Caldes de Montbui
Foto: Ferran TraitéCaldes de Montbui
Foto: Ferran Traité

Modernisme, termes i camps d'aviació al Vallès Oriental

Els diferents atractius de La Garriga i de Caldes de Montbui centraran la nostra sortida a la comarca

Publicitat

La història més antiga i la més recent i el patrimoni de característiques molt diverses (termal, residencial, com a refugi d'una guerra...) s'entremesclen en aquesta escapada al Vallès Oriental que té com a protagonistes dos municipis separats per una vintena de quilòmetres i amb alguns trets en comú: La Garriga i Caldes de Montbui. Ens acompanyeu a descobrir-los?

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

La Garriga

Comencem en una vila que va ser de les primeres que va acollir la burgesia barcelonina els estius, i aquest fet va deixar-hi moltes mostres de Modernisme i en va canviar la fesomia. Ara no estem a l'estiu, però evidentment també val la pena visitar La Garriga i deixar-se embadalir pels seus múltiples edificis de finals del segle XIX i primers del XX. Heu de caminar relaxadament pel Passeig, planer, llarg, acollidor, on s'hi acumulen moltes de les grans torres alçades fa un centenar d'anys. Uns plafons a l'inici o al final del Passeig us n'indicaran els noms i la ubicació: Casa Sebastià Bosch i Sala, Casa Santamaria, Casa Barraquer, Torre Iris... Un punt i a part, però, mereix l'illa de torres que hi ha tocant a la plaça del Silenci. És l'anomenada l'Illa Raspall, on hi conviuen quatre cases, envoltades de jardí, construïdes per Manuel J. Raspall entre 1910 i 1913, avui protegides com a Bé Cultural d'Interès Nacional. La primera obra arquitectònica de Raspall, però, l'heu d'anar a veure al cèntric carrer dels Banys; allí, l'any 1903, l'arquitecte hi va reformar de dalt a baix la casa pairal de la seva mare. Hi va mantenir alguns elements gòtics de la masia del segle XIV, i s'hi noten les lliçons de Josep Puig i Cadafalch.

Sense deixar la població, canviem totalment de temàtica. Als afores, en direcció a Les Franqueses del Vallès, hi ha un espai que ens parla d'un passat dolorós i no gaire llunyà: el camp d'aviació de Rosanes. Va ser construït als anys 30 del segle passat per un empresari argentí, però amb l'esclat de la guerra civil va ser ampliat i usat per part de l'exèrcit republicà, i es convertí en un punt de gran importància estratègica. Al lloc hi trobem refugis antiaeris, els edificis dels comandaments i el menjador dels soldats, a més a més de la torre de control.

Deixem enrere la Història i endinsem-nos en la Natura del present. Des de La Garriga es poden fer diversos recorreguts a través dels quals descobrireu el relleu i el paisatge d'aquesta part del Vallès. Trieu el que més us plagui, però, si aneu amb família, us en recomanem un de senzill i no gaire llarg, el de ca l'Oliveró. Sortint del passeig dels Til·lers, heu de dirigir-vos cap al carrer de Cardedeu i el torrent de la Cova. El camí s'enfilarà una mica, però sense cap dificultat, i podreu veure antics camps de cultiu avui reconquerits pel bosc, una fantàstica vista de La Garriga, i la masia de Ca l'Oliveró, del segle XVI.

Si abans de marxar de La Garriga voleu adquirir alguns productes de proximitat, podeu fer cap a l'agrobotiga El Rebost del Pou Calent, al carrer dels Banys. De fet, a la comarca que estem visitant hi ha una llarga llista d'agrobotigues on es venen productes agraris procedents de cooperatives i agràries i altres productors locals.

Caldes de Montbui

Marxem ara a la segona població que us havíem promès. Caldes de Montbui és una població amb una llarga tradició d'estiueig de persones atretes per les qualitats de les seves aigües des de, com a mínim, l'època de l'Imperi Romà. Una particularitat n'és la temperatura a la que brollen, com podeu comprovar a la popular Font del Lleó: vigileu quan hi poseu la mà, que per la boca de l'animal surt l'aigua a 74ºC! La plaça on hi ha aquesta font, i que porta el mateix nom, té molts altres punts d'interès: l'elegant hotel i balneari Broquetas, el modern edifici de l'Ajuntament, les termes romanes – diuen que de les més ben conservades de l'època que hi ha en tota la Península –, o el museu Thermalia, on podreu conèixer la història de Caldes, descobrir-hi interessants obres d'art d'artistes de renom, i també informar-vos d'allò que calgui, ja que també actua d'oficina de turisme. Per exemple, podeu preguntar per altres llocs per veure a la població, i possiblement us citaran les muralles medievals, el pont romànic, el molí de l'Esclop, l'antiga farmàcia Codina, el museu Delger, els fa pocs anys estrenats banys termals El Safareig, o Can Sanmartí, on s'hi fa pasta des de l'any 1700. I encara més: a l'inici del carrer de Bellit trobareu una magnífica torre, que inicialment pertanyia a la muralla del segle XII i que posteriorment va ser usada com a presó, i que està declarada bé cultural d'interès nacional. I us recomanem que creueu el pont i us endinseu al parc de Can Rius, antic jardí del balneari del mateix nom que s'ha restaurat, i, amb el nom d'Espai Can Rius, s'hi fan activitats diverses. En definitiva, a Caldes hi podeu passar un munt d'hores, i més encara si heu reservat fer un circuit termal o algun tractament en algun dels seus establiments!

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat