L’any que els americans arribaven a la Lluna, a Sant Pau d’Ordal tocaven de peus a terra i obrien aquest restaurant amb els millors ingredients de la comarca però també del mar que banya el Garraf. Des d’aleshores, una constant renovació tant a les parets com a les taules. Però el que de segur sempre hi ha hagut és vi del Penedès per acompanyar els plats de carn i peix.
Carta: 45€. Tancat els dilluns i els vespres de dimarts, dimecres, dijous i diumenge.
C/ de Ponent, 20 (Sant Pau d’Ordal) T 93 899 30 28 www.calperedelmaset.com
Un dels atractius del Garraf és el mar que el banya, les seves platges, i les activitats nàutiques que s'hi poden portar a terme. Moltes empreses en munten. O sigui que sense pensar-nos-ho dues vegades demanem hora a Nootka Kayak Centre per a provar els caiacs de mar i fer una de les excursions que programen, la més senzilla i per la que no calen coneixements previs amb aquest tipus d'embarcació: l'anomenada La Platja Llarga. Ens servirà per conèixer tota la façana marítima de Vilanova i la Geltrú, la capital de la comarca, al mateix temps que aprenem a moure'ns amb caiac. El punt de sortida és l'Estació Nàutica del municipi, i ens dirigim cap al sud, passant per la platja de Ribes Roges, l'estàtua de Pasifae (de tres tones de bronze!), i arribant a la Platja Llarga, d'especial protecció. L'excursió inclou alguna aturada per recuperar forces. Hi haurem d'invertir tota aquesta primera tarda, ja que la sortida és de mig dia, però haurà valgut la pena!
No ens movem de Vilanova i la Geltrú. Aquest matí el volem aprofitar per visitar dos museus interessantíssims, de temàtiques ben diferents, i pràcticament veïns. El primer de ben segur atraurà més els menuts de la casa que no pas el segon. Es tracta del Museu del Ferrocarril, a l'antic dipòsit de locomotores de la localitat. Compta amb una exposició permanent amb diversos apartats, com ara la col·lecció d'elements d'estació o els de senyalització. Però sens dubte la part (per força de grans dimensions) més comentada i visitada és la que agrupa els vehicles d'èpoques diverses i, en especial, la valuosa mostra de locomotores a vapor. Aquest agost, a més a més, el centre organitza un munt d'activitats per acostar encara més els visitants al món dels ferrocarrils.
A pocs metres, una bella façana dóna la benvinguda a una de les grans pinacoteques del país. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer mostra pintures de Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joaquim Sorolla, El Greco o Goya, entre molts altres noms il·lustres de l'art. Però a més a més a la Sala Egípcia hi trobarem peces d'aquest país africà i fins i tot la mòmia d'un nen de cinc anys, mentre que al pis superior hi conviuen artistes contemporanis de la talla de Guinovart o de Ràfols Casamada. Finalment, la biblioteca conserva aquella fesomia de temps passats amb una col·lecció de llibres del segle XIX.
Ha arribat l'hora d'anar a visitar un centre religiós ben diferent dels que habitualment trobem a casa nostra. Al massís del Garraf hi ha el Palau Novella, d'estil romanticista, i en ell, una comunitat budista que s'hi va assentar ja fa força temps per fer-hi meditació i vida monàstica. Les visites que s'hi fan són guiades, i a més de conèixer el palau per dins ens aproximarem a la religió budista a través de les explicacions dels monjos, i sabrem sobre la comunitat que viu a Catalunya.
Ben diferent serà la visita a la que ens dirigim tot seguit i que servirà per tancar el dia. Pensem que d'una manera divertida i un punt nostàlgica. A Cubelles hi va néixer un dels pallassos més coneguts de tots els temps, Josep Andreu Laserre. Si aquest nom no us diu res, us informarem que quan es pintava la cara, es posava el nas de pallasso, es calçava les seves grans sabates, agafava la cadira, i començava a fer el seu crit característic, prenia el nom de Charlie Rivel. A més a més la mostra ha canviat fa poc temps de casa i ara es troba en un edifici ben digne, el Castell dels Marquesos d'Alfarràs. L'exposició personal recull tot d'objectes personals del pallasso, un gran arxiu fotogràfic i fins i tot documents privats. Per fer aquesta visita, cal que reserveu a l'Oficina de Turisme de Cubelles.
El temps ja inicia el seu compte enrere i encara no hem sortit del Garraf! Va sent hora d'endinsar-nos a les terres catalanes vitivinícoles per excel·lència, les del Penedès. És quasi obligat arribar-se a Sant Sadurní d'Anoia i visitar com a mínim una de les caves. De les diverses que es poden conèixer, triem les de Codorniu, immenses, plenes d'història, i amb un edifici que du la signatura de Puig i Cadafalch. Ens explicaran l'elaboració del producte a partir de la recollida del raïm i pujarem dalt d'un tren elèctric per recórrer part de les nombroses galeries. Al final, és clar, no hi pot faltar una copa de cava ben fresc!
I ja que hi estem posats, anem a conèixer l'altre gran producte d'aquestes contrades, el vi. Però en aquesta ocasió haurem d'anar fins a Vilafranca, capital de l'Alt Penedès, i endinsar-nos en el modern espai VINSEUM, també conegut com a Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. Pensat com a molt més que un centre museístic, ja que s'hi organitzen al llarg de l'any activitats culturals i turístiques, al Museu - al Palau Reial de Vilafranca - s'hi experimenta i s'hi viu la cultura del vi i tot allò que l'envolta, amb especial èmfasi de la seva relació amb el caràcter del territori.
No volem acabar aquesta escapada sense passar també pel Baix Penedès. A Calafell, i ben a prop del mar, hi trobem un jaciment iber, la Ciutadella, que va pertànyer a la tribu dels cossetans, cap al segle IV aC. Sí, d'acord, ja hem visitat en d'altres escapades restes d'aquelles èpoques, però és que aquest jaciment té una gran singularitat: després de ser excavat i estudiat, es va reconstruir tal i com es creia que va ser! Per tant, no veureu només unes ruïnes, com en d'altres indrets, sinó que podreu entrar dins les cases o pujar a les torres defensives, tot fent-nos una idea més clara del dia a dia d'aquells avantpassats.
Posarem el punt i final a la sortida amb una mica de diversió i emoció. El Calafell Slide és un tobogan gegant de 700 metres de recorregut pel que es baixa amb uns trineus. És segur i fàcil de manejar, ja que fins i tot els nens de 8 anys ja hi poden pujar sols. A l'estiu el Calafell Slide és obert fins ben tard, o sigui que aprofiteu per fer alguns descensos i acabar de desestressar-vos abans de posar fi a la visita a les terres del Garraf i el Penedès.
Amb tren: Si seguiu la nostra ruta i per tant comenceu a la comarca del Garraf, sapigueu que hi ha estacions de tren de Renfe a Sitges, Vilanova i la Geltrú i Cubelles (902 24 02 02 / www.renfe.es).
Amb autobús: L'empresa de Sant Pere de Ribes Cintoi Bus SL ofereix un ampli servei que cobreix la comarca (938 937 511).
Amb cotxe: Des de Barcelona i Girona es pot anar per l'autopista C-32, i per la carretera C-31 si ens volem estalviar el peatge. També es pot anar per l'AP-7 fins a Vilafranca del Penedès (sortida 29) i agafar la C-15. Des de Tarragona podem anar per l'autopista C-32 o bé per la carretera C-31 i l'N-340. Des de Lleida, per l'AP-2 i després l'AP-7 fins a Vilafranca i seguir per la C-15.