Celler Cecilio Priorat
© Consell Comarcal del Priorat
© Consell Comarcal del Priorat

Escapada al Priorat: terra de bon vi... i molt més!

Mines, pobles de postal o la primera cartoixa de la Península en una sortida aprofitada al 100%

Publicitat

Al Priorat, és clar, hi hem de provar el vi, de prestigi internacional, i conèixer la història de la viticultura en aquesta comarca de paisatges tan singulars dins la Costa Daurada. Però el món del Priorat no fina amb les vinyes. Més enllà dels sòls de llicorella hi trobareu atractius tan diversos com un centre d'interpretació de la tortuga mediterrània o unes mines que avui ja no funcionen com a tal però que ens serveixen per descobrir la dura vida dels que hi treballaven.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE L'OFICINA COMARCAL DE TURISME DEL PRIORAT

Tarda dia 1: trepitjant la llicorella i tastant l'excels vi

A la comarca es poden visitar –agafeu-vos– una trentena de cellers dins la DOQ Priorat, i una quinzena més de la DO Montsant. Com veieu, n'hi ha per triar i remenar. Des del Masroig a Escaladei, des de Porrera a Cornudella, l'oferta és amplíssima i en molts casos no només es visita el celler, sinó també les finques, passant per aquests sòls de llicorella tan característics del Priorat i que tanta importància tenen per a que el vi acabi essent un dels més celebrats aquí i arreu. I, és clar, trieu el celler que trieu, acabareu amb un tast, però amb moderació!, que el vi del Priorat és d'una alta graduació.

Matí dia 2: les pintures rupestres de Capçanes

Un dels elements del patrimoni més desconegut i, al mateix temps, més fascinants del Priorat són les seves pintures rupestres i la petja que els primers humans van deixar-hi en temps ben remots. Les valls de Capçanes acullen un tresor en forma de pintures rupestres, un referent per la seva singularitat i per la quantitat: representa la major concentració de pintures –en un radi de 2km–  de tot el país.

Es tracta d’un conjunt de 19 jaciments situats en tres barrancs a camí de la serra de Llaberia, de gran qualitat artística i sorprenents –fins i tot pels mateixos experts- per la seva temàtica. És el cas del mural batejat com "La matança", l’escena dinàmica d’una matança humana que és tota una raresa en l’art llevantí.

Us estan esperant per descobrir què ens comuniquen les veus més antigues del nostre passat en un dels entorns més bells de Catalunya. Una visita rigorosa, apassionant i lúdica, adequada per a tots els públics i que integra art, cultura, natura, paisatge i, segur, algunes sorpreses que no us espereu.

Les visites es duen a terme els primers dissabtes de mes a les 10.30 h (cal reserva prèvia). Si sou un grup, es pot concertar visita.

Si avui no és primer dissabte de mes, una molt bona alternativa és fer a peu l'itinerari de la Pedra en Sec de les Taules, també als voltants de Capçanes.

Publicitat

Tarda dia 2: les Mines de Bellmunt i la capital

Us proposem descobrir en primer lloc les Mines de Bellmunt del Priorat. L'explotació, de la que se n'extreia la galena per fer-ne plom, va arribar a tenir 14 quilòmetres de galeries i 620 metres de profunditat, i va estar en funcionament fins l'any 1972. Avui en podem visitar una petita, però molt interessant, part, uns 700 metres de galeria a uns 35 metres sota terra.

Abans d'entrar a la galeria cal fer una ullada al conjunt d'habitatges que l'empresa concessionària construí per donar sostre als seus treballadors, molts arribats de lluny, destacant un edifici modernista, la Casa de les Mines, de l'any 1905 i que com podeu imaginar era la residència de la direcció. Tot seguit veiem el Museu de les Mines, per conèixer la història de l'explotació i de la colònia. I, ara sí, i sempre amb visita guiada, anirem sota terra -amb el casc ben posat!- a través de les escales de l'antiga sortida d'emergència, i començarem a recórrer la galeria. Veurem la riquesa mineralògica del subsòl i coneixerem les tècniques de treball, així com alguns "personatges" que segueixen "treballant" en la galeria impertorbables al pas del temps.

En acabat, us proposem anar a la capital de la comarca, Falset, i fer un tomb pels carrers del poble. Ara bé, si coincideix que avui és segon dissabte de mes, us podeu apuntar a la visita teatralitzada pel call jueu, acompanyats per la Blanca, i en acabat quedar-vos al sopar sefardita que organitza el restaurant El Cairat de Falset.

Matí dia 3: de visita a Siurana

Després de fer uns quants giravolts a la carretera arribarem al pintoresc poble de Siurana. Visitant-lo pel vostre compte hi gaudireu, pels seus carrers empedrats, les cases antigues i les magnífiques panoràmiques sobre l'embassament que du el mateix nom. Però també hi ha l'opció d'aprofitar que s'hi duen a terme visites guiades, i també de teatralitzades el segon dissabte de mes, i així encara podreu aprendre més coses, mentre us ho passeu la mar de bé, al voltant d'aquest indret màgic, al caire d'una cinglera, i on no hi manquen construccions d'alt interès patrimonial com l'església romànica de Santa Maria o les restes del castell alçat pels musulmans.

Si ja coneixieu Siurana, o heu matinat i us queda temps abans d'anar a dinar, us recomanem que aneu a visitar el celler modernista de Cornudella de Montsant, obra de Cèsar Martinell, el gran arquitecte de les "catedrals del vi", i catalogat com a Monument Industrial de Catalunya.

Publicitat

Tarda dia 3: l'origen de tot

No volem acabar la nostra estada a la comarca sense fer una visita (merescudíssima) a la Cartoixa d'Escaladei. És l'extensió de la construcció, però també la bellesa del seu teló de fons, la serra del Montsant, així com dels entorns, i la seva importància històrica, ja que els monjos cartoixans, arribats de la Provença, varen ser els encarregats de repoblar tot aquest territori i els que varen introduir el cultiu de la vinya. De fet, el nom mateix de la comarca, Priorat, prové del Prior d'Escaladei.

Alçada al segle XII, fou la primera cartoixa de tota la Península. Han passat molts segles i moltes guerres i batalles des d'aleshores, i avui gran part de la construcció es troba en ruïnes; però això no treu que en puguem admirar la seva grandesa, i s'han reconstruït alguns espais (una cela, un dels tres claustres i el refetor) per a que ens fem més a la idea de com devia ser i com vivien els monjos.

Sens dubte un bon lloc, el dels orígens del Priorat, per posar el punt i final a aquesta escapada.

Equipaments culturals

  • Llocs d'interès
  • Visites turístiques
Pintures rupestres de Capçanes
Pintures rupestres de Capçanes
Capçanes s’ha convertit en la nova capital rupestre del país després de la troballa d’una concentració de pintures prehistòriques, entre els quals hi ha un mural únic de 27 figures que representen una matança o un sacrifici humà. L’escena forma part de la troballa de pintures rupestres més grans dels últims 35 anys. El conjunt de pintures rupestres està format per una vintena de conjunts pictòrics, que representen més de 150 figures humanes, i d’animals, entre els quals hi ha un gran toro de 54 centímetres, un dels més grans documentats fins avui. Una altra de les singularitats que s’han descobert i que atorguen un pes específic a la zona de Capçanes, són tres gravats al sostre que representen tres cérvols. L’Ajuntament de Capçanes treballa conjuntament amb la secció d’Informació i Estudis del Servei d’Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en les tasques d’adequació de l’espai de les visites i per la rebuda de visitants. Actualment es fan visites guiades tots els primers dissabtes de mes.
  • Què fer
  • Activitats gastronòmiques
Centre d'Interpretació de l'Oli
Centre d'Interpretació de l'Oli
El Centre d'Interpretació de l'Oli i de les Economies Productives de Montsant disposa de dues plantes: en la planta superior, que és la d’entrada i punt d’atenció al visitant, l’usuari pot veure una rentadora d’olives en funcionament així com una rèplica d’una cuina tradicional. En aquesta sala es projecta l’audiovisual: “Els fruits de la terra”, destinat a donar a conèixer el Parc Natural de Montsant i les activitats econòmiques que s’hi desenvolupen. La planta baixa, a partir d’una ambientació museogràfica i restauració de les peces que hi havia, permet recorre les diferents parts del procés d’obtenció de l’oli a partir d’un itinerari autoguiat que s’acompanya d’un tríptic. Aquí hi trobareu la mòlta i la premsa de les olives, les bassetes de decantació, la conservació en trulls, la pesada, l’espai del moliner, el costum de la rosta i el sistema de transport de l’oli un cop elaborat.
Publicitat
  • Llocs d'interès
  • Llocs i edificis històrics
Cartoixa d'Escaladei
Cartoixa d'Escaladei
En un paratge únic trobem la primera cartoixa de tota la Península Ibèrica, la d'Escaladei (s.XII), una visita obligada si us acosteu al Priorat. D'acord, gran part de la construcció són avui ruïnes, però us en podreu fer a la idea de l'envergadura d'aquest lloc, amb les restes dels seus tres claustres, un de completament restaurat, l'església, el refectori, un cela reconstruïda amb tot detall... I aprofiteu abans o després per a descobrir també els seus entorns.
  • Museus i institucions
Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat
El Priorat l'associem amb les vinyes i el vi i potser també amb l'oli. Però hi ha hagut altres formes de guanyar-se la vida en aquesta singular comarca, com ara treballant en les mines de Bellmunt, d'on s'extreia la galena per a obtenir-ne plom. Van estar en funcionament fins al 1972, i, de les seves vint plantes subterrànies, avui en podem visitar una, a 35 metres de profunditat.    
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat