Tarda dia 1: Gallifa i una caminada per l'Obac
Al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac s'hi poden fer moltes rutes. La que us volem proposar ens porta a conèixer la masia de la família que va donar el nom a la serra de l'Obac. Es tracta d'una excursió d'unes dues hores i uns tres quilòmetres, senzilla, i en què també trobarem un pou de glaç o un turó de tons rogencs.
Per prendre l'inici de l'itinerari cal anar per la carretera B-122 entre Terrassa i Rellinars, i agafar un trencant proper al quilòmetre 10. Trobarem la Casanova de l'Obac, un gran mas que la família Ubach va alçar a principis del segle XIX i que porta la signatura de Domenico Bagutti, que potser us sonarà per ser l'arquitecte del barceloní Laberint d'Horta. La casa va servir perquè els Ubach ampliessin els seus negocis de vins i aiguardents, i al costat mateix hi tenien un forn de vidre, amb un casalot per als treballadors. Avui, el mas, és propietat de la Diputació de Barcelona, i actua com a punt d'informació i com a centre cultural, mentre que al lloc que ocupava el forn de vidre hi ha avui un restaurant.
Seguint el camí, ben senyalitzat i adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, en poc més de mig quilòmetre ens plantarem a la Casa Vella dels Ubach. El mas es troba en estat ruïnós, però es poden observar les estances de la que va ser una gran casa amb més de mil anys de vida. Un dels negocis que s'hi van dur a terme fou la venda de glaç, i l'espai que generava aquest comerç el trobem seguint l'itinerari: un pou de glaç molt ben conservat, un dels quatre que s'han localitzat al Parc Natural, i que servia per conservar el gel produït al llarg de l'hivern fins ben entrat l'estiu, quan es portava a vendre. També alguns Ubach varen tenir altres fonts d'ingressos, com el de la producció de carbó vegetal; si ens fixem en el sòl que hi ha als voltants mateix del pou de glaç veurem que és ben fosc. Era aquí on es produïa un combustible, el carbó, més valuós que la mateixa fusta.
La caminada ens depara altres sorpreses, com la curiosa morfologia del turó Roig. Sense ser un element geològic d'especial espectacularitat, sí que és un element original pel seu to vermellós, perquè sembla desfer-se com un terròs de sucre, i per elevar-se ben sol fins als 681 metres. I també farem cap a la font de la Portella, on podrem prendre un bon glop d'aigua fresca.
I com que en aquesta època els dies són llargs, us proposem de completar la tarda visitant Gallifa, un petit poble de 200 habitants però que és una mina per a ciclistes, escaladors o caminaires. Gallifa reposa entre muntanyes, en una vall profunda, i no és estrany que en aquest indret hagin cercat la inspiració artistes com Josep Llorens Artigas, ceramista col·laborador de Joan Miró. Precisament la Fundació Artigas ocupa un lloc privilegiat en el poble, la masia de can Ros, a sota mateix de l'església parroquial. La Fundació va ser impulsada pel fill del ceramista, Joan Gardy Artigas, i s'hi programen exposicions, conferències, concerts o trobades de crítics d'art. Però potser allò més important és que els ceramistes hi poden fer estades i treballar en les seves instal·lacions.
A Gallifa també cal conèixer el Santuari Ecològic del Castell de Gallifa, per diversos motius. Per un costat, per les magnífiques panoràmiques que ofereix dels voltants, ja que es troba en un mirador excepcional, dalt d'un penya-segat; i per l'altre, perquè deu tractar-se de l'únic santuari ecològic del món. Es troba a tres quilòmetres del centre del poble, i ocupa el recinte de l'antic castell de Gallifa i la seva ermita. El lloc és ideal per al repòs, l'oci i la meditació, i en aquesta línia s'hi fan activitats com ara reiki o flors de Bach. I també és ideal per cloure la primera tarda vallesana.