Tast de vi i d’indians
El celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha estat un dels darrers en incorporar-se a La Carretera del Vi. La finca conserva les últimes vinyes de malvasia conreades a la vila des que aquesta varietat de raïm hi va arribar el segle XIV. Així que, sense perdre temps, volem començar l’escapada descobrint aquest lloc. Les visites es poden fer tot l’any, però cal reservar prèviament. De ben segur ens explicaran com s’elabora el vi, però també a què es deu el nom del celler i la història de la finca i de la família Llopis. No hi mancarà un tast de vi per acabar.
També un tast farem de la Ruta dels Indians de Sant Pere de Ribes. Per als que no ho sàpiguen, explicar-los que “indians”, o també “americans”, va ser el nom que van rebre aquells que, sobretot al segle XIX, varen marxar a fer fortuna a les colònies americanes, i molts dels que ho varen aconseguir, a la tornada es van construir una gran casa o van donar importants sumes de diners perquè s’alcessin altres edificis, alguns de singulars. Del Garraf en van sortir molts, d’indians, i és per això que poblacions com Sant Pere de Ribes llueixen nombroses obres d’aquells afortunats. Podem dirigir-nos a l’Oficina de Turisme de la població i demanar un fulletó per anar pel nostre compte a cercar els edificis i carrers més interessants, o bé fer coincidir la nostra estada a Sant Pere de Ribes amb alguna visita guiada que hi tingui lloc i que ressegueixi la Ruta dels Indians. La plaça de la Font, el rellotge de l’actual Ajuntament, l’Església Nova, Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt són alguns dels elements i indrets amb segell indià del municipi.
Si ens queda temps abans de dinar, i si no ho farem a la tarda, anirem al celler Vega de Ribes, empresa familiar dedicada a l’elaboració i embotellat de vins de qualitat de collita pròpia. Les vinyes de les quals en surt el raïm es conreen en cultiu ecològic integrat amb altres conreus i ramaderia, mentre que la masia té els seus orígens a l’Edat Mitjana.