Lago di Garda
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5 maneres de conèixer el Lago di Garda

Un dels imperdibles italians més bonics, si és que hi ha alguna cosa a Itàlia que et puguis perdre!

Eugènia Güell
Publicitat

És tan fàcil dir que sí a un viatge a Itàlia! Tot és millor resseguint les corbes i els blaus de la costa Amalfitana, els verds de la Toscana o els carrerons d’un poble sense pretensions. Viure el plaer de ‘la dolce far niente’ mentre et surt gelat per una orella i pasta carbonara per l’altra és el pla d’estiu (o hivern, o tardor, o primavera) indiscutible. Els racons de la bota són interminables, i ben al nord, per sobre de Milà, algunes taques blaves contrasten el verd del mapa. Són llacs: potser us sona el de Como, el més exclusiu de tots i on les estrelles italianes es posen morenes. Però a l’altra banda, hi ha una joia que passa per desapercebuda: el Lago di Garda. Més assequible, amb carreteres panoràmiques, un paisatge muntanyós (a una banda) i pla (a l’altra), amb platges per fer-t’hi un remull, algun parc d’atraccions i molts esports aquàtics. Aneu volant cap a Verona (a més, Volotea hi té vols directes), llogueu un cotxe i assegureu-vos de no perdre-us res del que ens ha deixat encantats a nosaltres!

1. Pobles encantadors

És gairebé impossible trobar un poble lleig en un entorn tan plàcid. A Bardolino hi trobareu l’església de San Severo, amb planta romànica i un interior ple de frescos que us deixarà amb la boca oberta. Els carrers, com una pinta, baixen fins a la vora del llac, on hi ha un passeig que es va construir després de la Segona Guerra Mundial, quan ja era una destinació turística i no un poble de pescadors. A Malcesine hi trobareu una estructura medieval, que s’obre com un ventall al voltant del castell. Quan el nivell del llac baixa, es pot anar caminant fins a l’illa petita de dins del poble, Île du Songe. Si mireu just davant, hi trobareu Limone, un poble que després de segles aïllat, van trobar una mutació en els seus habitants, un component a la sang que els protegeix de malalties cardíaques. Segurament anar-hi de vacances farà un efecte similar.

2. Vins marinats amb pedra calcària

A tot això només li faltava un bon maridatge (o uns quants). A l’est del llac, Valpolicella (que bé que sona!) s’estén i pentina els turonets amb files i files de vinyes i oliveres, envoltades de flors desordenades i aquella llum del sol tan italiana. És la zona vinícola veronesa, on hi trobareu, entre d’altres, el celler Elèva. Queda molt ben integrat en el paisatge, i és que està situat en una antiga pedrera restaurada. És l’indret que us imagineu quan penseu en fer un tast de vins a Itàlia. Dues paraules clau: ‘ripasso’ i ‘oseleta’. La primera, fa referència a una tècnica enològica d’aquella zona, en la qual es reutilitzen les sobres de pells de raïm per una altra fermentació. La segona és una varietat de raïm que s’havia perdut i s’ha recuperat. I sí, vol dir ‘ocellet’! Per cert que aquest celler estigui en una antiga pedrera ens dona pistes sobre la zona on ens trobem: el poble més proper a la Società Agricola Elèva és San Giorgio, amb un mirador esplèndid, envoltat de camins ideals per fer senderisme i bicicleta, i sobretot, ple de pedra calcària. De les pedreres d’aquesta zona se’n treuen blocs amb petites varietats de colors que s’exporten a tot el món. Les més utilitzades són les blanques i roses pàlid, però també n’hi ha de color salmó i del que s’anomena “vermell veronès”.

Publicitat

3. Verona enamora!

Podríem dir que després de picar molta pedra, es va esculpir Verona. Com que queda molt a prop del llac, és la ciutat perfecta per passar-hi uns dies abans d’agafar l’avió cap a casa. La gent hi va per Romeu i Julieta, però feu el favor d’anar-hi perquè és un tresor arquitectònic: en el seu barri antic s’hi poden veure rastres de 2.000 anys d’evolució, i a la Piazza dei Signori s’hi poden veure cinc segles d’arquitectura. Quan entreu pel Ponte Pietra, penseu que els arcs de pedra romans han caigut com a mínim set vegades. Si mireu amunt, de tant en tant veureu el que se’n diu “gòtic venecià”, la influència àrab a l’estil gòtic que té, per exemple, el Palau Ducal. A una banda us quedarà Verona, i a l’altra, el que en diuen “Veronetta”, el barri estudiantil i més barat. Llogueu una bicicleta (és la típica ciutat que hi queda bé) i compreu-vos un gelat. A L’Arte del Gelato els fan boníssims, i amb ingredients quilòmetre zero!

4. Menjar ‘molto buono’!

És Itàlia: ja assumim que es menja bé. Però a la buona pasta afegiu-li un pesce molto buono. I és que, si som al voltant d’un llac (i si no sou vegetarians) heu de tastar el peix d’aigua dolça que s’hi pesca. Si us agraden les anguiles, és el vostre lloc! Us recomanem el restaurant La Pace, al Porto Vecchio, i que tasteu el Risotto all’Amarone, fet amb vi de Valpolicella. No oblidarem mai la deliciosa pasta linguine amb el peix lavarello i olives negres i el peix lucio amb polenta (un acompanyament fet amb blat de moro) que vam tastar a la trattoria Bell’arrivo a Torri del Benaco -un nom que, per cert, et dona la benvinguda-.

Publicitat

5. La panoràmica de Punta San Vigilio

És un lloc que té una mica de tot: primer, un bar a un lloc idílic (sabem que això us agrada). Sigui l’hora que sigui hi estareu bé, però és un lloc espectacular per veure la posta de sol. A través de camins d’oliveres, arribareu al Parco San Vigilio, un jardí amb piscina, i molt a prop hi ha la Cala delle Sirene, una de les platges del llac. El nom ja ho indica: és una punta. Per tant, des dels seus voltants podreu observar fàcilment els dos paisatges diferenciats del Lago di Garda: al sud, la part més jove i profunda; i al nord, la més alpina i muntanyosa. Ja us ho havíem dit: al Lago di Garda hi ha una mica de tot per a tots els gustos!

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat