Súria

Bages, blanc de sal i daurat d’oli

Sortida per conèixer alguns dels paratges més singulars de Catalunya i poblacions com Súria

Publicitat

Marxem a una de les comarques centrals del país, el Bages, on hi passarem unes quantes hores per descobrir tres llocs força diferents: el Poble Vell de Súria, la Muntanya de Sal de Cardona i les oliveres de la companyia oleícola Migjorn. Quin us agradarà més? Comencem!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Súria

Quan arribeu a Súria, us recomanem deixar el vehicle a peu de carretera (al seu pas per Súria, carrer d'Àngel Guimerà), tocant al riu Cardener, i aneu enfilant-vos pels carrers que us duran al Poble Vell. Sembla molta pujada però no és pas gaire tros. Podeu per exemple agafar el carrer de Sant Jaume, i després el de Sant Sebastià, i de seguida guanyareu altura. Al costat d'un mirador trobareu el portal de Garbona. Creueu-lo, i entrareu al recinte medieval, amb carrers empedrats i cases que conserven (i llueixen al damunt de la porta) el nom des de fa anys i panys (cal Castilla, cal Juliu, cal Quim, cal Xicana...). Deambuleu sense presses, passegeu pel carrer de la Mura, el de Sant Climent, el Major... Els vostres passos us duran també fins a la Plaça Major, centre del lloc. Finalment arribareu a l'església, que s'enganxa al castell, punt culminant de Súria i origen de tot.

Cardona i la sal

Ens desplacem tot seguit fins a Cardona. Hi anem per conèixer una muntanya que al llarg de quasi tot el segle XX va ser la principal font de treball de la població. Ens referim a la Muntanya de Sal, espai avui batejat amb el nom de Parc Cultural de la Muntanya de Sal. El blanc de sal gemma s'escampa per tot arreu en aquest indret que té un punt màgic, i on, a través d'una visita guiada –també hi ha l'opció d'escollir-ne una de teatralitzada– ens explicaran l'excepcionalitat geològica del jaciment i la importància que la sal ha tingut per a la Humanitat al llarg dels segles. Una visita que no deixarà indiferents ni a grans ni a petits, tenint en compte que, equipats amb un casc miner, recorrerem mig quilòmetre de galeries i fins a 86 metres de profunditat, entre estalactites i estalagmites de formes impossibles que pacientment porten segles formant-se gota a gota esperant la nostra arribada.

A l’hora de dinar optem per la Masia la Garriga de Castelladral, on elaboren una cuina de tradició renovada amb productes de la terra i de proximitat. Val la pena, abans o després de dinar, fer un recorregut pel lloc, un EcoHotel amb encant alçat a partir d'una masia d'origen medieval. El restaurant està situat a l'antiga pallissa, amb vistes a la muntanya de Montserrat.

Publicitat

Or líquid

Acabarem l'escapada endinsant-nos en el món de l'oli. Per fer-ho, anem fins a Navàs, on ens esperen els responsables de Migjorn, un projecte de caràcter familiar i territorial que aposta per la recuperació de feixes i oliveres en aquest indret i que elabora un excel·lent oli d'oliva verge extra. Ofereixen diferents possibilitats de visita; nosaltres hem triat la que porta per nom Les oliveres d'ara i d'abans, que inclou un passeig pels camps d'oliveres, entrar a l'obrador i un tast d'olis amb degustació - maridatge de productes de la zona. Un perfecte exemple del Bages com a nova destinació oleoturística.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat