1. Patrimoni a cada pedra
Aquest edifici que veieu a la imatge és el guanyador del programa 'Batalla monumental' de TV3!
Es tracta de la Seu Vella de Lleida: un monumental temple romànic i gòtic envoltat per un extens recinte emmurallat. Una meravella arquitectònica que és el resultat de diverses construccions que es van fer entre els segles XIII i XV i que conté un dels claustres més grans de l'arquitectura gòtica europea. La seva ubicació és privilegiada: s'aixeca sobre el turó més elevat de Lleida! A més, ha presentat la seva candidatura per ser considerada Patrimoni Mundial de la UNESCO.
Però més enllà de la capital també trobareu art i història, com són el monestir de Sant Ramon, que compren tres grans edificis: el convent del 1675, l'església del segle XVIII i el nou convent del 1802. També podreu visitar el convent de Les Avellanes, fundat el segle XII i ubicat en un entorn espectacular de boscos, jardins i vinyes. O el cistercenc cenobi femení de Vallbona de les Monges, considerat el monestir femení més important de l'orde del Cister a Catalunya i obert a tots els públics per entrar-hi i nodrir-se de la seva espiritualitat, art i cultura.
I si deixem enrere les pedres perfeccionades fins a crear grans edificis i ens endinsem en aquelles que es mantenen intactes des de la prehistòria, trobem l'art rupestre de la Roca des Moros del Cogul: uns jaciments molt destacables d'art rupestre llevantí.
A la zona del Pirineu, un clàssic que mai deixarà de sorprendre: l'església de Sant Climent de Taüll i el conjunt d'esglésies romàniques de tota la Vall de Boí. Declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2000, són la màxima expressió de l'art romànic català i està constituït per Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat i Sant Quirc de Durro, Santa Maria de Cardet i l'Assumpció de Cóll. Tot i que avui dia bona part de les pintures, talles i mobiliari es conserva a diferents museus catalans, especialment al Museu Nacional d'Art de Catalunya, moltes de les esglésies continuen comptant amb fragments de pintura mural i escultures romàniques originals.