Lisboa HILTON
Foto: Julian Dik / Unsplash
Foto: Julian Dik / Unsplash

Les 20 millors coses per fer a Lisboa

Una guia de les millors coses per veure, fer, menjar i beure a la capital de Portugal

Publicitat

Amb els seus restaurants de classe mundial, el seu prestigiós estil i la seva rica història en art i cultura, la primera ciutat de Portugal continua ocupant un lloc destacat a les llistes de preferències dels viatgers més exigents. Però, quines són les coses bàsiques a fer mentre ets a Lisboa?

Tant si vens per una visita curta o penses a quedar-te una mica més, aquesta llista t'ajudarà a trobar les millors coses per fer a Lisboa. Trobaràs els llocs més destacats, podràs tastar el menjar tradicional portuguès i descobrir joies ocultes als veïnats més moderns de la ciutat. Gaudeix!

Tasta el millor menjar portuguès al Time Out Market Lisboa

Què és? Més de 40 espais amb els principals representants de la cuina portuguesa fan de Lisboa una capital gastronòmica en un mateix sostre. En particular, el del Mercado da Ribeira (Avenida 24 de Julho) cada dia de 10 h a 00:00 h, divendres i dissabte fins la 1 de la matinada. 

Per què cal anar? I si et diguéssim que les hamburgueses, el nigiri, les pizzes, els sandvitxos i fins i tot el bacallà d'aquest mercat han estat comissariats? Time Out Market és el primer mercat del món on els seus productes han estat triats, provats i assaborits (amb quatre o cinc estrelles, i ni una menys) per un grup independent d'experts de la ciutat: els mateixos periodistes i crítics de Time Out. Compta amb més de 40 restaurants, una botiga que de productes portuguesos, una acadèmia de cuina, un bar, un club i una sala d'exposicions. És una parada ineludible.

No t'ho perdis: Res. Si és bo, ho incloem en la revista; però si és genial, ho tens en el mercat.

Coneix el museu més jove de la ciutat, el MAAT

Què és? El museu d'art contemporani més recent a Lisboa és el MAAT (Museu d'Art, Arquitectura i Tecnologia), un edifici lluminós a tocar del riu que ha acaparat els comptes dels instagrammers lisboetes els últims mesos.

Per què cal anar? Es va inaugurar, després es va tancar, després es va obrir de nou… però la veritat és que aquest projecte de la Fundació EDP és molt més que el seu acrònim. Les línies arquitectòniques del MAAT van impactar a la ciutat en el seu llançament en 2016, i ara justifiquen les peregrinacions a l'àrea de Belém. L'estructura dissenyada per l'arquitecta britànica Amanda Levete, combinada amb el capvespre, ofereix la millor foto que podràs compartir en les teves xarxes socials. Però no t'has de quedar només amb això: et recomanem consultar l'agenda per a obtenir informació sobre exposicions permanents i temporals.

No t'ho perdis: A més de les exposicions té una àmplia programació d'activitats com a tallers, visites comentades i xerrades.

Publicitat

Sopar a Gambrinus, un restaurant amb bugaderia pròpia

Què és? Fundat fa 80 anys per un duet que van formar un alemany i un gallec que van fer una cerveseria que servia menjar alemany. Trenta anys més tard, una nova administració va remodelar el lloc per a donar-li l'aparença que té avui.

Per què cal anar? Manual per a menjar en el bar Gambrinus: 1) Demana una croqueta amb la mostassa de la casa; 2) Pregunta per la tulipa Gambrinus, un deliciós còctel de cervesa; 3) No oblidis les ametlles torrades; 4) Espera pacientment la torrada de pa de sègol; 5) Prova un 'prego' (sandvitx de carn) o un sandvitx de carn rostida amb tartar; 6) Observa la preparació del cafè (i tomátelo, per descomptat).

No et perdis: Les croquetes? El prego? O la crêpe suzette?

Troba ofertes a la Feira das Borda

Què és? L'equivalent de Lisboa al Rastro de Madrid o al Mercat de Portobello de Londres. Va començar al segle XIII i no va tenir una ubicació fixa abans d'instal·lar-se definitivament al Camp de Santa Clara, al 1903.

Per què cal anar? Si t'agrada passejar pels mercats ambulants quan estàs de vacances, has de visitar Feira das Borda. Trobaràs una mica de tot, des de mitjons fins a llibres de segona mà passant per mocadors de seda d'època, tots els dimarts i dissabtes.

No et perdis: Aixeca't d'hora per a aprofitar la teva visita.

Publicitat

Converteix-te en un expert en art portuguès visitant el Museu Nacional d'Art Contemporani

Què és? Fundat en 1911, aquest museu estatal va reobrir les portes el 1994, després d'una pausa obligada per l'incendi del Chiado.

Per què cal anar? Malgrat l'original disseny modernista de l'arquitecte francès Jean-Michel Wilmotte, el nom Museu Nacional d'Art Contemporani és ben ambiciós, donat la grandària i el pressupost del lloc. No obstant això, la remodelació de fa un parell d'anys, que inclou 100 obres de la col·lecció permanent, ofereix una descripció instructiva de 150 anys d'art portuguès, des del romanticisme fins al neorealisme, el surrealisme i l'art abstracte, fins a 1975.

No t'ho perdis: 'Gadanheiro', de Júlio Pomar i 'Pintura Habitada', d'Helena Almeida. Aquests són dos dels artistes contemporanis més importants de Portugal i el seu treball és una visita obligada. A més, la botiga del museu és excel·lent.

Presenta els teus respectes al bacallà de Zé da Mouraria

Què és? Un restaurant famós pel seu bacallà rostit.

Per què cal anar? En realitat no hi ha en dóna Mouraria. Hi ha un Virgílio, no de Mourariasinó de la regió de Minho. Va obrir el restaurant més popular del barri fa 17 anys, on una vegada un company gallec va tenir una graella anomenada dues Grelhados. I ara que coneixes la història del nom, permet-nos parlar-te del seu bacallà rostit de renom internacional, el secret del qual està a usar gruixuts trossos sense espines al mateix temps que afegeix cigrons, oli d'oliva i patates rostides de bona qualitat. També són excel·lents els filets de vedella amb all i la sèpia amb allada.

No t'ho perdis: Les costelles a la barbacoa se serveixen els dimecres i l'arròs d'ànec al forn, els dijous.

Publicitat

Aturat a la cafeteria favorita de Fernando Pessoa a Lisboa, Martinho da Arquejada

Què és? Aquest establiment es va fundar el 1782 com una botiga de gel i begudes.

Per què cal anar? A Martinho da Arcada, el restaurant més antic de Lisboa, creuen en els fantasmes, o, almenys, en gestos simbòlics. Està a totes les guies turístiques, ja que va ser un dels llocs favorits de Fernando Pessoa i la mitologia local diu que Martinho dóna Arcada té un lloc reservat constantment per al poeta.

No t'ho perdis: A la cafeteria, els menjars ràpids se serveixen a preus atractius, i també ofereixen un dels millors 'pastureu de Belém' de la ciutat.

Passa el dia (i la nit) a Casa Independente

Què és? Casa Independente va obrir les seves portes el 2012, en el mateix moment que la plaça del centre de la ciutat, Largo do Intendent, s'estava convertint en la destinació nocturna favorita a la ciutat.

Per què cal anar? És un palau en ruïnes que ha albergat tot tipus de clubs i associacions durant l'últim segle, i aquesta és l'última (i probablement la més animada) encarnació. La gran sala Tiger Room ofereix concerts i sessions de DJs, hi ha diverses sales petites que són ideals per a xerrar o treballar amb la tablet, i la cafeteria i el pati posterior, que són llocs perfectes per a relaxar-se.

No t'ho perdis: El bar serveix una bona varietat de te, sucs naturals i còctels, i el menjar se serveix fins la mitjanit.

Publicitat

Visitar l'Embaixada

Què és? Embaixada Lisboa és un espai multi-concepte al Palauet Ribeiro dóna Cunha, amb un impressionant disseny neo-àrab del segle XIX, a Principe Real.

Per què cal anar? Disseny, moda i exposicions temporals. No hi ha una 'ambaixada' més diplomàtica que la Embaixada. Situada en una mansió del segle XVIII, amaga alguns dels secrets més intrigants de la ciutat: botigues portugueses i estrangeres molt originals, totes sota el mateix sostre (que a vegades està adornat amb flors) i amb un restaurant de nom francès però que serveix cuina local. Assegura't de passar-te per Linkstore, que embeni accessoris originals per a homes; Organii, amb productes orgànics per a bebès, i Amélie au Theatre (imatge), que recorda a la 'Maria Antonieta' de Sofia Coppola, i no oblidis prendre't un glop al pati interior de Le Jardin.

No t'ho perdis: Passa't per l'impressionant restaurant i passeja pel seu jardí.

Veure la posta de sol al PARK

Què és? Aquest bar al terrat d'un aparcament de diverses plantes (a la cantonada sud-oest del Bairro Alto), s'omple en les nits càlides.

Per què cal anar? D'acord, sona estrany. Però en PARK, les begudes estan disponibles al sisè pis, per la qual cosa estarà lluny dels cotxes. Tingues a mà el teu mòbil: la vista que ofereix de Lisboa és una de les més fotografiades, igual que els seus còctels. A més, normalment hi ha sessions de DJs per animar el cotarro. Les atractius i joves parroquians del PARK xerren allí envoltats per tests gegants i banda sonora jazz, soul i funk.

No t'ho perdis: La vista sobre el riu és impressionant. Els entrepans i els esmorzars estan disponibles fins a les 3 de la tarda, i el servei de sopars s'ofereix de 8 de la tarda a 11 de la nit.

Publicitat

Espera el teu torn per a un sopar increïble en Taverna da Rua das Flores

Què és? Durant el dia, la Taverna da Rua das Flores és una senzilla cantina que serveix plats tradicionals, amb un excel·lent bacallà esmollat. Però a la nit es converteix en el laboratori d'un xef que barreja influències de tot el món.

Per què cal anar? Per dirigir un restaurant on el menú canvia diàriament es necessita creativitat. André Magalhãés, el xef, la té, i també sap molt sobre productes portuguesos oblidats o difícils d'aconseguir. Per tant, una part del menú generalment confon als clients; però no temes, el personal està a la teva disposició per a dir-te què és cada cosa.

No t'ho perdis: Sempre està ple i no s'accepten reserves, així que passa't aviat.

Veure la vista a Portas do Sol

Què és? Un espai ampli d'espectaculars vistes. A més del riu Tajo, podràs veure el barri de Alfama des de la comoditat del teu seient.

Per què cal anar? El bar de còctels Portes do Sol ens convida a sortir els caps de setmana, i també serveix menjar per contrarestar els efectes de la sangria. El bar d'aquest mirador està dins d'un edifici del guardonat arquitecte Aires Mateus, i animat els caps de setmana per un DJ que posa a Lisboa i als turistes a ballar al voltant de l'estàtua de São Vicente de Fora, patró de la ciutat.

No t'ho perdis: Acomoda't als pufs i relaxa't per veure el riu Tajo i els monuments del districte de Alfama.

Publicitat

Prova la major delicatessen de Lisboa, els Pastéis de Belém

Què és? Els famosos pastissos de Belém, pastissos cremosos i suaus amb pasta fullada elaborades segons una recepta secreta, surten volant de les seves safates.

Per què cal anar? La fleca de Belém és una parada obligatòria per als turistes, però els seus grans salons de te, coberts amb taulells blaus i blancs, també atreuen els residents de Lisboa. Els pastissos (1,10€ cadascun) realment valen la pena, i la seva història és llarga i antiga. La seva fabricació va començar el 1834, quan el Monestir dels Jerònims va començar a vendre dolços. Van tenir tant èxit que, tres anys després, va començar l'imperi Pastureu de Belém, amb una recepta secreta que encara s'utilitza fins al dia d'avui. 


No t'ho perdis: Visita el Museu Berardo.

Gaudeix de la naturalesa al parc de Monsanto

Què és? Què tal un parc públic com a Central Park? Et ve de gust? Perquè és bàsicament això.

Per què cal anar? En realitat, ens trobem davant d'un parc que és tres vegades més gran que el de Nova York. Sí, tres vegades. Caminar, córrer, anar amb bicicleta o patinar, fer un pícnic, fer fotografies, dibuixar o tenir una cita són alguns dels suggeriments que et fem per a passar l'estona en aquest enorme pulmó verd, tan gran que es perd de vista on comença i on acaba.

No t'ho perdis: Visita l'Albereda Keil do Amaral, passa't per Mata de Benfica i no et deixis el Moinho do Penedo.

Publicitat

Balla fins que surti el sol a Lux Frágil

Què és? El millor club de Lisboa, amb dues pistes de ball (una més lounge i una altra per a suar sense parar) i una terrassa al terrat i amb vista al riu.

Per què cal anar? Hi ha molts clubs a Lisboa, però cap es compara amb Lux Frágil. La decoració és única i la música és insuperable, cortesia dels DJsresidents i dels principals convidats internacionals que la visiten cada setmana. Com indica el seu modern mobiliari, és un lloc per a veure i ser vist, però el seu públic és ben amigable. A Lux podràs ballar des d'electro fins a hip-hop, sense oblidar els tradicionals hits dels 80. Els dijous són populars entre locals més 'indie'; i els dissabtes, el lloc és assaltat pels forasters. El programa de Lux, que inclou bandes en viu i un exclusiu esdeveniment cada diumenge a la tarda, així com els més populars DJs internacionals, el converteixen en el centre de l'activitat social de la ciutat. I recorda, seràs el més 'cool' si arribes després de les 2 del matí.

No t'ho perdis: Quan surt el sol, al terrat

Gaudeix de les vistes del Panorâmico de Monsanto

Què és? El nou mirador de Lisboa té gairebé 50 anys. En el passat, va ser un restaurant de luxe, una sala de bingo, una discoteca, un edifici d'oficines i un magatzem.

Per què cal anar? A aquest OVNI arquitectònic dissenyat per Chaves da Costa se li ha donat una nova oportunitat de vida, i molt més tranquil·la que les seves antigues encarnacions: un mirador (en realitat sempre va ser el seu ús secundari). De debò, és la millor vista de tota la ciutat. Abandonat des de 2001, el Panoramicnomés va rebre visites esporàdiques d'exploradors urbans, turistes, curiosos i gent armada amb esprais. Des del 2 de setembre de 2017 es pot visitar de forma legal i segura.

No t'ho perdis: La vista 360è de la ciutat i la seva excel·lent ubicació, al Parc recreatiu Alt da Serafina, fan d'aquest edifici abandonat el millor lloc per a gaudir de les vistes del Monsanto.

Publicitat

Viatja sense sortir del país al Museu do Orient

Què és? Els portuguesos van ser els primers europeus a tenir una presència continuada a Àsia, i el Museu d'Orient, inaugurat en 2008, n'explica la història.

Per què cal anar? L'exposició principal inclou mapes i quadres únics, panells pintats amb pintures xineses i japoneses dels segles XVII i XVIII i art de Namban (influència occidental), així com una important col·lecció d'utensilis de Timor. L'exhibició 'Ombres d'Àsia' mostra ombres chinescas procedents d'una franja de països des de Turquia fins al sud-est asiàtic, extrets de la vasta col·lecció Kwok On. El museu organitza cursos d'idiomes, cuina i ikebana, a més d'acollir concerts de música asiàtica, fusió, música del món i dansa.

No t'ho perdis: El restaurant de la planta superior té unes vistes precioses.

Escoltar Fado a Mesa de Frades

Què és? Mesa de Frades, l'antiga capella revestida de taulells de la Cinquena da Dóna Rosa, és un palau construït per Dom João V per a un dels seus amants, i una casa de fado propietat del guitarrista Pedro de Castro.

Per què cal anar? Té una reputació de ser la cantina dels fadistas i mai se sap qui podria enrotllar-se en les primeres hores i fer una actuació improvisada. El menjar és portuguès, (especialitats de bacallà, sobretot), però no està a l'altura de la qualitat del fado.

No t'ho perdis: Reservar és necessari per al sopar. Si entres més tard, no et prometem res.

Publicitat

Descobreix Alfama amb els ulls embenats

Què és? Descobrir Alfama amb els ulls embenats és una idea suggerida per Lisbon Walker, en col·laboració amb ACAPO, l'associació portuguesa per a cecs i discapacitats visuals.

Per què cal anar? El recorregut es diu Lisboa Sensorial, l'objectiu del qual és sentir les olors, els sorolls i els sabors del barri més típic de Lisboa, amb els ulls coberts i una guia. Dura una hora i mitja.

No t'ho perdis: Reserva per endavant (necessiten un mínim de 10 persones) en www.lisbonwalker.com

Porta't un taulell portuguès visitant Cortiço i Netos

Què és? Durant més de 30 anys, Joaquim José Cortiço va dedicar la seva vida a col·leccionar i estudiar els taulells industrials portuguesos que van pertànyer a fàbriques que van tancar les seves portes. Avui, són els seus néts els que continuen donant vida al seu projecte amb Cortiço & Netos, on es poden trobar diverses rajoles de ceràmica que conten la seva història des dels anys 60 d'ara endavant.

Per què cal anar? A diferència d'altres botigues de taulells artesanals, aquest lloc és un veritable museu d'estil un gran espai per trobar gangues decoratives úniques. Durant anys, el propietari va adquirir accions de les fàbriques quan van tancar; ara els seus néts (els 'netos' del nom) estan ocupats venent els seus productes.

No t'ho perdis: Compra un el més ràpid que puguis!

Més coses increïbles per a fer en el món

Recomanat
    També t'agradarà
    També t'agradarà
    Publicitat