Mines de Cercs

Gaudiu del Pedraforca i de les mines amb una escapada al Berguedà

També anirem a conèixer el conjunt paleontològic amb petjades de sauròpode més extens d’Europa

Publicitat

El Pedraforca és el cim més conegut del Berguedà i es troba entre els més emblemàtics de tot el país. Així que volem fer una breu escapada a la comarca per passejar pels seus entorns i prendre-li fotografies per tots costats. Però això ho deixarem per al final: de primer ens endinsarem en unes mines de carbó avui ja tancades i també anirem a trobar petjades d’uns habitants molt especials que campaven per aquestes terres fa uns quants mil·lennis...

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Cercs i Fumanya

Us hem preparat un matí ideal si aquest viatge l’esteu fent amb canalla. I si no és el cas, de segur que també el gaudireu! Ens dirigim a Sant Corneli de Cercs. Aquí, a 920 metres d’altitud, l’explotació minera que al llarg de 140 anys va desenvolupar l’empresa Carbons de Berga, SA, va omplir de vida aquest indret. De vida, i també de mort, perquè com és sabut les condicions de treball dels miners eren d’allò més dures, i molts van perdre la vida sota terra. La visita a les Mines de Cercs serveix per recordar-los i homenatjar-los, al mateix temps que aprenem un munt sobre l’extracció del carbó i també sobre la vida a la colònia. Una colònia que va ser de les més importants del país: hi vivien al voltant de 3.000 persones en el moment més àlgid. Avui encara hi resideixen un centenar llarg de veïns.

Abans d’entrar a la mina fem un tomb pel museu, que presenta una àmplia i didàctica exposició. S’hi reprodueixen espais de la colònia minera com una aula de l’escola i un dispensari, i just al costat del museu es pot accedir a l’habitatge d’un treballador dels anys quaranta del passat segle. I ara sí, ha arribat l’hora de posar-se el casc, enfilar-nos al trenet i endinsar-nos a la mina!

Quan haguem acabat, us convidem a anar encara molt més enrere en el temps: a l’època dels dinosaures! A només 7 quilòmetres de les mines hi ha el conjunt paleontològic de Fumanya, el jaciment europeu més extens amb petjades de sauròpode del Cretaci superior i un dels més importants de tot el món. Visitant el Centre d’Interpretació sabrem que la relació entre aquests “animalets” i el carbó és més estreta del que potser d’entrada ens pot semblar: va ser per l’explotació minera a cel obert que en aquest indret es va dur a terme entre el 1975 i el 1986 que es van descobrir les empremtes de dinosaure, més de 3.500!, i que els dinosaures van desaparèixer fa 65 milions d’anys, a finals del Cretaci, que és el període en què es va formar el lignit i en el qual la formació geomorfològica dels Pirineus es va verticalitzar. El jaciment de Fumanya, situat al terme municipal de Fígols, és Bé Cultural d’Interès Nacional i aspira a ser declarat Patrimoni Natural de la Humanitat per part de la UNESCO.

Una M gegant

És l’hora d’anar a dinar, i ho farem en un hostal que de ben segur té una de les millors, si no la millor, panoràmica del Pedraforca. El seu nom no podria ser cap altre, Hostal Pedraforca, i es troba als afores de Saldes. Conscients d’aquest tresor, el menjador és generós en finestrals i mentre mengeu podreu contemplar la majestuosa M que formen els dos pollegons units per un coll. Més enllà de les vistes, al restaurant de l’Hostal també hi trobareu bon menjar, basat en cuina de temporada i tradicional.

I per acabar l’escapada, com ja us havíem promès, caminarem pels entorns del Pedraforca, aquests massís gegantí i solitari que forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Si sou experts excursionistes, el Pedraforca és un d’aquells cims que cal que feu com a mínim una vegada a la vida. Però com que no sabem si és el cas, nosaltres us proposem una excursió molt més suau, per descobrir els carrers i el patrimoni de Saldes mentre contemplem el massís. Hi veureu l’església de Sant Martí, les restes del castell, l’ermita de Santa Maria, i, a partir d’aquesta, podem anar seguint les fites que ens endinsaran en la Natura generosa que hi ha a peus del Pedraforca. Uns punts ideals on arribar i anar tancant la nostra escapada poden ser el mirador de Gresolet i el refugi de Lluís Estasen.

  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu del Ciment Asland
Museu del Ciment Asland
Ara farà 100 anys que l'espectacular fàbrica de ciment impulsada per Eusebi Güell als afores de Castellar de n'Hug va entrar en funcionament, i 40 que va tancar les portes. Per sort, avui podem seguir visitant aquesta singular construcció d'aires modernistes i esglaonada seguint el pendent de la muntanya per tal d'aprofitar la força de la gravetat en el procés de fabricació de ciment. Les visites contemplen un itinerari extern per les ruïnes industrials, i a l'interior, on hi ha el centre d'interpretació que ens ajudarà a entendre millor el funcionament de la fàbrica.
  • Museus i institucions
  • Ciència i tecnologia
Museu de les Mines de Cercs
Museu de les Mines de Cercs
Una de les visites més singulars i atraients a la comarca, i en què hi gaudiran des dels més grans fins als més petits, ja que s'entra dins d'una autèntica mina de carbó amb un tren miner. És un trajecte de 450 metres per la galeria Sant Romà que permet fer-se una idea de com era el treball en aquestes mines. Abans, però, una mica d'història i de coneixements sobre els usos del carbó i la vida dels miners, i la trobarem a les sales d'exposició permanents, dins d'un edifici que inicialment era un convent de monges. Sens dubte, una visita que tard o d'hora heu de fer al Berguedà.
Publicitat
  • Museus i institucions
  • Història
Casa de la Patum
Casa de la Patum
A Berga, l'esperit de la Patum s'hi respira tot l'any. Però, això sí, la festa només la podreu veure al carrer els dies que toca, per Corpus. Si no hi podeu anar per aquestes dates, sempre us queda el recurs d'entrar a la Casa de la Patum i almenys fer un tast d'aquesta històrica i reconeguda festa popular. A la Casa s'hi guarden i exposen els vestits i figures de les comparses, mentre que al Centre d'Interpretació s'hi explica amb tot detall en què consisteix la festa. De segur que us vindran ganes d'anar-hi, o de repetir si ja l'heu viscuda.
  • Museus i institucions
  • Història
Centre Medieval i dels Càtars
Centre Medieval i dels Càtars
El Berguedà va tenir un paper molt destacat en la història del catarisme, sobretot a l'hora de rebre els darrers càtars fugint dels seus perseguidors. És per això que a l'antic palau de Pinós de Bagà hi ha una exposició permanent en la qual diferents personatges, com Guillem de Berguedà i els Mataplana, us explicaran qui eren els càtars i els seus lligams amb l'Alt Berguedà, i en especial amb Bagà. També coneixereu com eren aquestes terres pels volts dels segles XII i XIII.
Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat