Calafell família platja
© Bonamedia
© Bonamedia

Escapada a Calafell: ibers, esport i patrimoni arran de mar

Visitem un poblat de fa milers d'anys reconstruït in situ i farem salut amb la marxa nòrdica tot coneixent la població costanera

Publicitat

Calafell, un dels municipis emblemàtics de la Costa Daurada, és un preuat destí de platja. Però més enllà de la sorra fina acumula un seguit de tresors, patrimonials i històrics, que cal conèixer. A més a més, els amants de l'esport de secà també tenen propostes a dojo, com ara practicar el golf o iniciar-se en la marxa nòrdica.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE LA REGIDORIA DE TURISME DE CALAFELL

Tarda dia 1: l'esport de la catifa verda

Començarem la nostra estada interactuant amb la natura i la pràctica de l'esport. Situat al quilòmetre 2 de la carretera de Calafell a Bellvei del Penedès es troba el club de golf La Graiera. El camp consta de 18 forats par 72, en un entorn boscós i natural. El recorregut és molt ondulat, i gaudeix de tres espectaculars llacs amb fauna del territori (ja sabeu, intenteu que la piloteta no se'n vagi també a fer vida en algun llac!). El club de golf La Graiera va renovar fa tot just tres anys les seves instal·lacions amb una nova casa club que ofereix servei de restaurant durant el migdia i bar al llarg de tota la jornada.

Matí dia 2: entre tocar de peus a terra i endinsar-se al mar

Per al primer matí a Calafell us animem a que no us lleveu gaire tard i així poder provar què és això de la marxa nòrdica que en els darrers anys està tenint tan bona acollida a Calafell i a d'altres indrets. La Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de Calafell és membre del Club de Turisme Actiu (de l'Agència Catalana de Turisme) i promou aquesta activitat gratuïta, que simplement consisteix en incorporar a l'acció de caminar uns bastons especials. Una activitat física aeròbica i cardiosaludable. No us preocupeu pels bastons! Hi ha monitors titulats que us els facilitaran i us introduiran a la pràctica i la tècnica del Nordic Walking.

El punt de trobada és la plaça dels Països Catalans, els dissabtes i diumenges de març, abril, maig i octubre a les 9 h del matí, i també els caps de setmana dels mesos de juny, juliol, agost i setembre una hora abans, a les 8 h.

Ara bé, si sou uns apassionats de les activitats nàutiques, com us podeu imaginar a Calafell també en podreu practicar. L'escola de vela de Calafell us ofereix la possibilitat de començar a descobrir les emocions de les regates amb una sòlida base tècnica, que també us servirà per acumular experiències al límit com a navegant. També s'ofereixen passejos a vela, cursos i classes particulars, lloguer de catamarans, kayaks...

Però potser allò que el cos us demana, sobretot si el sol és, com s'acostuma a dir, de justícia, és fer un tomba i tomba damunt la tovallola i remullar-vos de tant en tant. A Calafell podreu gaudir de cinc quilòmetres de sorra daurada i de les seves aigües riques en iode. Les tres platges i el passeig marítim de la població van ser els primers de Catalunya a obtenir la certificació ISO 14.001 per part de l'Entitat Certificadora AENOR, l'any 2003. La bandera blava és present a totes les platges des de l'any 1992. Unes platges ideals per al turisme familiar (hi ha qui les ha batejat com "les platges del biberó"), per la qualitat de la sorra i de l'aigua, per la tranquil·litat del mar i per la suavitat dels pendents quan hom s'hi endinsa.

Per agafar força de cara a la tarda, us recomanem tastar el xató i l'arrossejat en qualsevol dels bons restaurants que trobareu al municipi.

Publicitat

Tarda dia 2: viatge al món dels nostres avantpassats més llunyans

Els amants de la història i de l'arqueologia no us podeu perdre aquesta visita. La Ciutadella ibèrica de Calafell és un singular equipament cultural on vint anys d'excavacions arqueològiques han permès la reconstrucció in situ del jaciment. Després de rigorosos estudis, els arqueòlegs han reproduït l'aspecte de les muralles, carres i cases, com devien ser entre els segles VI i I ac. La visita està pensada com un salt en el temps, i fa de fàcil enteniment les formes de vida, costums i trets fonamentals de la cultura ibèrica.

En acabat, us convidem a conèixer el nucli antic de Calafell, de regust medieval. Al capdamunt, el Castell de la Santa Creu, originari del segle XI, si bé s'hi han trobat restes de cabanes de camperols i sitges de gra del segle VIII. S'hi ofereixen visites guiades, en les quals us informaran que el castell va ser destruït el segle XVII, però conserva en força bon estat l'església (amb tombes antropomorfes i l'altar de la Santa Creu), el comunidor, el campanar, la presó i la cisterna, que permet baixar sota terra i descobrir els grafits dels vaixells pirates.

Matí dia 3: la Confraria Centre d'Interpretació del Calafell Pescador

Un altre lloc d'interès del municipi és la Confraria Centre d'Interpretació del Calafell Pescador, al centre del passeig Marítim, just al final (o inici) del carrer de Sant Pere. L'edifici, d'una sola planta i de colors blancs i blaus, és senzill, però té al darrera molts anys d'història i records. De fet, la Confraria -el Pòsit, com se'l coneix popularment-, tenia una funció social per a tota la població de Calafell, i l'entitat tant va col·laborar amb l'adquisició d'un cotxe fúnebre com amb la construcció d'unes escoles. La Confraria acull també la Llar del Pescador Jubilat, i allí mateix hi heu de veure la "maquinilla", la màquina per arrossegar les barques original dels anys 20 del segle passat, i avui en dia Bé Cultural d'Interès Nacional.

Publicitat

Tarda dia 3: el port de Segur de Calafell

La darrera tarda la començarem a Segur de Calafell i ens encaminarem cap al port. Es va inaugurar fa poc més d'una dècada, i gaudeix de tota mena de serveis, restaurants, bars, geladeries, botigues de pesca, així com també la possibilitat de practicar esports nàutics. Així doncs, un bon lloc on "perdre" unes hores!

Ara que... potser us heu oblidat de comprar algun regal o alguna cosa per a vosaltres! Cap problema si avui és diumenge tarda! La majoria de comerços de la població els trobareu oberts, en tant que com a municipi turístic Calafell disposa d'aquest privilegi. I la seva oferta comercial és extensa, amb botigues de moda, llibreries, sabateries, articles de regal o floristeries. Si el que necessiteu són productes frescos i de qualitat, cap al Mercat Municipal heu de fer cap, a la platja de Calafell. Una platja de la que també ja ens podem acomiadar... fins a una propera ocasió!

Equipaments culturals

  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
Castell de la Santa Creu de Calafell
Castell de la Santa Creu de Calafell
Dotat d'una magnífica panoràmica damunt les planes de Calafell, arribareu dat del turó per carrers estrets de regust medieval. El turó fou encastellat al segle XII per a la conquesta i repoblació del territori enfront dels musulmans. Al seu recer hi va créixer el nucli de Calafell. Hi veureu les restes de la necròpolis medieval, amb tombes excavades a la roca. Damunt l'església hi ha el comunidor, edifici quadrat i obert als quatre vents que era destinat a allunyar les tempestes i els dimonis i a beneir el terme. Les muralles del castell deixen veure encara les espitlleres per a bombardes.
  • Llocs d'interès
  • Visites turístiques
La Confraria, centre d’interpretació del Calafell pescador
La Confraria, centre d’interpretació del Calafell pescador

L’edifici de l’antiga confraria de pescadors, l’emblemàtic Pes, ha esdevingut, des del mes de juny de 2016, un centre d’interpretació del Calafell pescador que explica una part del passat col·lectiu, de la història més recent del barri marítim. Un espai creat per mantenir viu el llegat de la platja “amb més fusta” del litoral català, tal com la descrivia l’escriptor Carlos Barral. Conèixer com vivia i s’estructurava la seva comunitat: la relació entre patrons i remitgers, les feines de mar i les de terra, les seves expressions socials i culturals, en definitiva, una forma de vida que ens transporta al segle passat.

Publicitat
  • Llocs d'interès
Ciutadella Ibèrica de Calafell
Ciutadella Ibèrica de Calafell

Singular equipament, ja que a pocs indrets podreu passejar-vos entre la reconstrucció 'in situ' d'un poblat iber. Els arqueòlegs han reproduït, seguint rigorosos estudis, les muralles, els carrers i les cases que hi devia haver entre els segles VI i I aC.

  • Museus i institucions
  • Història
Museu Casa Barral
Museu Casa Barral
Casa de l'escriptor i editor Carlos Barral i una de les poques "botigues" de pescadors que queden al municipi. El centre té per objectiu recuperar i difondre les tradicions i costums de la comunitat marinera de Calafell, i també donar a conèixer l'obra literària i editorial de Barral.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat