Vinyes prop de Sant Sadurní d'Anoia
© Josep Cano / Diputació de Barcelona
© Josep Cano / Diputació de Barcelona

Escapada a l’Alt Penedès: castells i molins al país del cava

Santa Margarida i els Monjos, Sant Sadurní i el Parc Natural de Foix ompliran les 48 hores d’aquest viatge

Publicitat

A la pàtria de les vinyes hi ha un munt d’activitats relacionades amb l’enoturisme per fer. No en defugirem, com ho demostra el fet que visitarem el Museu del Cava. Però sí que volem aprofitar aquesta escapada a l’Alt Penedès per conèixer molts altres atractius de la comarca, ja siguin històrics, arquitectònics o naturals.   

Dia 1: el Castell de Penyafort

Les primeres hores de viatge les passarem a Santa Margarida i els Monjos, i més en concret de visita al castell on va néixer, cap a l’any 1185, Sant Raimon de Penyafort. L’edificació, Bé Cultural d’Interès Nacional, va molt més enllà d’un simple castell: conserva, entre altres elements, part de la casa natal de sant, i també l’església, de dimensions considerables i d’una sola nau, i el convent, de quan al segle XVII s’hi va establir una comunitat de dominics. A nivell històric, el castell ha tingut rellevància en diversos moments, com ara en el decurs de la guerra civil, quan va ser una presó del bàndol republicà. Després de passar per diverses mans, avui la construcció és propietat de l’Ajuntament de Santa Margarida i els Monjos, i als estius s’organitzen unes visites de capvespre als jardins del castell que, pensem, són una molt bona manera de començar aquesta estada penedesenca. Si voleu conèixer les dependències interiors del recinte, les visites guiades tenen lloc el segon diumenge de cada mes, però podeu concertar-ne una per al dia que us vagi bé.

També podreu entrar al castell si feu reserva prèvia a la Ruta dels refugis antiaeris i dels avions. A més a més de visitar l’antiga presó republicana, us endinsareu en el refugi antiaeri del Serral, a uns pocs quilòmetres.     

Matí dia 2: un Centre d’Interpretació Històrica i Natural

Sense moure’ns de Santa Margarida i els Monjos, aquest matí ens acostarem al Molí del Foix, avui seu d’un Centre d’Interpretació Històrica i Natural. Fixem-nos primer en l’edifici. Del molí se’n té constància des de fa més de mil anys! I de ben segur va ser de les primeres construccions en aixecar-se al nucli dels Monjos. Va fer les funcions de molí fariner i d’indústria farinera, i ja al segle XX es va reconvertir en celler i magatzem de vi. En l’actualitat a l’exterior hi ha un interessant jardí botànic, mentre que l’interior està dividit en diferents espais: una sala d’exposicions temporals –on es pot veure el sostre original de la que va ser la sala de les moles–, una sala polivalent a la primera planta –on hi ha entre altres el Centre de Documentació Ambiental–, i la Sala de les Moles en un nivell inferior, restaurada seguint els elements arquitectònics originals. En aquest darrer espai s’hi fan des de concerts fins a conferències.

Publicitat

Tarda dia 2: coneixent el Parc del Foix

A la primavera i a l’estiu la claror perdura fins el tard, així que a la tarda, i quan la calor ja hagi minvat un xic, us proposem que us endinseu al Parc del Foix, que descobriu aquest espai natural d’unes 3.000 hectàrees marcat sobretot per la presència del pantà que du el mateix nom, una de les poques zones humides del Penedès, i també per la diversitat del seu paisatge natural i per la variada fauna que hi fa vida. El lloc, pas de civilitzacions des de sempre, conserva també elements arquitectònics d’interès. Així que ja ho sabeu, trieu un itinerari i passegeu pel Parc fins que les cames diguin prou! 

Dia 3: Sant Sadurní, cava i xocolata

Estarem tot l’últim dia a Sant Sadurní d’Anoia, una de les localitats més conegudes de la comarca sobretot per l’elaboració de cava. Segurament no hi havia cap població més adient, doncs, on ubicar un centre d’interpretació dedicat a aquest vi escumós, que tantes celebracions acompanya. El Centre d’Interpretació del Cava (CiC) es troba en una destil·leria (la Fassina de Can Guineu) de principis del segle XIX i compta amb un seguit d’instal·lacions que usen les tecnologies més avançades i que permeten, per exemple, viure la Festa de la Fil·loxera en gran format o veure tot el procés d’un cep. Al CiC, com ja podeu imaginar, aprendreu molt sobre el món del cava, però també d’altres aspectes de Sant Sadurní.

I com que no només de cava viu l’home (ni la dona) us proposem acabar l’escapada a l’Alt Penedès d’una manera ben llaminera: amb una visita a l’Espai Xocolata Simón Coll. En funcionament des de l’any 1840, avui l’empresa ofereix visites guiades a les seves instal·lacions, i així poder conèixer d’on surt el cacau i com s’elabora la xocolata. Compten amb un espai audiovisual, una reconstrucció de l’obrador tradicional, es pot veure també com es fan alguns productes, i es passa, és clar, per la botiga, on tenen més de 400 aliments de xocolata! Un final de viatge que sens dubte us deixarà un molt bon sabor de boca!  

  • Catalana
Cal Padrí
Cal Padrí
100% Penedès. Així es venen al restaurant Cal Padrí, i us en donem paraula que efectivament així és. Tant els paisatges que s'observen mentre es menja, com tot allò que posen a taula –una part del qual surt de l'hort propi– té l'aroma i el sabor de la comarca de les vinyes. Cuina catalana, o en aquest cas hauríem de dir penedesenca, amb els guisats d'ànec com a recomanació primera.
  • Marisc
Restaurant Cal Ticus
Restaurant Cal Ticus
Excel·lent restaurant al centre de la capital del cava, amb cuina de proximitat, mediterrània i de qualitat, i amb un excepcional celler de vins i caves. Tampoc els manca el sentit de l'humor, cosa que sempre és d'agrair, com ho demostren amb el nom dels seus platets, els "platticus", o d'algun dels seus menús, com és el cas del que han batejat "Al tantu que va de cantu", que per cert us recomanem de totes totes, ja que podeu triar des d'ostres fins a arròs de bacallà amb carxofes, i fins i tot sarsuela.
Publicitat
  • Cuina creativa
Sol i Vi
Sol i Vi
Masia catalana envoltada de vinyes, el Sol i Vi és avui un hotel amb un restaurant més que aconsellable, on la cuina d'autor mescla mar i muntanya assolint sabors excelsos. Proveu-hi l'arròs caldós amb llamàntol, si sou més d'aigua, o l'ànec mut a la catalana amb prunes amb sal, si sou de terra i voleu tastar un plat típic del Penedès. L'ampli ventall de menús, per a totes les butxaques, acaba de fer adient creuar la porta d'entrada i demanar taula.
  • Cuina creativa
El Racó de la Calma
El Racó de la Calma
Fan una cuina actualitzada de gustos tradicionals, sempre amb producte de proximitat, i amb especial atenció al de la mateixa comarca. Com no pot ser d'altra manera en un bon restaurant del Penedès, el celler també és d'altura, amb un centenar de referències, una bona part de les quals de la DO Penedès i la DO Cava, sense tancar-se a d'altres bons vins. Us recomanem (i els seus responsables també el recomanen, i amb raó) els canelons de conill amb beixamel de tòfona.
Publicitat
  • Catalana
Masia Segarrulls
Masia Segarrulls
En una masia força espectacular del segle XVI, amb cinc menjadors i fins i tot amb un heliport a l'exterior, el restaurant ofereix un menjar tradicional i de qualitat, destacant els cargols a la llauna, les carns a la brasa o, quan n'és temporada, els calçots. Lloc ideal també per a celebracions especials amb molta assistència. 
  • Hotels
  • Casa rural
Can Teulera
Can Teulera
Masia envoltada de vinyes amb capacitat per a 10 adults –si hi aneu amb quitxalla es poden posar alguns llits complementaris– i on estareu la mar de tranquils. Al davant hi ha una era que serveix de zona de jocs i, pels que vulguin prendre el sol, de solàrium, i trobareu un munt de camins a seguir i excursions a fer a tocar de la casa. 
  • Hotels
Air Penedès
Air Penedès
Un quatre estrelles a la capital del cava, que disposa d'una fenomenal piscina i jardí, uns esmorzars complets per començar el dia amb força, i unes habitacions confortables i on no passareu calor a l'estiu ni fred a l'hivern. També cal destacar l'amabilitat del seu servei. Té un total de 59 habitacions i, si hi aneu amb vehicle privat, podeu deixar-lo al pàrquing del mateix hotel.
Publicitat
  • Hotels
  • allotjament rural
El Molí de Pontons
El Molí de Pontons
El Molí de Pontons és un petit hotel rural situat al casc antic d'aquesta població de l'Alt Penedès i pensat sobretot per anar-hi amb parella. Les suites són molt elegants i d'aire romàntic, equipades amb jacuzzi-spa i amb disponibilitat de diversos tractaments, massatges... Tot i així, el mateix establiment també té un edifici amb apartaments per a 4 o 6 persones. No us perdeu tampoc el seu restaurant, amb possibilitat de fer-hi una bona mariscada.  
  • Hotels
  • allotjament rural
Cal Joan Marina
Cal Joan Marina
Aquest allotjament rural té 9 habitacions, dobles i individuals, i es troba en un municipi, Subirats, ideal com a punt de partida per descobrir el país i els paisatges del món del vi i el cava. Els propietaris disposen també d'un restaurant amb el mateix nom a Sant Sadurní d'Anoia, especialitzat en carns a la brasa, embotits, escalivades, o, quan n'és el temps, calçotades.
Publicitat
  • Hotels
  • Hostals
Hostal Sant Sadurní
Hostal Sant Sadurní
Amb dues estrelles, el Sant Sadurní no ofereix grans luxes, però sí que hi trobareu un hostal acollidor, petit –només 10 habitacions, totes exteriors–, al centre de la població, i inaugurat tot just fa deu anys. Totes les habitacions tenen TV de pantalla plana, bany privat, i hi arriba el WiFi a la perfecció.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola
Museu d'Arqueologia de Catalunya a Olèrdola
La muntanya d'Olèrdola ha estat un enclavament estratègic amb assentaments de diversa intensitat des de l'edat del bronze (poc menys de 4.000 anys enrere) fins ben entrat el segle XX. Podreu visitar tant el recinte arqueològic com el Centre d'Interpretació, que ocupa part d'un edifici de nova planta. El museu ofereix tant visites guiades com teatralitzades que permeten descobrir, entre altres elements, les tombes antropomorfes i la ciutat medieval, època en que es va construir el castell d'Olèrdola i la ciutat emmurallada.
  • Museus i institucions
  • Fora de Barcelona
Castell de Penyafort
Castell de Penyafort
Es tracta d'un conjunt format per les restes de l'antic casal fortificat de Penyafort, un convent i una església. El castell va ser construït cap al segle XI. Tradicionalment s'hi localitza el naixement de Sant Ramon de Penyafort (1185 - 1275), dominicà i canonista, i conseller de Jaume I, canonitzat el 1601. Les visites guiades es realitzen el segon diumenge de cada mes amb inscripció prèvia. Al castell també comença la Ruta dels refugis antiaeris, que es fa el quart diumenge de cada mes, ja que el recinte forma part dels espais relacionats amb l’aviació i la guerra civil.
Publicitat
  • Museus i institucions
Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca
Castell Museu Municipal de Sant Martí Sarroca
Conegut com a Conjunt monumental de la Roca, aquest recinte inclou l'església romànica de Santa Maria, edificada el segle XII, el Castell de Sant Martí, construït el segle X, i el museu, que acull diverses col.leccions arqueològiques i etnològiques com un monument funerari ibèric (s.III-II aC), un cap de dona de pedra (s.I aC) coneguda com a Venus del Penedès, làpides sepulcrals romanes i una sopera morisca de ceràmica de Manisses (s.XV), decorada per dintre i per fora, una peça que es pot considerar única, trobada durant la restauració de l'església.
  • Museus i institucions
  • Història
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum
Museu de les Cultures del Vi de Catalunya Vinseum
El Vinseum compta amb un extraordinari fons sobre la història del vi que destaca per la seva heterogeneïtat disciplinar i per la seva vàlua històrica. Les més de 17.000 peces del fons formen part d’un seguit de col·leccions que són testimoni imprescindible per  completar la història d’un territori marcat des de temps remots pel conreu de la vinya i la producció vitivinícola. Podreu veure les exposicions i també diferents audiovisuals per entendre com s'elabora el vi i que suposa a nivell històric i econòmic.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Centre d'Interpretació del Cava La Fassina
Centre d'Interpretació del Cava La Fassina
Ubicat en una destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, el Centre d’Interpretació del Cava ofereix 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. Amb la visita gaudireu de Sant Sadurní d'Anoia en 3D, coneixereu el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, i viureu la Festa de la fil·loxera en gran format entre altres propostes.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat