Flamencs al Delta de l'Ebre

Escapada de 48 hores a l'Ampolla

Descobreix l'Ampolla, la porta d'entrada del Delta de l'Ebre, on la gastronomia, el mar i la natura van de la mà

Publicitat

L'Ampolla és una acollidora vila marinera que no ha estat mai assaltada pel turisme agressiu. Indret d'estiueig habitual per famílies tortosines i de l'interior de la comarca del Baix Ebre, manté l'essència i la familiaritat d'un poble de poc més de 3.000 habitants. El port pesquer, amb les típiques xarxes dels pescadors esteses al sol i les façanes de les cases porxades emblanquinades, conviuen amb les terrasses dels restaurants de les grans sagues familiars d'hostalers a primera línia de mar.

La costa alterna tant les minúscules caletes de roques a la part nord, com les extenses platges de sorra fina a la part sud. De fet, l'anomenen la porta d'entrada al Delta de l'Ebre, precisament perquè el seu terme municipal s'endinsa cap al mar, formant l'hemisferi dret del Delta. I el que molta gent no sap és que s'anomena així, Ampolla, per la forma que fa la seva ubicació entre el mar i el riu, quan allà fa segles se situava l'antiga desembocadura del riu.

Arribats a l'Ampolla és necessari deixar cotxes, maletes, guies, propòsits, angoixes i mòbils a l'hotel o al càmping. Només ens caldrà roba lleugera, calçat còmode i una sola direcció en ment: cap a l'est, cap al mar. Tampoc no fa falta que ho diguem, ja que quan arribes a un poble amb mar, aquest t'atreu com si fos un imam.

Si fa bon temps i el sol pica, feu primer un banyet a la platja del Baconé, una platja de pedretes i d'aigua clara pròxima al poble. Ja refrescats, agafeu el GR-92 i camineu en direcció nord, sobretot per inspeccionar el terreny i veure una bonica panoràmica de l'Ampolla al fons quan comenci a caure el sol.

Quan ja noteu que us heu desfet de l'estrès urbà, enfileu un altre cop cap al poble, on us aconsellem que feu un volt pel passeig marítim per elegir l'indret on us fareu el primer homenatge gastronòmic. Sí, sí, us espera un vinet blanc ben fresc –si és possible una garnatxa blanca per fer honor a la terra– i després unes bones picadetes de marisc com ara uns musclos al vapor, unes cloïsses o, per aquells que ja han cobrat la nòmina, uns llagostins o unes bones ostres del Delta. L'Ampolla és una de les poblacions que més ha invertit en la promoció d'aquest mol·lusc que es cultiva en òptimes condicions a les badies del Delta. I hem de dir que, tot i que no està a l'abast de totes les butxaques, aquí en podreu tastar a uns preus prou assequibles.

Després d'un bon esmorzar –de cara al mar sempre que sigui possible– agafeu les bicis –si no en porteu, podeu llogar-les a l'Ampolla mateix– i prepareu-vos per entrar de ple en una reserva natural. En total, us proposem una ruta d'uns catorze quilòmetres, aptes per tots els públics, també per a nens, que recorrerà l'àrea protegida del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Sí, naturalesa en majúscules.

L'itinerari que us aconsellem va des de l'Ampolla fins a la Bassa de les Olles i arriba fins al Goleró. Des d'aquí es torna al punt de sortida vorejant els camps d'arròs de la zona i resseguint els límits de l'espai protegit. Hem de dir que la Bassa de les Olles és una llacuna envoltada d'arrossars i de dunes al costat del mar davant la Badia del Fangar. És habitual observar gran quantitat d'aus aquàtiques i, si teniu ànima de biòlegs, gaudireu de valent perquè és un dels espais humits més singulars d'Europa, amb una flora igualment difícil de trobar en altres indrets. El Goleró és el final d'un antic braç de l'Ebre que connecta el riu, a l'altura de l'illa de Gràcia, amb la Badia del Fangar. Probablement podia haver estat la desembocadura del riu al segle XI.

Abans de girar cua, observeu les vistes de l'Ampolla des del Delta i afegiu-lo al vostre àlbum de fotos. Pel que fa al dinar, una bona opció és emportar-se entrepans i fer una aturada en el camí per fer un pícnic, però si sou de bona teca i us agrada seure i posar el plat sobre les estovalles, us recomanem que en tornar a l'Ampolla feu un vermut al sol –una tradició recentment rescatada amb tots els honors 'chic' també aquí– que farà de preludi d'un arròs com Déu mana. Sí, un arròs en alguna de les seves varietats més autòctones, arròs negre, arròs a banda o el clàssic de marisc. El que us vingui més de gust. Avui veureu amb més calma com el mar va perdent intensitat i el cel es torna vermellós, lila i finalment fosc des de primera línia de mar. Com? A través d'un recorregut programat pel GR-92. Us proposem que, després d'haver reposat el dinar, enfileu direcció l'Ametlla de Mar fins a arribar a la Cala de l'Àliga, ja al terme del Perelló. El recorregut transcorre arran de mar, resseguint els antics camins de ronda, que fins fa poc transitaven els carabiners per vigilar l'activitat dels contrabandistes, que aprofitaven la foscor de la nit en un litoral tan abrupte.

Passareu per caletes molt boniques fins a la platja de Cap-Roig. Els trams rocosos s'intercalen amb petites cales de pedra petita, on s'amunteguen els còdols que arrosseguen els torrents durant les riuades. Aprofiteu per fer fotografies i captar la diversitat cromàtica del lloc. Des de l'ocre i el daurat dels marges als tons roginosos dels penya-segats, tot combinat amb el verd dels pinars i el blau intens del mar. Un luxe per als sentits.

Si fa bon temps, aprofiteu per remullar-vos en alguna de les cales. Us aconsellem que cap a les 19 h hores gireu cua, un altre cop en direcció a l'Ampolla, on arribareu just a temps per anar a l'hotel, donar-vos una bona dutxa i sortir a lluir bronzejat ben mudats pel passeig Marítim. Tot i que el turisme a l'Ampolla és més aviat familiar, també hi sol haver grups de francesos i belgues que tenen apartaments al poble, o bé, que passen uns dies en els càmpings de la zona. Si sou fans del techno o us agrada la patxanga, durant els mesos d'estiu podeu veure com es fa de dia a la discoteca Mediterrània, una carpa amb diverses sales situada davant de la platja de l'Arenal. Si el dissabte havíem fet ruta terrestre, diumenge toca canviar de superfície. La idea és fer un trajecte en barca per observar directament els vivers d'ostres i musclos del Delta. Tant en aquesta badia, la del Fangar, com la situada enfront de la Ràpita, la dels Alfacs, les aigües són tranquil·les i el fons està cobert d'extenses praderies d'algues, això fa que aquest sigui un ecosistema molt fèrtil per criar marisc.

Un cop arribats a les estructures marines que serveixen per produir marisc, el guia ens explicarà com es realitza tot el procés, des de la cria fins a la recollida. També podrem veure un petit museu d'antics i moderns instruments de treball relacionats amb aquests cultius entre altres curiositats. Ja per finalitzar la visita, i a la mateixa musclera, podrem fer una degustació de productes autòctons de la Badia com són les ostres i els musclos, acompanyats d'un vinet blanc. Ja de tornada al nucli urbà, us proposem dues coses: o bé que aprofiteu la tarda reposant a la platja de l'Arenal o, si el temps no acompanya, donant una volta pels carrerons de la població. Si fa bon sol, estem segurs que no us podreu resistir a la primera opció. Aquesta és una de les platges més llargues de la zona, fet que permet que mai es massifiqui i pugueu gaudir de molta intimitat. Just al davant, com queda una mica als afores del nucli urbà, hi ha xiringuitos i carpes d'estiu, on poder gaudir d'un cafè amb gel mentre s'escolta música 'chill-out'.

Si opteu per la segona de les opcions, el millor és fer una ruta pel port pesquer i després entrar al nucli històric del municipi, que bàsicament és el que es congrega al voltant de l'església de Sant Joan. Precisament en honor al seu patró, l'Ampolla és un dels municipis que inaugura les festes majors d'estiu a les Terres de l'Ebre, ja que les celebra la setmana del 24 de juny.

On menjar

  • Marisc
  • preu 1 de 4
La Taverneta
La Taverneta
Una tasca marinera com les d'abans, un bar de pescadors per als amants de la cuina senzilla de tota la vida. A la Taverneta de l'Ampolla, trobareu producte fresc, tapes i plats generosos a preus molt ajustats. Bona qualitat, ambient distès i acollir i un esperit mariner que, tant a la taula com al local, no deixa dubte.   
  • Marisc
Perales
Perales
Va començar sent un xiringuito de platja i s’ha convertit en un restaurant amb totes les lletres, de renom i d’una categoria excel·lent. Amb unes vistes immillorables i una bona cuina mediterrània, al Perales podreu assaborir productes frescos (musclos, navalles, cloïsses, calamars, gambes, llagostins..), plats de carn i de peix i, evidentment, tota la gamma d’arrossos i fideuades que, amb molta gana, amb poca o, fins i tot sense, us seduiran. S'aconsella, en aquest últim cas, encarregar-ho amb antelació.   
Publicitat
  • Marisc
  • preu 2 de 4
Casa Llambrich – Juani
Casa Llambrich – Juani
Si teniu ganes d'una bona mariscada, enfront del port pesquer de L'Ampolla, trobareu aquest restaurant de cuina mediterrània, de servei acollidor i bones vistes. En la seva carta, però, també destaquen els plats de peix de llotja i l'arròs caldós de llamàntol.   
  • Marisc
  • preu 2 de 4
A tocar de la Bassa de les Olles, la llacuna més petita i característica de les set que hi ha al Delta de l'Ebre, i amb la Platja de l'Arenal al davant, el restaurant Lo Goleró és un bon lloc per menjar un bon arròs – d'ànec, de verdures de temporada o de xipirons, sobretot -, a més d'assaborir bon peix i marisc fresc, recent arribat del port. Bona cuina marinera, en un paratge únic.   
Publicitat
Fata Morgana
Fata Morgana
Si, tot i estar en un poble mariner, el que us ve de gust és una bona pizza, aquí us encantaran. Grans, saboroses i, el més important, fetes al forn de llenya. També hi trobareu amanides i plats de carn, peix i marisc, però la seva especialitat són els plats de pasta i cuina italiana. Si esteu de sort, fins i tot, algun dia us podeu trobar enmig d'una cantada improvisada per músics i aficionats del territori. Bon ambient, tot l'any!   
  • Marisc
Casa Montero - Club Nàutic
Casa Montero - Club Nàutic
Amb unes magnífiques vistes sobre el port esportiu de L'Ampolla, trobem el restaurant del Club Nàutic, un dels clàssics del municipi. Regentat pels germans Montero, de família amb llarga tradició en el món de la restauració, la seva cuina destaca pels saborosos arrossos i fideuades, a més del marisc i plats de peix, sempre del dia. Cuina de mercat molt mediterrània, fresca i marinera, amb especial atenció pels detalls. Postres casolans i una terrassa que convida a l'estiu, acaben d'arrodonir un àpat deliciós acariciats per la brisa del mar.   

On dormir

  • Hotels
  • Hotels de luxe
  • preu 2 de 4
Flamingo
Flamingo
El primer hotel sostenible de l'Estat espanyol ja que cobreix totes les seves necessitats d’aigua calenta, calefacció i climatització de la piscina amb energies renovables. Un allotjament, amb 66 habitacions, confortable, ben equipat i amb unes instal·lacions i serveis magnífics. Disposa de piscina interior i piscina climatitzada, a més d'un restaurant, el Cafè del Mar, que ofereix una vista impressionant sobre el golf de Sant Jordi i el parc natural del Delta de l’Ebre. En definitiva, un hotel de categoria.     
  • Hotels
  • preu 1 de 4
En ple centre de l'Ampolla, a primera línia de mar i davant mateix del port pesquer, trobareu aquest petit hotel de 21 habitacions. Senzill, acollidor i completament equipat, l'Hotel La Roca Plana ofereix una estada agradable i tranquil·la amb una bona relació qualitat-preu.   
Publicitat
  • Hotels
Ampolla Sol
Ampolla Sol
Amb unes vistes excepcionals i 22 habitacions dobles recentment reformades, l'Hotel Ampolla Sol és una aposta segura. Al bell mig del passeig marítim, compta a més amb un restaurant de qualitat reconeguda, nodrit diàriament pel peix i marisc més fresc i variat de la zona. A destacar, tres especialitats de la casa: l'arròs caldós amb llagostins i escamarlans, l'amanida tèbia de tonyina fresca i el llobarro al forn.  
Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat