Florence Nightingale
Foto: ShutterstockEstàtua commemorativa victoriana de Florence Nightingale a Waterloo Place, Westminster, Londres
Foto: Shutterstock

Museus i monuments del món de referència per al feminisme

Omplim la maleta de racons que ajuden a mitigar la falta de representació femenina

Manuel Pérez
Publicitat

Des dels museus més avantguardistes fins a les reivindicacions clàssiques del carrer. Des de personatges històrics femenins fins a museus anatòmics de la vagina. Per mitigar la desigualtat de gènere treballen alguns referents museístics a diferents parts del món. Hi ha mil opcions per visitar, però, dins el moviment feminista global s'han aixecat iniciatives que val la pena conèixer. Us deixem un recull dels destinacions rellevants en clau de reivindicació de la figura de la dona.

NO T'HO PERDIS: 10 viatges imprescindibles

Bonn, pioneres

Aproximadament, només el 8% de les estàtues de Barcelona estan dedicades a dones. Una cosa semblant passa als monuments i museus del món, una desigualtat simbòlica que intenten mitigar espais com el Frauenmuseum de Bonn. El primer museu del món dedicat en exclusiva a les dones va obrir l’any 1981: no té ni 40 anys! La institució és tota una referència pel que fa a la museïtzació i posada en valor de l’agenda d’igualtat.

Amsterdam, fer història

A Espanya, els museus recorden Emilia Pardo Bazán i Rosalía de Castro. Un dels més famosos d’Amsterdam és la Casa d’Anna Frank, espai estremidor que revela la triple opressió contra una dona, jove i jueva. A Begijnhof hi ha el pati més maco de la ciutat, espai que recorda les beguines, dones independents del segle XII que es dedicaven a la cura de persones. En l’extrem oposat, el frívol Museu de la Prostitució. Molta feina a fer, encara.

Publicitat

Londres, estimar-nos

Florence Nightingale no és tan coneguda com correspon als seus mèrits. La fundadora de la infermeria moderna també va ser pionera en tenir un museu dedicat el 1982. Bastant més recent és l’obertura, gràcies a un crowdfunding, de l’inaudit Vagina Museum, al barri de Candem, amb l’objectiu de tombar estigmes al voltant del cos de la dona i promoure la seva salut integral, moltes vegades coartada per la falta d’informació.

Buenos Aires, en lluita

El Puente de las Mujeres porta a Puerto Madero, barri modern que ha batejat els seus carrers amb noms d’il·lustres personatges femenins. A la ciutat, per cert, cada dijous des de fa més de 40 anys, desfilen al voltant de la simbòlica plaza de Mayo les mares i àvies dels represaliats per la dictadura argentina. La lluita es barreja darrerament als carrers amb els mocadors verds que reclamen una llei que possibiliti l’avortament. Seguim!

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat