Dia 1: entre Montesquiu i la Farga Lacambra
Comencem el nostre viatge al nord de la comarca, tocant al Ripollès. En aquesta zona, coneguda com el Bisaura, ens hi espera des de finals del segle XIII un imponent castell, aturonat i envoltat de natura. És el Castell de Montesquiu, concebut inicialment com a residència dels senyors del terme de Besora. La fortificació ha passat per moltes mans i s’ha anat modificant, fins que el 1976 la propietària va passar a ser la Diputació de Barcelona. Avui el castell és visitable; els fantasmes de quatre personatges importants que hi han tingut relació ens donaran la benvinguda a través d’un audiovisual, i tot seguit podrem visitar les estances de l’edifici.
Abans o després d’endinsar-vos al castell, us recomanem, i molt, que feu una volta pel Parc que el rodeja. Podeu seguir per exemple l’itinerari senyalitzat que porta per nom L’obaga del castell. És senzill i d’una gran bellesa, i comença al costat mateix de la fortificació. La ruta és circular, i en més o menys 60 minuts ja tornareu a ser al punt d’inici.
Havent dinat ens desplaçarem a Les Masies de Voltregà, població que acull el Museu del Coure, situat en un edifici modernista de principis del segle XX i que forma part de les instal·lacions de La Farga Lacambra, una de les empreses del grup familiar La Farga. Al museu hi descobrirem els usos i les aplicacions que La Farga ha fet del coure al llarg de la història a nivell industrial, econòmic i ambiental. L’espai divulgatiu es va inaugurar l’any 2008, i va ser possible gràcies a la cooperació entre la Fundació La Farga i la Universitat de Vic. La Universitat va assumir la direcció del projecte museològic i museogràfic. Destaquem de la visita el pas de la passarel·la, que permet veure en directe el procés productiu de transformació del coure.