Feta aquesta primera aproximació a la via ebrenca, emprendrem la ruta pel costat del riu en direcció a l'antic pont del Ferrocarril, ara també conegut com el pont Roig, i que forma un dels trams més pintorescos de la Via Verda al seu pas per Tortosa. Fa poc que ha estat restaurat i apunta a convertir-se, amb el temps, en un element que estarà present en totes les postals que s'imprimeixin de Tortosa. Les vistes des d'aquest pont ens ajudaran a tenir una idea global del que és aquesta ciutat.
Un cop travessat el pont, ja al barri de Ferreries, continuarem caminant en sentit contrari fins al pont de l'Estat, un pont integrat totalment en l'imaginari de Tortosa i que substitueix el dinamitat per l'exèrcit republicà, l'abril del 1938. Un cop s'ha creuat l'Ebre, ara en direcció el nucli antic, us aconsellem que us uniu a la ruta de tapes Sabors del Nucli Antic, que els comerciants i hostalers de la zona han engegat per acabar de dinamitzar un barri que viu moments emergents. Vinoteques i restaurants de cuina fusió conviuen amb botigues i tallers de nous artesans, dissenyadors i fotògrafs. Bon dia! Tortosa és una de les ciutats més grans del sud de Catalunya, però tot i que conserva l'elegància d'una dama de classe alta, també sap comportar-se com una acollidora població de comarques. Per això, us recomanem que palpeu de prop la desimboltura franca i planera d'aquells que serveixen esmorzars de forquilla a primera hora del matí al Mercat Municipal. Demaneu un entrepà de baldana, la botifarra d'arròs típica tortosina, acompanyada d'un glop de porró. Per postres, un pastisset de cabell d'àngel ben ensucrat us servirà per tenir forces durant tot el dia.
D'aquí anirem pel costat del riu fins a l'antic escorxador municipal, un edifici modernista que ara acull el Museu de Tortosa. Amb els 3 euros que costa l'entrada, tindreu accés a tot un recorregut per una sala distribuïda en sis àmbits on s'explica la història de Tortosa i el seu territori, des de la prehistòria fins al segle XX. S'exposen les peces més representatives de cada període històric procedents de la mateixa col·lecció del museu i d'altres museus que les han cedit en dipòsit, com és el cas del Museu del Prado i el MNAC. Podem trobar des d'estris de sílex prehistòrics fins a esteles funeràries romanes, ceràmica andalusina o senyals de les diferents riuades que ha viscut Tortosa.
Un cop repassada la història tortosina, segurament ens entraran ganes de seguir coneixent-la amb més profunditat des dels carrers. El nucli antic de Tortosa, situat a l'interior del conjunt emmurallat, conté edificis emblemàtics com els Reials Col·legis –conjunt de tres edificacions de l'ordre dels dominics situades al carrer de Sant Domènec– així com diversos palaus i palauets que havien estat habitatges de les famílies nobles tortosines a l'època del Renaixement. Després d'aquest recorregut, que valdria la pena que fos guiat, us proposem que dineu al costat del riu. Hi ha tres o quatre establiments que ofereixen unes vistes magnífiques de la façana fluvial i del castell de la Suda. Ha arribat l'hora ja de trepitjar en profunditat la Tortosa d'extramurs, i ara per ara, la més comercial i transitada. L'avinguda de la Generalitat és la principal artèria de comunicació de la ciutat i compta amb una abundant oferta en botigues de tot tipus. Si caminem direcció el barri nou del Temple, arribarem fins al Parc Municipal Teodor González, la zona verda més emblemàtica. És conegut el passeig central ple de plataners centenaris de grans dimensions, que comparteixen espai als laterals amb les palmeres datileres, els pins, algun cedre i eucaliptus. L'indret ha esdevingut un escenari clau en les festes i esdeveniments socials, com festes majors, desfilades militars, trobades, balls i esdeveniments musicals. Val la pena perdre's pels senders que el creuen i descobrir el porxo del blat o llotja, que data del segle XIV i on actualment s'hi exposen la cort de bèsties, i els gegants i capgrossos de la ciutat.
Cap al vespre, ens dirigirem a la plaça de la Immaculada –també coneguda com a plaça del Paiolet– per començar una visita guiada molt especial al barri jueu. Fa poc que la tortosina Pili Cugat va decidir convertir-se en Blanca, la jueva de Tortosa. Ella fa una visita teatralitzada per conèixer i experimentar com era la vida quotidiana de la comunitat jueva de Tortosa i descobrir l'entramat de carrers i carrerons que conformen l'antic call jueu, mentre ressonen melodies sefardites. Acabada aquesta ruta nocturna, la cloenda del dia la viurem al Castell de la Suda. Aquesta impressionant fortalesa que domina la ciutat i el riu Ebre és un punt de visita obligat.
Avui dia, aquesta construcció forma part de la xarxa de Paradors Nacionals i és un bon lloc per allotjar-se a la ciutat, encara que òbviament, no el més econòmic. Dissabte a la nit, l'ambient el trobareu també al nucli antic o bé a l'eixample tortosí. A la zona del carrer Cervantes i la plaça d'Alfons XII hi ha molts restaurants que s'han especialitzat en pintxos i platets, ideals per compartir en grup. Si teniu ganes de festa, us hem de dir que Tortosa no s'ha caracteritzat mai per tenir una abundant oferta nocturna, però podeu provar sort si enfileu el carrer Ramon Berenguer IV, on està ubicada la zona dels pubs. Entre tots ells, destaca un local amb aires cubans que programa habitualment concerts en directe i monòlegs.
Diumenge és un bon dia per visitar un temple cristià. La catedral de Santa Maria obre al públic els diumenges de 10 a 14 h i és un enclavament històric únic a la ciutat. És sorprenent perquè, darrere d'una façana inacabada, barreja de barroc i neoclàssic, s'aixeca un temple gòtic format per tres naus. La visita permet descobrir les antigues dependències de la canònica augustiniana fundada durant el segle XII, així com el claustre que data del segle XIII. L'exposició permanent ens ajudarà a aprofundir en el coneixement de la ciutat i entendre l'important paper que ha jugat Tortosa a la història.
Al soterrani, hi ha exposat el lapidari amb epigrafia romana, visigòtica i àrab així com elements petris del cor de la catedral. A l'antic refectori, s'exposen el tapís del Sant Sopar, la taula de la Transfiguració, atribuïda a l'escola de Jaume Huguet, la taula del Sant Enterrament de Jesucrist i una mostra d'indumentària, pintura, escultura, mobiliari i orfebreria. A l'antic dormitori hi ha exposats el cadirat i el Sant Crist del cor, la Custòdia del Corpus, reliquiaris, tapissos, arquetes i llibres de cor. Objectes únics que us costarà trobar-ne de semblants!
Després d'aquesta bona dosi de cultura, us proposem que aneu a fer coses més terrenals. Què us sembla si agafeu el cotxe i aneu cap als Ports, direcció als Reguers? Aquest municipi, que forma part de Tortosa, està ubicat a la falda dels Ports i és conegut per tenir restaurants amb una bona carn de xai a la brasa. Us aconsellem un bon dinar de diumenge aquí, així com un passeig pels voltants del poble, on podreu veure camps d'oliveres i pins, així com alguns veïns del poble buscant caragols o espàrrecs si és temporada.Després d'haver agafat una mica d'oxigen entre natura, torneu a Tortosa per fer les maletes, fer una última passejada pel costat del riu i acomiadar-vos de la ciutat de les tres cultures fins a la pròxima.