Jardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar
ShutterstockJardins de Santa Clotilde, Lloret de Mar
Shutterstock

Els jardins més bonics i singulars de Catalunya

Agafem aire fresc envoltats de vegetació en set parc i jardins catalans frondosos en història, bellesa i diversitat botànica

María José Gómez
Publicitat

Ara més que mai, ens ve de gust estar a l’aire lliure i fugir del brogit urbà per regalar-nos activitats essencials i plaents com passejar envoltats de vegetació. A Barcelona en tenim un bon grapat, però també volem explorar els d'altres contrades com els de Santa Clotilde, que han servit d'escenari per a la nova sèrie d'HBO 'La casa del dragón', preqüela de la cèlebre 'Joc de trons'. Per obrir-nos pas entre la mala herba, hem demanat a Ignacio Somovilla, especialista en jardins i fundador de l'agència de viatges especialitzats Bomarzo, que ens en triï i descrigui els més bonics i interessants de Catalunya.

També t'agradarà: 50 llocs de Catalunya que has de visitar, almenys, un cop a la vida

1. Brots surrealistes

No és gens fàcil trobar jardins surrealistes, però és que figures com Dalí no abunden. L’artista va portar la seva creació també als àmbits domèstics i als jardins de la seva residència de Port Lligat (Alt Empordà). Aquí va plasmar tot un món hedonista i absurd, barrejant plantes mediterrànies amb tota una amalgama d’objectes, com la cèlebre piscina amb forma de penis. Al castell de Púbol (Baix Empordà), els jardins responen més a paràmetres formals –de vague aire renaixentista– on va intercalar escultures seves, piscines i un nimfeu en homenatge a Wagner.

salvador-dali.org

2. Gaudí al bosc

Els jardins Artigas són un altre espai ajardinat que us transportarà a un món oníric (o lisèrgic, com en vulgueu dir). En aquest cas, estan atribuïts a Gaudí, tot i que no hi ha un acord unànime sobre l’autoria. Són un exemple curiós de jardins construïts al voltant de la llera d’un riu, i se situen en la propietat formada per la fàbrica i la casa dels Artigas, a la Pobla de Lillet (Berguedà), on l’arquitecte va fer estada mentre treballava en la construcció del Xalet del Catllaràs.

trendelciment.cat/activitats/jardins-artigas

Publicitat

3. ‘Follies’ indianes

Entre Cambrils i Montbrió (Baix Camp), el Parc Samà és una magnífica mostra de l’arquitectura de jardins que es va fer amb els diners dels indians: grans estanys, cascades, grutes, follies (petits edificis d’estil i funció diversa que es reparteixen per un jardí), escultures, plantacions de palmeres, tarongers... D’estil romàntic i únic en el seu gènere, alberga més de 1.500 espècies vegetals en 14 hectàrees. Acaba de ser inclòs, juntament amb els de Santa Clotilde, en la ruta oficial de jardins històrics d’Europa.

parcsama.es

4. Vora el mar

Parlem ara, per al·lusions, dels jardins de Santa Clotilde, que han servit d'escenari per a la nova sèrie d'HBO 'La casa del dragón', preqüela de 'Joc de trons'. Situats a Lloret de Mar (la Selva), estan formats per la casa i els jardins d’estiueig que Rubió i Tudurí va dissenyar el 1919 per a una distingida família de la burgesia catalana, els Roviralta. D’inspiració clàssica, els eixos i passejos que creuen els jardins acaben sempre al mar. Estan adornats amb algunes peces d’escultura de tradició romana i presidits per una bonica vil·la que ens transporta a un món de pistes de tenis i estiuejos de tres mesos.

patrimoni.lloret.cat/ca/moll-museu-obert-de-lloret/jardins-de-santa-clotilde

Publicitat

5. Espai d’inspiració

Una altra casa d’estiueig, en aquest cas el mas que la família de Joan Miró tenia a Mont-roig del Camp. Va ser en aquesta finca, que barreja l’àmbit residencial amb l’agrícola, on Miró es va decidir a ser pintor. Els jardins senzills de la casa encara conserven uns eucaliptus monumentals i la glorieta que l’artista sovintejava per l’ombra i la tranquil·litat que li oferien a l’hora de pintar.

masmiro.com

6. L’elegància era això

Ah, Cap Roig. Si hi heu anat, sabeu de què parlem. I si encara no ho heu fet, feu-hi via. Ja. Trobareu els jardins entre Palafrugell i Mont-ras (Baix Empordà), en un dels indrets més bonics de la Costa Brava. Aquesta meravella de 20 hectàrees parla de la fascinant història del militar rus Nicolai Woevodsky i la seva dona, Dorothy Webster, que van traslladar el sofisticat món de la vida de camp i la passió per la jardineria tan britàniques a aquest racó de Catalunya. Passejos amb vistes, jardins aterrassats, miradors, 800 espècies botàniques... amb l’omnipresent Mediterrani.

fundacionlacaixa.org/ca/jardins-cap-roig-natura-art-cultura

Publicitat

7. Un bosc urbà

En gairebé 7 hectàrees, l’Arborètum Dr. Pius Quer i Font, a Lleida, acull una col·lecció d’unes 500 espècies de plantes –especialment d’arbres, d’aquí el seu nom–, ordenats segons el bioma original: boscos boreals, boscos caducifolis, boscos esclerofil·les i selves temperades. Un espai de gaudi, de sensibilització i de coneixement.

arboretum.parcteclleida.es

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat