Centre de visitants, monestir i mina
Dedicarem el primer dia a l'Estany. I ja que hi ha un centre de visitants, i nosaltres som de visita, doncs entrem-hi! El trobem en una part de les antigues dependències del monestir de Santa Maria de l'Estany, i ofereix informació sobre els recursos i serveis turístics i culturals del municipi. De la mateixa manera, té per objectiu posar en valor el patrimoni arqueològic, històric, arquitectònic, artístic i etnològic de la població.
Tot seguit visitem el monestir, canònica agustiana amb vida entre els seus murs entre els segles XI i XV i en l'actualitat parròquia. Podem parlar d'una autèntica joia del romànic, especialment els capitells del seu claustre, 72 en total, amb escenes bíbliques esculpides, i iconografies de temàtica vegetal i heràldica. Va ser fundat el 1080, i conté una notable imatge gòtica de la marededéu esculpida en un sol bloc d'alabastre.
A dinar anem a Ca la Tona, a tocar del monestir. Hi podrem menjar productes ecològics i de la comarca.
A la tarda seguim a l'Estany. No us sembla rar que la població tingui aquest nom i encara no n'haguem vist cap, d'estany? Sí que n'hi havia un, però es va dessecar amb una obra d’enginyeria espectacular que data del segle XVIII i que encara ara fa la mateixa funció: treure l’aigua del pla de la població. Probablement quan hi havia aigua a la superfície el paisatge era més bell, però aquesta provocava malalties, i a més a més els monjos del monestir agustinià necessitaven terres per conrear. La solució va ser construir una mina de pedra seca que fa prop de mig quilòmetre de llargada, i a la qual avui podem accedir, posant així el punt i final a la jornada.