Pantà de Sau
© Josep CanoCaiac a Sau
© Josep Cano

Gaudiu de Sau i les Guilleries amb una escapada a Osona

Rutes a peu, excursions amb caiac i una visita a la Casa Museu Verdaguer, entre les propostes que us fem en aquesta sortida

Publicitat

Centrem la nostra escapada a la comarca d’Osona en les immediacions de l’emblemàtic pantà de Sau. Hem preparat una sortida ideal per als amants de la Natura i del turisme actiu, però també per a aquells apassionats del Patrimoni i de les lletres. Esperem que us agradi!

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Dia 1: Entre herbes remeieres i creuant Sau

Ens dirigirem abans de res a Vilanova de Sau, en ple Espai Natural de les Guilleries – Savassona. Des de la població, i acompanyats d’un guia, ens dirigirem xino-xano fins a l’embassament de Sau. Amb el guia visitarem l’Herbolari de Sau, on venen herbes remeieres, espècies i altres productes naturals. Fa dies que arrossegueu un constipat, o a les nits us costa dormir? Pregunteu quines herbes us poden ajudar!  Tot anant fins a les aigües calmades del pantà, podrem fruir dels colors de la Natura que ens ofereixen les Guilleries – Savassona. El paisatge és dominat per boscos centreeuropeus i mediterranis, i criden l’atenció les cingleres de roca nua.

Ara sí, ja som al mític pantà en què el campanar submergit treu més o menys la caputxa per damunt les aigües en funció de com estigui de ple, tot un indicador tant per als meteoròlegs com per als que s’acosten a l’embassament. Per mantenir un contacte encara més intens amb les aigües, sapigueu que diverses empreses hi organitzen activitats aquàtiques. Nosaltres optem per AquaTerra Club, que té una llarga llista al seu catàleg. Ens decantem per fer una excursió amb caiac, ja que n’hi ha per a tots els nivells i ens permetrà descobrir els racons més bonics i inaccessibles de Sau. També ens crida l’atenció el passeig amb Aquaslider, una embarcació lleugera per a 2, 3 o 4 persones, amb un modern sistema de pedaleig que permet un desplaçament ràpid i suau, i que podrem llogar per una hora, mig dia, o un dia sencer.

Dia 2: La casa del poeta

Tot el que vàrem visitar ahir és molt a prop de Folgueroles, poble natal d’un dels poetes catalans més populars de tots els temps, Jacint Verdaguer. La Casa Museu Verdaguer, en l’immoble on l’autor de L’Atlàntida hi va viure uns anys d’infantesa – els seus pares s’hi van traslladar quan el futur mossèn tenia 2 anys – ens evoca a tot l’univers de l’escriptor romàntic i figura cabdal de la Renaixença. L’habitatge en sí també té el seu encant: es tracta de la típica casa osonenca del segle XVII, i veure espais com la cuina o les habitacions ens donen una idea de com vivien els nostres rebesavis. O els rebesavis dels nostres rebesavis.

A la mateixa població del poeta hi dinarem. Triem el restaurant Bardaguer, on el menjar es converteix en poesia. Situat en l’antiga casa pairal de Can Baldiri, al Bardaguer fan cuina amb productes de proximitat, frescos i de qualitat, i a la taula hi arriben plats creatius, plens de colors, olors, sabors i textures diverses.

Anem tancant l’escapada, i ho farem amb una visita guiada que hem concertat per conèixer el ric patrimoni modernista de Sant Julià de Vilatorta. Amb sortida des dels jardins, també modernistes, de les Set Fonts, descobrirem la riquesa arquitectònica de la població osonenca, passant per construccions modernistes però també per altres d’estil historicista i noucentista. Ca la Manyana, Can Pallàs, Can Menció o l’antic Escorxador són només alguns dels noms dels edificis que trobareu al llarg del recorregut; un itinerari amb final a l’Hotel Torre Martí on ens serviran un refrigeri per acomiadar-nos, tant de Sant Julià de Vilatorta com, en aquest cas, de la comarca d’Osona. Fins a la propera ocasió.

  • Museus i institucions
  • Història
Museu Episcopal de Vic
Museu Episcopal de Vic
Declarat museu d'interès nacional per part de la Generalitat de Catalunya, sobretot per la magnífica col·lecció d'art medieval que conté, però també per les mateixes instal·lacions museístiques, situades al costat de la Catedral de Vic. S'hi exhibeixen unes 29.000 peces de pintura i escultura del romànic i el gòtic català, així com de les arts industrials i decoratives i una magnífica col·lecció de teixit i indumentària litúrgica. Entre les seves obres mestres, la Majestat de Santa Maria de Lluçà, el Baldaquí de Ribes o el Davallament d'Erill la Vall, tots aquests del segle XII.
L'Atlàntida, Centre d'Arts Escèniques d'Osona
L'Atlàntida, Centre d'Arts Escèniques d'Osona
Un equipament inaugurat fa pocs anys i amb tots els ets i uts per a portar-hi totes les arts escèniques, ja siguin en forma de concert musical, de teatre, de dansa... Hi ha lloc per al petit format i per als grans espectacles, i perquè hi arribi el millor que s'estrena a Barcelona però sense oblidar tampoc iniciatives i noves propostes que sorgeixen a Vic i rodalies. Per tant, la seva programació és d'allò més variada i el calendari atapeït. La Fundació que regeix l'Atlàntida volen situar Vic i Osona com a referents culturals a Europa.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu Industrial del Ter
Museu Industrial del Ter
El principal objectiu del museu és donar a conèixer el procés d'industrialització que va tenir lloc en aquest tram i els propers del riu Ter. La seu no pot estar més ben escollida, l'antiga fàbrica de Can Sanglas, a tocar del riu. Les col·leccions, però, se'ns mostren diverses, ja que també hi ha espai, en els seus 1.500 metres quadrats, per a tractar el riu com a valor natural. El Museu del Ter acull així mateix el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), dedicat a l'educació i la sensibilització ambiental, la custòdia fluvial i la recerca en rius mediterranis.
  • Museus i institucions
  • Interès especial
Santa Maria de Lluçà
Santa Maria de Lluçà
Si us agrada el romànic, us plaurà visitar Santa Maria de Lluçà. Del topònim del monestir en va sorgir el nom de la subcomarca del Lluçanès. I és que la seva església ja va ser consagrada l'any 905, si bé el moment de màxim esplendor del centre arribà al segle XIII. Avui tot el conjunt guarda elements d'interès, i especialment el claustre, que data del segle XII i conté una gran varietat d'elements decoratius, amb uns capitells que són una joia. La valuosa ferramenta de la porta principal, les decoracions murals i el petit museu amb peces d'orfebreria i objectes litúrgics també són del tot destacables.
Publicitat
  • Museus i institucions
Sant Pere de Casserres
Sant Pere de Casserres
Important exemple del romànic català, una visita a Sant Pere de Casserres és també magnífica per l'indret en què s'ubica, al damunt d'un meandre del Ter. Ja a dins hi observem un monestir humil, però ple de detalls encantadors, com el petit claustre, el locutori que més endavant (com queda prou clar) es convertí en celler, o les tombes antropomorfes, que fan evident que l'edifici es va alçar al damunt d'una necròpolis. Per tal de fer la visita més atractiva, les sales estan ambientades amb mobiliari i estris antics.
Teatre Cirvianum
Teatre Cirvianum
Rehabilitat a fons a principis dels anys 90 del segle passat, el Teatre Cirvianum de Torelló ofereix avui una completa programació estable de teatre, música i dansa tant professional com amateur. El Patronat que el gestiona aposta també pels cursos i tallers en els annexos del teatre, i ha impulsat projectes com el FESTUS, festival jove d'arts al carrer, que té lloc a l'estiu i del que se'n comptabilitzen ja tretze edicions. El festival aposta per projectes que proposen una relació especial, diferent i íntima amb el públic.
Publicitat
  • Museus i institucions
Castell de Montesquiu i Centre de Recursos
Castell de Montesquiu i Centre de Recursos
El castell de Montesquiu ha sofert molts canvis, exteriors, interiors i d'usos, des que es va alçar cap a l'any 1285. Però la seva visita avui és ben recomanable. A la planta baixa un audiovisual protagonitzat pels quatre fantasmes dels personatges més rellevants que han habitat el castell ens explicaran la seva història. Tot seguit visitarem les interessants dependències. Al pis superior, en canvi, és actualment Centre de Recursos de la Diputació de Barcelona, i s'hi desenvolupen convencions, conferències i cursos. Si teniu temps, feu una volta pel Parc del Castell.
  • Museus i institucions
  • Història
Casa Museu Verdaguer
Casa Museu Verdaguer
Jacint Verdaguer, figura cabdal de la Renaixença catalana, va néixer a Folgueroles l'any 1845. La Casa Museu que podem visitar és en la que el poeta de L'Atlàntida va viure els primers anys de la seva vida, la casa familiar. És interessant conèixer les diverses estances, ja que es tracta d'una típica casa de poble osonenca del segle XVII, però també entrar-hi per la molta informació que sobre mossèn Cinto s'hi exposa. Tot Folgueroles, de fet, és un museu a l'aire lliure sobre l'escriptor, i per tant us recomanem recórrer-lo abans o després d'entrar a la Casa Museu.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat