder entrar al Santuari del Sant Dubte, del que el 2010 es va celebrar el mil·lenari. Cal veure-hi la imatge romànica de Santa Maria d'Ivorra i el retaule en què es troba, del segle XV, així com el reliquiari gòtic del Sant Dubte, una bona obra d'orfebreria. Tampoc deixa indiferent l'escultura contemporània de Crist, de més de 2 metres i mig d'altura.
Si us queda temps i us sobren forces, a tocar mateix d'Ivorra hi teniu Vicfred, un poble un xic elevat des del que es tenen unes bones vistes i amb un castell que va néixer com a construcció defensiva però que avui té més aspecte senyorial. Si el voleu visitar, cal reservar prèviament!
A Guissona hi ha un dels complexes càrnics més grans i importants del sud d'Europa. Com que s'hi fan visites i a més a més són gratis, decidim d'anar-ho a conèixer. Hem hagut de reservar prèviament, i tot i les dimensions del recinte no ens cansem gaire perquè el trajecte es fa amb un tren elèctric. Ens expliquen com s'hi elaboren les llonganisses i els fuets i veiem com s'hi assequen els pernils.
Després de passar prop de dues hores en aquesta visita, tenim ganes d'estirar les cames, de trepitjar natura. La gent del Centre Excursionista de la Segarra us pot informar d'itineraris a fer per la comarca, segons l'estona i la dificultat a la que us vulgueu afrontar. El mateix Centre organitza moltes sortides al llarg de l'any, o sigui que potser ja us va bé alguna que organitzin els dies de la vostra escapada i us hi apunteu. Si el que voleu és anar sols, també hi ha diverses excursions senyalitzades. Us recomanem per exemple una per la Vall del Llobregós, que porta per nom Molí d'en Cava. Per trobar l'inici de l'itinerari heu de prendre la carretera que va de Guissona a Biosca. Es tracta d'una ruta circular, gens complicada, i que ens porta a conèixer el riu Llobregós, diverses masies, cabanes, les restes d'un molí d'aigua, i fins i tot un xop gegant.
Canviem de comarca i anem cap al sud de l'Urgell. Volem visitar el monestir cistercenc de Vallbona de les Monges, que a l'agost ofereix un horari més generós d'obertura al públic que la resta de l'any. Dels tres monestirs de la batejada com a Ruta del Císter (els altres dos són Poblet i Santes Creus), aquest és de ben segur el menys conegut, i és per això que, ja que som a la zona, us convidem a visitar-lo si mai no ho heu fet, ja que val molt la pena. Fundat el segle XII, hi resideix una comunitat de monges que segueixen la Regla de Sant Benet, elaboren ceràmica i cultiven l'hort. Arquitectònicament, el conjunt té molts elements a destacar, però ens quedem amb el cimbori-campanar en forma de llanterna octogonal, de gran bellesa. Entre els seus tresors a l'interior, el sarcòfag en què fou enterrada la reina Violant d'Hongria, esposa de Jaume I el Conqueridor.
Dedicarem el que ens queda de tarda a fer una volta pels carrers de Guimerà, no gaire lluny de Vallbona, un conjunt històrico-artístic de gran valor. El poble està coronat per les restes del castell i l'església de Santa Maria, però potser el que més atrau el visitant és l'estructura plenament medieval que encara conserva, l'amuntegament de les cases, els arcs als carrers... A mitjans d'agost s'hi celebra el Mercat Medieval.
Les primeres hores del darrer dia les començarem a tota velocitat. A Juneda, comarca de les Garrigues, hi ha Zona Karting, amb un circuit de 1.000 metres d'asfalt. Podreu provar aquests vehicles o fer curses entre vosaltres. Disposa també d'un circuit de terra per a la pràctica de Supermotard.
Canviem totalment de terç, però no de municipi. Ja que som a Juneda, hem demanat hora de visita al seu Museu. S'hi explica la història de la població, però la part que trobem més atraient és la que porta per títol Colors de terra, una exposició molt ben treballada sobre els resultats de les excavacions arqueològiques que es van dur a terme a l'aldea de Minferri, prop de Juneda, habitada fa 4.000 anys per agricultors i ramaders. Gràcies a la feina dels arqueòlegs coneixem avui com vivien aquests nostres avantpassats, i també els seus ritus funeraris.
A la tarda seguim amb la història, si bé força més recent, i no dins d'un museu, sinó que ens n'anem fins al castell de l'Espluga Calba. Ja hem avisat que aquestes són terres de castells, n'hi ha molts per visitar, i segurament aquest que us proposem no és el que es conserva millor, però té el seu encant i sobretot la seva història. Va ser alçat entre els segles XI i XII, i en destaca la capella, l'escala d'accés al primer pis, o la sala de l'Orde de Malta. Aquesta Orde, fundada el 1084, encara es reuneix avui i va fixar l'Espluga Calba com a nova capital de l'antic Priorat de Catalunya. Les estances giren al voltant del pati d'armes, enmig del qual s'hi conserva una pica de pedra en què s'hi emmagatzemava l'oli.
I és que estem a les Garrigues! Comarca per excel·lència de producció de l'or líquid. Per aquest motiu us volem portar per cloure l'escapada a una de les cooperatives que en produeixen, a l'Albi. Ens trobem en una de les "catedrals" dissenyades per Cèsar Martinell, alçada l'any 1919, el mateix any que va néixer la cooperativa Agrícola l'Albi, que hi elabora oli d'oliva verge extra, i que de ben segur us deixaran tastar a l'inici o al final de la visita a l'edifici modernista.
Amb tren: Hem començat les nostres passes a Cervera. En aquest municipi hi ha estació de Renfe. (902 240 202 / www.renfe.es).
Amb autobús: Alsina-Graells té serveis regulars amb Barcelona, Lleida i altres capitals de comarca (902 422 242 / www.alsa.es). L'Eixbús uneix Cervera i Girona (972 20 48 68 / www.teisa-bus.com).
Amb cotxe: L'autovia Barcelona - Lleida i la C-25 Lleida - Girona es troben a Cervera.