Castell de Tous
Foto: Albert MiróCastell de Tous
Foto: Albert Miró

De castell en castell

Visitem algunes de les construccions més emblemàtiques i històriques de la comarca de l’Anoia

Publicitat

Si a Catalunya hi ha alguna comarca que destaca per la quantitat de castells medievals, aquesta és l’Anoia. N’hi ha prop de mig centenar, 25 dels quals es poden visitar. Tranquils, que en aquesta sortida no els veureu tots; ja ens hem encarregat nosaltres de fer-vos la selecció dels imperdibles. Ens acompanyeu en aquest viatge a l’època dels cavallers i de les lluites frontereres?

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.  

Claramunt

El primer ascens el fem al Castell de Claramunt, situat estratègicament per dominar el punt on el congost del riu Anoia s’obre a la   conca d’Òdena. Se’n tenen referències des del segle X, i mil anys més tard es va reformar a fons, fent d’aquesta fortalesa un lloc ideal per descobrir com eren aquelles magnes construccions. Hi veurem les diferents estances, les torres defensives, les muralles esglaonades, i l’església de Santa Maria, de factura romànica. La caminada, d’una mitja hora de durada des del centre de La Pobla de Claramunt, quedarà del tot recompensada!

Calaf

El castell de la població, molt coneguda pel seu popular mercat setmanal, el trobem a la part alta, en un indret estratègic de control de dues vies de comunicació: l’una de nord a sud que comunicava el nord de Catalunya a un ramal de la Via Augusta, l’altra d’est a oest enllaçant la Segarra i les terres de Lleida amb la Catalunya central. La seva construcció, al segle XI, cal situar-la en un context de repoblament del territori. Destaca per la seva forma poligonal, amb cinc costats i angles arrodonits. Si voleu conèixer-ne l’interior, sapigueu que les visites guiades es duen a terme el primer dissabte de mes al matí i són gratuïtes.

Publicitat

Montbui

Marxem ara fins a Santa Margarita de Montbui, on, al final de la serralada de Miralles – Queralt, trobem el Castell de Montbui entre un conjunt romànic dels segles X-XI. Hi veureu l’església de Santa Maria de Gràcia i la torre de defensa, a més a més d’unes panoràmiques espectaculars en un entorn de gran bellesa natural.

Tous

Ens situem als límits amb la comarca de la Conca de Barberà, a Sant Martí de Tous. Aquí, una fenomenal fortalesa – força restaurada, cert – presideix el poble i els entorns. És el Castell de Tous. Si bé la família amb aquest cognom hi va deixar de viure fa més de cinc segles, el castell ha mantingut el nom i va donar el topònim a la població que té als peus. Avui és una residència privada, però oberta a visites en dies concrets o bé concertades. El lloc no us deixarà indiferents, per la seva llarga història – ja Guifré el Pilós i l'abat Oliba hi van posar els peus –, i a més a més és motiu d'unes quantes llegendes. No és estrany que des de l'any 2010, el mes de juliol, es dugui a terme en aquestes contrades el Festival de Llegendes de Catalunya (FESLLECAT).

Publicitat

Boixadors

Finalitzem l’escapada al Castell de Boixadors, edifici que apareix documentat per primera vegada l’any 1015. Es troba al terme municipal de Sant Pere Sallavinera. Del segle XV fins al XIX va formar part de la baronia dels Boixadors, sota el poder d'una mateixa família. De nou, les vistes que hi contemplem són fantàstiques, sobre l'altiplà de Calaf i envoltat de serres, valls i rierols. Demaneu de fer-hi una visita guiada, i gaudiu d'un dels bressols de l'Anoia.

Trobeu més informació d’aquests i altres castells de l’Anoia a través de l’APP Anoia, Terra de Castells.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat