Museu Farmàcia Cardedeu
© Manel Cuesta
© Manel Cuesta

Escapada al Vallès Oriental: viles als peus del Montseny

Cardedeu, Santa Maria de Palautordera o Sant Pere de Vilamajor són avantsales al Parc Natural que mereixen una aturada

Publicitat

Poblacions de les que potser hem passat de llarg en diverses ocasions de camí a l'apreciat (merescudament) massís del Montseny, o en les que només ens hi hem aturat a esmorzar abans de passar un dia als voltants de Santa Fe o del Turó de l'Home. Avui les mirarem per dins, coneixerem els seus carrers, esglésies i cases, perquè tenen espais de gran interès i amb un teló de fons, el Parc Natural, que els atorga encara més encís.

Tarda dia 1: el museu del farmacèutic col·leccionista

A Cardedeu hi passarem tota la primera tarda de la nostra escapada al Vallès Oriental. I segurament farem curt de temps per veure tot allò que té, començant per un bon grapat de cases modernistes, la majoria amb signatura de Manuel Joaquim Raspall, el gran arquitecte de la zona. Bé, de modernistes i també de noucentistes, ja que Raspall formava part d'una generació posterior d'arquitectes a la dels Gaudí, Puig i Cadafalch o Domènech i Montaner, i molta obra seva ja va caminar cap a l'estil que anava substituint l'anterior. Cal conèixer la Casa Viader, residència d'estiu de Marc Viader, l'inventor del Cacaolat, o ben a prop les cases Masó i Golferichs. I és que, com es deia a principis del segle passat, "un palco al Liceu i una torre a Cardedeu", símbol de la importància que el lloc va adquirir com a segona residència de moltes famílies benestants barcelonines.

Guardem-nos una horeta, però, per visitar el Museu Arxiu Tomàs Balvey. Darrer d'una nissaga d'apotecaris, Balvey (1790-1852) fou un autèntic fan del col·leccionisme, i gràcies a aquesta "dèria" avui la vila disposa d'un variat i valuós museu, situat a la que va ser la residència del Dr. Daurella, a tocar de l'Ajuntament. A la tercera planta de la casa hi ha de tot: monedes, peces de vestir, eines, armes, animals dissecats, algunes escultures... A la segona planta trobem la que segurament és la joia de la corona, el mobiliari original de la farmàcia Balvey, datat del 1812, amb més de 200 pots d'aquella època. Es considera que la farmàcia de Cardedeu és, com la de Llívia, de les més antigues del continent. El primer pis està reservat a l'arxiu, mentre que a la planta d'entrada -on també hi ha l'oficina de turisme- s'hi duen a terme exposicions temporals i també dóna accés a un allargassat jardí, ple de plantes remeieres.

Ah, i abans de marxar de Cardedeu, no us oblideu de fer-vos amb els tradicionals borregos, que com va deixar escrit Ferran Canyameres l'any 1951 "Borregos de Cardedeu / rosegons de casa rica / amb gust de pa de mel / que és cosa que mai no enfita".

Matí i tarda dia 2: tots els colors del verd

Sempre s'ha dit que el Montseny és singular per la riquesa i varietat de la seva vegetació, amb un collage de paisatges que van des dels propis del clima mediterrani fins a aquells més habituals a l'Europa central. Vaja, que no és estrany que la UNESCO el declarés Reserva de la Biosfera. Així doncs, quin millor lloc on muntar un arborètum ben divers que a la falda mateixa del massís? El trobem a Santa Maria de Palautordera, en un espai tancat però amb horaris d'obertura generosos, planer, creuat per un curs d'aigua que li dóna encara més bellesa. Aquí hi ha fins a 80 espècies d'arbres, diuen que tots els que es poden trobar al Montseny. I, certament, dubtem que en trobeu a faltar cap que conegueu. Cada arbre, és clar, amb el seu nom al davant i una petita explicació. L'espai és ideal per anar-hi en família, ja que disposa d'àrea de pícnic, gronxadors per a la canalla, o també una bassa amb ànecs i peixos.

Aprofitarem la resta de dia per conèixer el patrimoni de Santa Maria de Palautordera. Podem començar per exemple a l'església, un edifici gòtic que es veu acompanyat d'un campanar que fou l'antiga torre d'un palau del segle XIII. Hem de passejar pel carrer Major, i endinsar-nos al passeig del Remei per conèixer les cases modernistes. Al capdamunt ens hi espera l'ermita neoclàssica del Remei, al costat de la que havia estat la capella de Sant Sebastià, avui habitatge particular. També són d'interès en diferents racons de la vila algunes torres d'estiueig, masies, o el curiós pont trencat sobre el riu Tordera, meitat a Santa Maria de Palautordera (que conserva la seva fesomia antiga), i meitat a Sant Celoni (reconstruït de forma moderna l'any 2005).
Publicitat

Matí dia 3: camins tradicionals i masies al Baix Montseny

El darrer dia ens encaminem, de primer, a Sant Antoni de Vilamajor, on passarem el matí fent realitat un dels quatre itineraris proposats per l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona per a descobrir a peu aquesta població del Baix Montseny. Dels quatre, triem el que porta per nom Ruta de les masies i els camins tradicionals, una caminada circular sense dificultat i, això sí, de quasi nou quilòmetres de longitud que podrem fer en unes tres hores.

La ruta comença al parc de can Sauleda, des d'on seguirem el curs de la riera fins arribar a un GR i al carrer Vell, l'antic camí Ral de Cardedeu. No trigarem gaire en arribar a can Bertran, una de les cases més notòries del poble, i el camí de la Nata, després del qual les vistes dels pics més alts del Montseny són espectaculars. Del camí antic de can Rossinyol ens criden l'atenció les fites de pedra, mentre que al veïnat de can Collet hi trobem tres masos que daten d'entre els segles XVI i XVII. Un és avui un restaurant, i un altre una granja-escola. Can Rovira Coll, el torrent de Vallbona, o can Ribalta, són altres atractius d'aquest camí que ens serveix per conèixer paisatges i cases amagades als entorns de Sant Antoni de Vilamajor.

Tarda dia 3: el bressol d'Alfons I

Després de dinar farem la darrera visita de l'escapada. No ens hem de desplaçar gaires quilòmetres des de Sant Antoni per arribar al seu municipi germà, Sant Pere de Vilamajor. A diferència del matí, ara preferim fer una caminada per descobrir un nucli històric, el de La Força, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional i que, ja fa segles, fou el recinte fortificat al voltant del castell de Vilamajor.

D'aquell castell, residència dels comtes de Barcelona quan es movien per aquestes terres i on es diu que hi podria haver nascut el rei Alfons I de Catalunya, fill de Peronella d'Aragó i el comte Ramon Berenguer IV, ens en queda avui la imponent Torre Roja, reconvertida en torre de campanar exempta a l'església de Sant Pere. Actualment en aquesta zona s'hi estan fent excavacions arqueològiques, i de ben segur que s'hi trobaran elements d'interès, no només perquè el castell es va alçar ara fa un miler d'anys, sinó també perquè en altres ocasions, al terme, les troballes han certificat el pas d'ibers i romans.

Allí mateix hi ha el Punt d'Informació La Mongia, on és convenient entrar per tal que no perdem detall de tot allò que podem veure al centre històric de Sant Pere de Vilamajor. Per exemple les muralles i fossats que encara es mantenen, o can Vila, antiga torre defensiva del castell, o l'anomenada Torre Negra o Torreta, al punt més alt del monticle de l'església de Sant Pere.

Fent un salt en el temps, però no gaire en l'espai, molt a prop hi ha La Rectoria, una masia de l'any 1639 i avui centre d'art on han fet estada nombrosos artistes. A l'esplanada del davant hi ha diverses obres d'art modern, del mateix estil que la dedicada al rei Alfons I arran de l'església de Sant Pere. Present i passat que s'uneixen abans de tornar a casa.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

La Masia El Bellver, construïda al segle XI-XII, és el primer que troba el visitant quan arriba al Pla de la Calma. Restaurada recentment per la Diputació de Barcelona, ara l'espai és un restaurant Slow Food i el punt d’informació del Parc Natural del Montseny. Només obren els caps de setmana i festius, i només ofereixen el menú degustació gastronòmic km 0 (45 euros adults, 25 euros infants). Aquí es practica cuina de territori de veritat, amb només productes de pagesos, artesans i pescadors compromesos amb l'ecologia. Traduït en plats; una amanida de tomàquets de varietats antigues, un verat a la ratafia amb albergínia blanca o un mil-fulls de xai fet a baixa temperatura amb parementier i patata 'charlot'. La terrassa exterior és, sense cap dubte, una de les millors de tot Vallès Oriental. Cal reservar.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

Al mateix camp de tir de Mollet hi ha un restaurant que, més que un restaurant, és un temple del producte excels. En David Mazuca i la Dominga Gil (cap de cuina) fa 20 anys que només despatxen carn (ibèrica, basca, Angus, vaca vella, etc.), peix i marisc (català, gallec i francès) d'altíssima qualitat. El servei és proper i familiar. El local té peixeres a vessar de crustacis, un celler amb 2.000 referències de vins i licors i una excel·lent terrassa amb vista al camp de tir. Els clients són majoritàriament molletans i empresaris de la regió. Cal reservar (especialment els caps de setmana).

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

Just darrere del centre comercial outlet de la Roca del Vallès hi ha una masia del segle XVIII damunt d'un turó. Reconvertida en restaurant el 1970, aquí s'especialitzen en brasa, arrossos i bacallà. Tiren de clàssics (pebrots del Padró, croquetes, etc.) i també de creativitat personal (remoltaxa a la brasa amb formatge a la menta i festucs). Els nostres preferits? Qualsevol tall de carn premium a la brasa, l'arròs de txuleta de vaca amb cargols, i el bacallà amb ceba caramel·litzada al forn Josper. Però, vaja, trieu el que trieu, encertareu. Com que el restaurant és a un bon enclavament, té diverses terrasses exteriors i una piscina. A part de fer dinars i sopars, els dissabtes també organitzen sessions de 'tardeig'.

  • Catalana
  • Fora de Barcelona

Aquí la cosa va de vermuts, platets i tapes molt ben fetes. La carta cobreix una mica de tot; cosetes per picar (ibèrics, formatges, patés, russa), clàssics d'aquí (caneló de pollastre rostit, daus de melós de vedella, llom de bacallà), secció internacional (hot dogs, bao buns, makis, yakisoba), opcions sense gluten i vegetarianes, i postres casolanes. La carta de vermuts, vins i còctels, clavada. La relació qualitat-preu, perfecte. El local és un antic magatzem de planta baixa rehabilitat amb una terrassa envejable. Molt recomanable per anar-hi amb colla. Hi ha un segon Pitapes a Mollet (Berenguer III, 73).

Publicitat
  • Catalana
  • Fora de Barcelona

El Rebost dels Guiu és un bar (a baix) i un restaurant (a dalt). L'especialitat de la casa són les carns de proximitat a la brasa, guisades, adobades i a la llosa. També ofereixen excel·lents aperitius, entrepans freds i calents, plats combinats i bons plats de peix. Tres menús disponibles; esmorzar de forquilla (9 euros, sense beguda), migdies laborables (12,5 euros, sense beguda) i caps de setmana i festius (18 euros, sense beguda). Les racions són generoses, l'ambient és familiar i el servei, atent i ràpid. El local té terrassa. Clientela de la comarca i molt ciclista de diumenge.

Can Cuch
Can Cuch

Masia del segle X reconvertida en un hotel i restaurant amb encant. Aquest es veu per tots els costats: a les habitacions, càlides i ben cuidades, a la terrassa amb vistes al Vallès, a la piscina o al celler excavat a la roca. Centrem-no en el restaurant; ofereix una cuina delicada i d'avantguarda, amb molta personalitat, basada en la qualitat i l'excel·lència de les primeres matèries. Ofereixen un menú de degustació de 75 euros ben generós; aperitiu, dos entrants, dos segons (peix i carn), assortiment de formatges de km 0, pre postres i postres.
 

Publicitat
  • Cuina creativa
Mirko Carturan Cuiner
Mirko Carturan Cuiner

El xef piamontès Mirko Carturan no enganya ningú: fa una cuina tan personal, tan d'autor, que el restaurant porta el seu nom. Així mateix, té la cuina a la vista del comensal. Es tracta d'un local exquisit, i en el qual la tòfona, sigui blanca, negra o d'estiu, pren el protagonisme quasi tot l'any. La seva proposta es basa en dos menús degustació; un de 30 euros (primer, segon plat, postres i beguda) i un altre per 58 euros (tres entrants, peix, carn, dues postres i sense beguda). Reconegut per la Bib Gourmand Michelin per servir cuina de qualitat a preus continguts.

  • Cuina creativa
El Bon Caliu
El Bon Caliu

El nom que varen donar a l'establiment fou tot un encert, o una declaració d'intencions d'allò que volien aconseguir, tant a la taula com a l'ambient, i que després de quasi 30 anys es pot afirmar que han assolit. El secret: un tracte proper i cuina de mercat i tradicional de qualitat. La carta que presenten és força generosa, i ens costa aconsellar-vos, però us recomanem el filet de vedella amb salsa d'oporto i fetge d'ànec, i, si sou més de peix, els medallons de rap amb gambes a l’ametlla. En Jordi Bruguera, l'actual amo i xef, us proposa un menú de més de 40 opcions que, per 30 euros, inclou; primer, segon plat, postre i cafè.   

Publicitat
La Parra
La Parra

A mig camí entre el Montseny i la Mediterrània, hi trobareu La Parra de Sant Celoni. Aquí s'hi fa cuina senzilla, tradicional, de proximitat i amb tocs de temporada. Uns exemples? Els tardorencs canelons de confit d’ànec, bolets i foie, l'espatlla de xai del Montseny al forn o les estiuenques sardines a la planxa. Podeu gaudir a carta o amb els dos menús que ofereixen; el setmanal de 16 euros (dimarts fideuà i dijous paella) i el de cap de setmana de 26 euros.

  • Hotels
  • Hotels spa
Termes Victòria
Termes Victòria
Alguna cosa deuen tenir les aigües que corren per Caldes de Montbui quan ja els romans van fer-hi un gran balneari i des d'aleshores sempre hi ha hagut qui hi ha anat a prendre banys. Si ho voleu comprovar en la vostra pell, i aprofitant que us trobeu en la comarca del Vallès Oriental, us proposem que aneu a les Termes Victòria, on a més de gaudir d'un allotjament confortable i d'uns bons àpats, disposareu de circuits termals i de programes relaxants o de bellesa per a tornar a casa com nous.    
  • Hotels
Molí de la Torre
Molí de la Torre
El nom d'aquest hotel rural es deu al fet que al segle XII, en el mateix lloc, hi havia un molí que aprofitava la força del riu Tenes, que passa just pel costat. El mateix riu va fer que al XIX s'hi instal·lés una petita fàbrica tèxtil. Però com que els temps canvien, aquella fàbrica va acabar reconvertida en un confortable hotelet de 12 habitacions dobles i una suite, sense oblidar però el seu passat industrial. També hi trobareu un bon restaurant especialitzat en productes de quilòmetre zero i cerveses d'autor.
Publicitat
  • Hotels
Hotel Mas Salagros
Hotel Mas Salagros
Encara fa olor de nou. Inaugurat tot just el passat mes de juny, l'hotel Mas Salagros s'ha convertit ja en el primer Ecoresort de l'Estat espanyol que és membre de Biohotels, la principal associació d'hotels ecològics d'Europa. Estem parlant d'un cinc estrelles, sens dubte un luxe en quant a espais, encants i entorn, però que destaca sobretot per les activitats i experiències en plena natura que ofereix. Voleu ser dels primers en fer-hi estada?
  • Hotels
Hotel Can Barrina
Hotel Can Barrina
Si us va el romanticisme, és ideal per anar-hi amb la parella. Primer, per l'entorn, el Montseny, sempre encantador i canviant a cada temporada. I després per l'hotel en sí, amb encís, una masia amb 400 anys d'història i que avui compta amb 11 habitacions i uns espais interiors i exteriors molt agradables. No deixeu de fer com a mínim un àpat al restaurant, recomanat a les millors guies gastronòmiques.
Publicitat
  • Fora de Barcelona
Fonda Europa
Fonda Europa
Fonda catalana amb unes arrels que es remunten a finals del segle XVIII. El capipota és d'antologia, l'estofat de vedella excels, i es pot menjar arròs al matí.
  • Què fer
  • Espais per a celebracions
Fàbrica de les Arts Roca Umbert
Fàbrica de les Arts Roca Umbert
L'antiga fàbrica tèxtil Roca Umbert s'ha convertit en la darrera dècada en el centre de la vida cultural i associativa de la capital del Vallès Oriental. L'edifici compta amb diferents espais, com la biblioteca municipal, inaugurada el 2005, el Centre Tecnològic i Universitari, l'Espai d'Arts, que ofereix serveis i recursos a la comunitat artística per tal d'afavorir la creació contemporània, o el cub, un equipament per a l'assaig i la producció musical. Un punt i a part mereix La Troca, un espai singular que acull una desena d'entitats vinculades a la cultura d'arrel popular i tradicional.
  • Teatres públics
Teatre Municipal Can Gomà
Teatre Municipal Can Gomà
Pocs casos més podrem trobar d'un antic centre de producció i embotellament de vi i cava que s'hagi convertit en un teatre i auditori amb una programació estable de teatre infantil, dansa i teatre professional. L'edifici és ben bonic per dins i per fora, i conserva intactes les caves subterrànies. On hi havia una antiga tina, avui hi ha la cabina de so i llum. Tot plegat, doncs, un valor afegit a l'hora d'assistir a un espectacle, i un bon exemple de com reconvertir antigues edificacions destinades inicialment a altres usos.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Thermalia
Thermalia
A la planta baixa hi ha l'oficina de turisme de Caldes de Montbui, imprescindible d'acudir-hi si voleu saber tot allò que podeu visitar en aquest municipi. Però aprofiteu per entrar a veure tot allò que té Thermalia, perquè no només hi trobareu la història del termalisme a Caldes, sinó també una important selecció d'obres de l'escultor Manolo Hugué, que visqué a la vila molts anys, i peces del seu amic Pablo Picasso. A la sala d'exposicions temporals també hi trobareu sempre mostres de gran interès.
  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu de Granollers
Museu de Granollers
El seu fons cobreix camps diversos: l'arqueologia, l'art, les arts decoratives, la numismàtica i l'etnografia. Les Ciències Naturals també s'estudien a partir d'una extensió en funcionament des de 1987. Així doncs, el museu és pluridisciplinar, i quan travesseu la seva porta trobareu aquesta varietat tant en les exposicions permanents com en les temporals. Tot plegat, però, us permetrà conèixer més a fons el passat i el present de la capital vallesana i dels seus voltants. I pels amants de l'art contemporani, teniu una bona mostra a la tercera planta de l'edifici.
Publicitat
  • Teatres públics
Teatre Auditori de Granollers
Teatre Auditori de Granollers
Inaugurat ara fa una dècada, l'edifici porta la signatura de l'arquitecte granollerí Josep M. Botey, i consta de dues sales: la gran amb capacitat per a 700 espectadors i la petita per a 221. És remarcable la quantitat d'espectacles que s'hi programen al llarg de l'any, ja siguin de música, de teatre o de dansa, però si el que voleu és conèixer a fons els amagatalls de l'edifici, res millor que demanar una visita guiada (es fan per a grups amb un mínim de 15 persones), durant la qual passareu pels escenaris, els vestidors o el pati de butaques.
  • Museus i institucions
  • Història
Casa Museu Prat de la Riba
Casa Museu Prat de la Riba
Aneu fins a Castellterçol per a conèixer la casa on va viure i va morir un dels polítics catalans cabdals del segle XX, Enric Prat de la Riba. Va ser l'impulsor i el primer president de la Mancomunitat, i independentment que estigueu més a prop o més lluny del seu pensament polític, la visita paga la pena perquè conserva la decoració i l'ambient d'una casa de poble de principis del segle passat. Ens agrada especialment el dormitori, amb els mobles vuitcentistes, i l'ambient del despatx, que en aquest cas va ser traslladat des de Barcelona.
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat