Castell de Sant Martí de Tous
© Albert MiróCastell de Sant Martí de Tous
© Albert Miró

Gaudiu de les llegendes i les caves amb una escapada a l'Anoia

El Museu dels Traginers i el Railhome BCN, altres punts d'interès de la sortida que us proposem

Publicitat

L'Anoia és terra de castells. I sempre és un bon moment per visitar-los. Però en aquesta ocasió us recomanem fer una escapada a la comarca el primer cap de setmana de juliol, per així poder ser presents al Festival de Llegendes de Catalunya que té lloc al castell de Tous. Iniciarem els nostres passos aquí.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Històries al castell

Sant Martí de Tous, tocant a la comarca de la Conca de Barberà, és una població mil·lenària que va néixer al voltant del seu castell. Paga la pena fer una visita als seus carrers, i, és clar, al castell. Sembla ser que ja fa uns quants segles hi varen posar els peus personatges com Guifré el Pilós i l'abat Oliba, i avui segueix estant habitat, però obre les portes als visitants en dies concrets i també prèvia concertació. I, com ja us dèiem anteriorment, un moment excel·lent per anar a conèixer la vila i la seva construcció més emblemàtica és el primer cap de setmana de juliol, quan té lloc el FesLleCat, Festival de Llegendes de Catalunya. Hi escoltareu històries i llegendes populars d'arreu dels Països Catalans en diferents formats artístics.

Més tard anirem fins a Òdena per visitar les Caves Bohigues, que tenen el seu origen l'any 1542. Fan vins i caves en una magnífica finca, Can Macià, classificada d'interès històric i artístic, amb una masia central al voltant de la qual s'alcen els diferents espais del celler i les caves. Coneixerem la llarga història del lloc així com el procés de transformació de vi en cava.

A dinar farem cap a la capital de la comarca, Igualada, i més en concret al barri del Rec. Hem triat el Somiatruites, restaurant ubicat en una antiga adoberia i reformat per l'arquitecte Xavier Andrés. Com a xef hi ha David Andrés, actual cap de cuina del tres estrelles Michelin ABaC de Barcelona. La proposta culinària que trobareu a taula combina els productes de la terra de qualitat amb la cuina d'avantguarda.

Els traginers

No ens movem d'Igualada. Volem anar a conèixer un museu singular, dedicat als traginers. No fa pas tantes dècades el transport de mercaderies entre poblacions era molt lent i dur. Els traginers eren aquells que feien possible l'intercanvi tant de productes com d'informació entre masos, pobles i ciutats, i a molts territoris van tenir una importància cabdal per al desenvolupament comercial. Al Museu del Traginer aprendreu sobre aquest ofici, tot allò que l'envoltava i la seva evolució. La col·lecció d'Antoni Ros va fer possible la posada en marxa del centre, que ocupa tres plantes i on, entre moltíssims objectes, podreu observar una quarantena de carruatges.

Se'ns acaba el temps, i encara volem fer una darrera visita, al Railhome BCN, també conegut com el Museu del Tren Miniatura. Hi trobem una de les maquetes ferroviàries més grans del continent, plena de detalls, i reproduccions de centenars de locomotores de tots els temps al costat de material original de companyies ferroviàries d'arreu del món. Un museu, doncs, que no us podeu perdre si sou d'aquells que de petits, o potser també de grans, jugàveu amb les vies i les locomotores, o simplement si sou uns afeccionats al món dels ferrocarrils.

  • Museus i institucions
  • Art i disseny
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia
Amb precedents des del 1949 i situada al barri patrimonial del Rec, l’actual secció igualadina del mNACTEC va néixer als 90 a l’antiga cotonera Cal Boyer, del segle XIX, que n’és la seu central, amb quatre circuits: L’home i l’aigua, Dels clots als bombos, La pell en la història i Un univers de pell. L’altre centre és a l’antiga adoberia Cal Granotes, del XVIII, l’única museïtzada de Catalunya. Com que el temps s’hi ha aturat, s’hi entén in situ com s’hi adobava la pell en època preindustrial.
  • Museus i institucions
  • Infància
Museu Molí Paperer de Capellades
Museu Molí Paperer de Capellades
Tant si vam anar-hi amb l’escola –probable!– com si no, s’ha de visitar de més o menys grans. Ho fan més de 30.000 persones l’any. Secció del mNACTEC, és museu des del 1961: es tracta, de fet, del molí setcentista de la Vila, un dels 16 que hi havia a la rodalia, important centre paperer encara avui. Difon un fons dels últims set segles, divulga la cultura paperera amb visites i tallers, i –ep– fabrica paper a l’antiga, amb la venda del qual aconsegueix la meitat dels ingressos.
Publicitat
  • Museus i institucions
Castell de Claramunt
Castell de Claramunt
Més que equipaments, els castells són monuments; aquest, un dels 13 del Museu d’Història de Catalunya. Mil·lenari amb escreix, el castell de Claramunt és una de les icones de la comarca, una de les fortificacions més espectaculars del país i la principal de la recomanable Ruta dels Castells de Frontera de la comarca. S’hi accedeix a peu: la caminada de 25 minuts fins al capdamunt del turó té recompensa. L’itinerari el completen les fortaleses d’Òdena, la Tossa, Miralles i Vilademàger.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat