Rupit
© Oriol Clavera
© Oriol Clavera

7 propostes per Sau i el Collsacabra

Paisatges que tallen l’alè, activitats aquàtiques, pobles de postal i monestirs històrics, tot un món en pocs quilòmetres

Publicitat

Fer una escapada a la zona del pantà de Sau i el Collsacabra és sinònim d’estímuls sensorials molt diversos. En poca distància trobem des d’un dels embassaments més emblemàtics del país i en el qual es poden practicar diferents activitats aquàtiques fins a bells pobles empedrats, així com cingles de vertigen, un antic monestir en un indret únic, i natura exuberant que omple de verd el paisatge. Us diem les 7 coses que no us podeu perdre si aneu uns dies per aquestes terres.    

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Visita a Rupit

Imprescindible. És un dels pobles més bonics de Catalunya, i, tot i que per arribar-hi haureu de fer uns quants revolts de carretera, tindreu una extraordinària recompensa en arribar-hi: un poble de postal, amb carrers i cases de pedra, i un pont penjat d’aparença fràgil que és tot un símbol. Simplement, deixeu que les cames us portin pels seus carrers, i, si us ve de gust, també podeu fer una excursió a l’ermita de la Magdalena, a uns 45 minuts.

Activitats aquàtiques al pantà

Anem al mític embassament en què el campanar submergit treu més o menys la caputxa per damunt les aigües en funció de com estigui de ple. Per mantenir un contacte encara més intens amb les aigües, sapigueu que diverses empreses hi organitzen activitats aquàtiques. Podem, per exemple, fer una excursió amb caiac, que ens permetrà descobrir els racons més bonics i inaccessibles de Sau. També és bona idea un passeig amb Aquaslider, una embarcació lleugera per a 2, 3 o 4 persones, amb un modern sistema de pedaleig que permet un desplaçament ràpid i suau, i que podrem llogar per una hora, mig dia, o un dia sencer.  

Publicitat

A cop de pedal

De l’aigua a la terra ferma. Aquest també és un lloc ideal per fer rutes amb bicicleta. Si us agrada la BTT però no esteu en gaire bona forma, o simplement voleu fer un itinerari curt i senzill, una bona elecció és la ruta Tavertet - Pla de Castell - Tavertet, amb escàs desnivell i de poc més de 7 quilòmetres. Coneixereu indrets interessants del Collsacabra, com ara el mirador del castell i les seves vistes sobre el pantà de Sau.

Espadats de Tavertet

Ja que hem esmentat en l’anterior proposta Tavertet, igual que Rupit aquest poble també l’heu de passejar. No en va, està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, i la seva principal singularitat és que es troba situat damunt de vertiginosos espadats sobre el Ter. Amb aquestes panoràmiques, la seva situació aïllada, i el munt de cases que es conserven de fa al voltant de 400 anys, sembla que aquí el món s'hagi pres la pausa que tant necessita, i és fàcil sentir-se envaït per una estranya però plaent sensació de llibertat.  

Publicitat

La casa del poeta

No volem fer una escapada per Sau i el Collsacabra sense arribar-nos al poble en què va néixer el poeta català més popular de tots els temps, Jacint Verdaguer, i especialment perquè a Folgueroles es manté, convertit en Casa Museu, l’habitatge en què va viure els seus anys d’infantesa. L’immoble ens evoca a tot l’univers de l’escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença, i més enllà del seu encant històric també el té des del punt de vista arquitectònic: és la típica casa osonenca del segle XVII, i veure espais com la cuina o les habitacions ens donen una idea de com vivien els nostres rebesavis. O els rebesavis dels nostres rebesavis.

Caminada a la Rocallarga

Hem navegat per Sau, hem anat amb bicicleta... però encara no hem fet cap proposta d’excursió a peu! Com us podeu imaginar, n’hi ha moltíssimes que valen la pena per aquests indrets. Hem triat anar a la Rocallarga, prop de Tavertet, perquè des d’aquest cim, a 1.187 metres d’altitud, les vistes són espectaculars i veurem des dels embassaments de Sau i de Susqueda fins als cingles de Tavertet. El cim és de fet una immensa roca amb un vèrtex geodèsic i que sobresurt uns vint metres de la cinglera, quedant suspesa sobre el Pla del Boixer, fet que dona al lloc encara més espectacularitat... i vertigen!

Publicitat

Monestir de Sant Pere de Casserres

Acabem sobre un meandre del riu Ter en què fa molts segles hi van decidir alçar un monestir. Exemple de romànic català, Sant Pere de Casserres és una construcció humil, però plena de detalls evocadors, com el seu petit claustre, el locutori que amb els anys es va transformar en un celler, o les tombes antropomorfes que fan evident que ja anteriorment hi havia una necròpolis. Mobiliari i estris antics repartits per les diferents estances fan encara més entenedor el lloc i més atractiva la visita.

Per a més informació, consulteu l’enllaç.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat