La Ribera d'Ebre és, per excel·lència, la comarca que mira el riu Ebre de més a prop. Molts consideren que aquest tram és el més bonic de l'Ebre català, però curiosament també és el més desconegut pel turisme, fet que li atorga un encant especial. El riu travessa en aquesta comarca diverses localitats. Des de Riba-roja fins a Miravet, passant per Flix, Ascó i Móra d’Ebre, oferint pintoresques imatges de les façanes dels pobles, com si els carrers haguessin estat tallats pel mig per donar pas al riu.
Com tots els grans rius, l'Ebre ha estat, durant segles, un canal de comunicació imprescindible per on navegants, comerciants i artistes han circulat de nord a sud, transportant aliments, productes i coneixements. Tota aquesta història, carregada de mística i saviesa, està fixada en forma de postal impertèrrita en aquesta façana fluvial, on canterers, pagesos, pescadors i llaguters encara fan gala dels seus oficis davant dels ulls dels visitants.
Segurament si baixeu per l'AP7 direcció sud, a l'Hospitalet de l'Infant ja podreu deixar el mar a l'esquerra i entrar cap a l'interior. Us recomanem que per començar el cap de setmana, pareu a un dels pobles interiors més bonics de la Ribera d'Ebre, Tivissa. Les muntanyes que envolten aquest municipi són perfectes per observar el blau del mar Mediterrani. Un cop al poble, potser esteu de sort i coincidiu amb alguna visita guiada organitzada al poblat del Castellet de Banyoles, un dels jaciments ibèrics més importants de tot Catalunya. Resulta que la descoberta del poblat va ser accidental i el 1927 es va trobar l'anomenat 'Tresor de Tivissa', format per 11 gots i un braçalet de plata. Si sentiu curiositat pels estils de vida dels avantpassats gaudireu d'aquest passeig per les ruïnes d'un espai que ha estat considerat Bé Cultural d'Interès Nacional.Ja cap al final de la tarda, continueu la ruta per la comarca seguint cap a l'oest fins trobar-vos amb el riu Ebre. Com hem dit, aquest és un dels grans tòtems de la comarca, i volem donar-li el protagonisme que es mereix.
Per viure-ho de prop, us recomanem que us allotgeu en un dels llocs amb més encant de la zona. Si sovint dormir és només un tràmit, en aquest cas tot el contrari. Al resort Vilar Riu de Baix serà una experiència completa i, a més, podeu escollir en funció de la butxaca. Si teniu diners, el vostre lloc és el luxós hotel rural; si aneu més justos, l'opció natural és l'alberg, i si sou uns quants i voleu independència, trieu els 'masos'. Aquí podreu fer una bona lectura al jardí, un passeig romàntic al costat del riu, un bany relaxant en un spa o un dinar amb espelmes i cuina d'autor de la Ribera d'Ebre a la vostra disposició. Fet això, que no és poc, que comenci el cap de setmana!
Aquest matí ens espera una visita a la Reserva Natural de Sebes. Tot i que el Delta de l'Ebre és l'espai humit estrella de les Terres de l'Ebre, aquest espai fluvial, encara desconegut per molts, és la promesa de futur. Hi ha la possibilitat de realitzar visites guiades, una opció que sempre és aconsellable per aprofundir una mica més en allò que estàs trepitjant i veient. Les tarifes varien en funció de la durada, el recorregut i el nombre de guies, així que pregunteu i opteu pel que millor us vagi. Si més no, l'itinerari habitual de l'espai natural de Sebes segueix el camí principal que voreja aquesta zona d'aiguamolls. Al llarg del recorregut, hi ha diferents punts enlairats que ens serviran per captar bones instantànies de l'entorn. Feu moltes fotos o després us en penedireu!
L'observació d'ocells és una de les activitats que més fama té aquí. Els precursors en aquesta afició van ser els anglesos, grans aficionats a l'observació d'aus i conservació d'espais naturals, però ara molts catalans ja el consideren un espai de referència a l'estat. Per als més petits de la casa, la reserva té un reclam important: veure i tocar els cavalls, autòctons de la Camarga, que es van introduir fa uns anys en aquest espai perquè mengessin els canyissos i ajudessin a regular la vegetació. Resulta que aquests cavalls estan adaptats a la pastura prop dels rius en zones humides i inundables, per tant, són ideals per a col·laborar a mantenir la vegetació a ratlla.
Com segur que, després de tot això, tindrem un budell buit, acabarem el matí tastant un dels plats més tradicionals de la Ribera: la clotxa. Aquest és un plat tradicionalment pagès que consisteix a buidar la molla d'un pa de mig quilo i omplir-la de ceba, tomàquet i all escalivats, juntament amb una arengada a la brasa. Molts restaurants de la Ribera d'Ebre ofereixen ara aquest plat reversionat i fent ús de la creativitat, l'han desconstruït per fer-lo més lleuger i mengívol.
Després d'haver-nos cruspit una bona clotxa, la idea és fer ara una de les activitats més esperades del cap de setmana: la ruta amb el llagut des d'Ascó fins a Miravet. Ah! Que no sabeu què és un llagut? Doncs us ho expliquem. És una embarcació tradicional de fusta amb una vela llatina que es feia servir per al transport fluvial de mercaderies. Per tal de recuperar aquesta forma tradicional de navegació, Ascó va decidir no fa gaire construir un llagut emulant aquestes embarcacions i fer-lo navegar, aquest cop, com a atractiu turístic.
Al voltant d'aquesta iniciativa s'hi han vinculat moltes més, de caràcter puntual, com per exemple, fer-lo servir com escenari en algunes representacions teatrals de Litterarum, la fira d'espectacles literaris de Móra d'Ebre; o bé fer tastos de vins a bord, una iniciativa promoguda juntament amb el Consell Regulador de la DO Terra Alta. Val la pena que consulteu l'agenda per veure si hi ha alguna activitat especial, però heu de saber que, en dissabte, el llagut surt a les 16.30 h. Per això, valdrà la pena que sigueu puntuals, ja que només hi ha dues sortides al dia, una al matí i l'altra a la tarda.
De tornada a Ascó, us aconsellem un recorregut pel barri antic de la població que és força interessant. Els seus orígens es remunten a l'època en què els àrabs eren amos d'aquestes terres. Imagineu-vos si ha plogut!
Ara bé, un dia més la nostra proposta té com a protagonista el riu. Aquest cop posarem a prova les nostres espatlles i els canells. Toca agafar un caiac! Individual o amb parella, sens dubte, aquesta és una de les millors maneres de gaudir del riu, ben arran de l'aigua i amb la immensa perspectiva que dóna l'amplada del riu. De fet, hem de reconèixer que fer caiac a la Ribera d'Ebre és una activitat més mística que esportiva. No té res a veure amb les aigües fogoses i trepidants dels Pirineus. Al contrari. El riu es presenta habitualment com un immens mirall d'aigües planes, òptimes per contemplar la vegetació de bosc de ribera que hi ha als dos extrems. El tram de Móra a Miravet és un dels més bonics, ja que circules entre una vall on, a banda i banda, hi ha muntanyes, castells i fins i tot illes verges al mig del riu. El guia us explicarà la història a cada pas i segurament no obviarà el protagonisme que el riu va tenir en aquesta zona durant la Batalla de l'Ebre.
Un cop arribats a Miravet, habitualment la mateixa empresa de lloguer de caiacs s'encarrega de planejar la tornada al punt d'inici, és a dir, a Móra. Un cop aquí, us aconsellem que agafeu el cotxe i enfileu l'eix de l'Ebre, la careterra C-12 en direcció a Miravet un altre cop. Aproximadament a 10 quilòmetres, trobareu el conegut Pas de Barca de Miravet. Una experiència molt aconsellable és que creueu el riu amb aquest pont flotant i mòbil on podreu situar el vostre vehicle. No esteu a Vietnam, no, esteu a la Ribera d'Ebre! Les vistes de la façana de Miravet des d'aquesta plataforma són úniques i després de la construcció del Passador – el pont de Deltebre– és l'únic lloc per gaudir d'aquest mecanisme ancestral de transport de vehicles i mercaderies de riba a riba de riu. Miravet, a més de ser un dels pobles més bonics de les Terres de l'Ebre, té una llarga tradició ceràmica. Hi ha alguns tallers de canterers que obren les seves portes al carrer i, fins i tot, ofereixen la possibilitat de posar les mans al fang i començar a modelar. Tot això ve de lluny. Resulta que a Miravet s’ha trobat ceràmica d’època ibera i romana, tot i que la que encara avui s’elabora al poble té origen en la ceràmica àrab que els pobles musulmans van importar a la península Ibèrica.
Després de dinar, ens espera la joia de la corona del poble: el castell. Va ser un dels darrers reductes conquerits per Ramon Berenguer IV als musulmans. Tot i que ja l'haurem vist des de múltiples perspectives, ara toca veure'l des de dins. Pujar els 47 esglaons que té fins al capdamunt tindrà la seva justa recompensa: unes visites immillorables sobre l'Ebre, que són l'enveja de tots els amants de la fotografia.