Vila Closa Altafulla

Escapada a Altafulla: història viva

Visitarem vestigis d'època romana i medieval, i coneixerem la desembocadura del riu Gaià

Publicitat

A Altafulla, poble emblemàtic i privilegiat de la Costa Daurada, es pot gaudir de la tranquil·litat i la bellesa d’una vila amb un gran patrimoni artístic i cultural, i que reuneix molts vestigis que parlen de la seva història: la vila closa, la vil·la romana dels Munts, el passeig marítim... A la població també es pot gaudir d’activitats esportives, culturals i festives durant tot l’any.

Tarda dia 1: visita a la vila closa

La vila closa és l’antic nucli medieval emmurallat. Tanmateix, la major part de les cases que s’hi poden contemplar van ser bastides durant el decurs del segle XVIII. L’any 1998 la Generalitat de Catalunya va declarar bé cultural d’interès nacional aquest conjunt historico-artístic.

La plaça del Pou és un dels espais emblemàtics de la vila closa. Presidida per l’edifici porxat de l’Ajuntament, de començaments del segle XIX, està envoltada per diversos casals senyorials que conformen un àmbit urbà harmònic i equilibrat. A l’extrem oposat, hi ha el monument als castells, esculpit per l’artista local Martí Royo. El conjunt format pel castell, l’església de Sant Martí i la rectoria ennobleix una de les places de millor acústica dels nostres pobles, escenari de tantes manifestacions musicals i poètiques que se celebren puntualment les nits d’estiu, com ara el Festival de Veus i el Cicle de Concerts.

Les eres, les pallisses i les barraques de pedra seca són construccions destinades a  l’explotació agropecuària. Moltes d’aquestes construccions pertanyen al patrimoni d’una cultura agrària, avui desapareguda. En l'actualitat, la majoria s’han convertit en equipaments municipals, com ara la Mostra d’Altafulla, que engloba la història i la vida rural del municipi, o la pallissa de l’Era del Senyor, o es fan servir com a locals i seus per a les entitats culturals, socials i esportives de la vila.  

Dia 2: allà on el Gaià es fa a la mar

Aquest segon dia el gaudireu molt tots aquells amants de la natura, del mar i dels castells (els de pedra, no els humans). Pinta bé, oi? Us proposem que aneu a la platja i camineu en direcció sud, cap a Tarragona. Trobareu la desembocadura del riu Gaià. El riu en aquest tram està d'allò més tranquil, i les seves aigües manses són aprofitades per tota mena d'ànecs i ocells que hi fan vida. A l'horitzó ja anem veient el castell de Tamarit, privat i reservat per a celebracions i festes, però això no treu que sigui molt fotogènic. Abans d'arribar-hi, però, us convidem a entrar a l'Hort de la Sínia, una finca agroecològica que es dedica al cultiu, la divulgació, l'educació i la formació en agricultura ecològica, plantes aromàtiques i medicinals, energies renovables i en donar a conèixer hàbits saludables. Hi podeu entrar sense problema i descobrir la finca, i si us ve de gust apuntar-vos a alguna de les activitats que organitzen.

A l'hora de dinar no us mancaran restaurants que us oferiran el millor de la gastronomia marinera. I després de l'obligada sobretaula, podeu fer el camí dels castells del Baix Gaià, per conèixer el llegat que es va bastir en aquesta part de la comarca del Tarragonès a partir del segle X. En aquells temps, la conca del riu Gaià marcava la frontera entre els comtats de Barcelona i l'Àndalus, així que el territori es va omplir de castells com ara el d'Altafulla, el Catllar, la Nou de Gaià, Montornès, Montoliu, Vespella, Ferran o Tamarit. El camí passa per aquestes vuit construccions, seguint el riu Gaià i el GR-92, i es pot fer a peu o amb BTT.

Publicitat

Dia 3: el barri de les Botigues i els Munts

El darrer dia el comencem a l'interessant i històric barri de les Botigues. Durant el segle XVIII es van anar construint, arrenglerats davant la sorra de la platja, petits magatzems on els pescadors desaven els estris de feina i els comerciants emmagatzemaven els productes destinats a les colònies. El barri de les Botigues va sorgir en aquest lloc a començaments del segle XX, quan aquells antics magatzems es van anar transformant en habitatges i utilitzant com a residències d’estiueig.

D'aquí fem cap a un indret declarat Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO: la vil·la dels Munts. Al voltant de la gran ciutat romana de Tàrraco van anar fundant-se nombroses vil·les dedicades a l’activitat agrícola i al lleure. Una d’elles és la vil·la dels Munts, situada molt a prop de la platja d’Altafulla i construïda al segle I dC. Hi va residir ValeriusAvitusCaius, gran mandatari de Tàrraco, i la seva esposa, Faustina. Molts segles després, a mitjans del segle XX, se'n va fer càrrec el Museu Arqueològic de Tarragona (MNAT) i en va iniciar les excavacions. La vil·la està oberta durant tot l’any, a excepció dels dilluns. Però hi ha excepcions: si hi aneu els dilluns dies 27 de juny, 11 i 25 de juliol, 8 i 22 d’agost o 5 de setembre, s'hi faran visites guiades i a més a més acompanyats per uns personatges molt especials, en Caius i l’Agustina, que us mostraran la vil·la on varen viure.

  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
Castell dels Montserrat d'Altafulla
Castell dels Montserrat d'Altafulla
El castell dels Montserrat d’Altafulla apareix esmentat per primer cop l’any 1059. Va pertànyer a la família Requesens des del començament del segle XIV fins al 1472, quan va ser adquirit per Pere de Castellet. A mitjan segle XVII va passar a les mans de Francesc de Montserrat, primer marquès de Tamarit, els descendents del qual n’han mantingut la propietat durant els segles següents fins a l’actualitat. L’edifici actual és, bàsicament, del segle XVII i es conserva en un magnífic estat. És propietat privada i el seu interior no és visitable.  
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat