La Seu d'Ègara
La Seu d'Ègara

Gaudiu del Patrimoni amb una escapada al Vallès Occidental

Anem a conèixer la Seu d’Ègara i la modernista Casa de les Aigües

Publicitat

Ens endinsem al Vallès Occidental, una comarca propera a Barcelona i molt ben comunicada amb la capital catalana i que guarda infinitat de tresors i de sorpreses. Les grans ciutats i els petits pobles formen part del seu paisatge i d’una història que ve de lluny, com veurem només començar aquesta escapada.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Dia 1: La Seu d’Ègara i una excursió amb segway

Candidata a Patrimoni de la Humanitat, la Seu d’Ègara és una autèntica joia. Així que comencem la nostra sortida anant a una de les dues capitals de comarca, Terrassa, on, acaronat pel parc de Vallparadís, trobem aquest magnífic conjunt de tres esglésies, Sant Pere, Santa Maria i Sant Miquel, a través de les quals podem fer tot un viatge per la història de l’arquitectura. Hi observem Romànic, Renaixement, Barroc, retaules gòtics i, potser el més sorprenent de tot, vestigis de temps dels visigots, dels pocs que es conserven al nostre país.

Després de dinar, us proposem descobrir la Vall d’Horta d’una forma especial: dalt d’un segway. Heu provat mai aquest vehicle de dues rodes, amb autoequilibri i propulsat amb energia elèctrica? Si és que no, a què espereu? Us ho passareu la mar de bé! I si ja coneixeu el vehicle, aprofiteu la traça adquirida per descobrir els racons de la part més oriental del massís de Sant Llorenç del Munt.

Dia 2: Vinyes i Casa de les Aigües

No existeix una Denominació d’Origen Vallès. Però això no vol dir que a la comarca no hi hagi vinyes. El matí del segon dia, al terme municipal de Sant Llorenç Savall, visitarem La Muntada, un projecte de recuperació del cultiu de la vinya de forma ecològica i amb ànima social. Tot passejant per la finca, sabrem com creixen i es cultiven els ceps, i també experimentarem com es feien les antigues barraques de vinya. En acabat, no hi mancarà un tast de vi, i els més petits de la casa faran un tast sorpresa!

Per dinar ens entaularem al restaurant Garbí de Castellar del Vallès, establiment familiar amb la cuina en funcionament des de l’any 1976 i on us serviran plats de qualitat amb personalitat. Treballen els productes de temporada i de proximitat, i hi trobareu plats i guisats tradicionals.

Acabarem l’escapada en una antiga central d’extracció i bombejament d’aigües. Dit així, potser no sona molt bé, però creieu-nos si us diem que la Casa de les Aigües de Montcada i Reixac val molt la pena: és tot un exemple de modernisme industrial català. A més a més la visita la farem acompanyats de dos personatges que ens portaran fins a l’any 1879, quan es va inaugurar la central. Una visita teatralitzada que agradarà a grans i petits. Tornats al segle XXI, però, serà l’hora de fer camí cap a casa.

  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Gas
Museu del Gas
Flamant. Perdó. Però és que és molt jovenet: obria el 2012, en plena crisi econòmica, i en una plaça que ja se’n deia, del Gas –oficialment, des del 1979. La seu de la Fundació Gas Natural Fenosa ocupa una antiga central elèctrica amb motors de gas, La Energía. Difon la història corporativa i gasística en una exposició permanent, conserva l’arxiu històric de la companyia i acull mostres temporals i activitats per a tothom. El primer any va captar 22.000 visitants. Pugeu fins al mirador.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
mNACTEC
mNACTEC
El vapor modernista Aymerich, Amat i Jover acull, des de fa un parell de dècades, el Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Nacional, sí, i fora del centrípet cap i casal. En una desena de muntatges fixos i altres de temporals, reflecteix com els avenços científics ens han canviat la vida, i vetlla pel nostre patrimoni industrial. I compte: aquí no s’acaba el mNACTEC, que continua a 25 museus territorials. La Generalitat preveu d’integrar-lo dins el nou Museu Nacional d’Història.
Publicitat
  • Teatres públics
Teatre-Auditori Sant Cugat
Teatre-Auditori Sant Cugat
Amb una programació intensa, diversa i de primer nivell, l’escenari santcugatenc assoleix les dues dècades de trajectòria com a equipament de referència ineludible i indiscutible de la primera corona metropolitana. Obra de dos Ramons –els arquitectes Artigues i Sanabria–, en sobresurt la sala polivalent, amb capacitat per a uns 800 espectadors. Unes 50.000 persones hi gaudeixen cada any de teatre, música, òpera, dansa, espectacles familiars, màgia o sarsuela. O cinema, xerrades, tallers...
  • Museus i institucions
  • Història
Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
Museu del Monestir (Museu de Sant Cugat)
El continent no és pas recent: una abadia benedictina començada a construir al segle IX. El contingut, sí: el Museu del Monestir és la seu central i emblemàtica del Museu de Sant Cugat, nascut el 2003 –l’altra és el Museu del Tapís Contemporani, la casa Aymat. A part del claustre i l’església, aixopluga una instal·lació sobre el monument, els monestirs romànics i els monjos medievals; mostres temporals d’art i temes locals, i aules. Organitza visites guiades o teatralitzades.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat