Tres itineraris
Població acostumada des de fa dècades al turisme, a Sitges s'hi fan diversos itineraris relacionats amb la seva història o patrimoni. Consulteu-ne els horaris a través de la xarxa o a les oficines de turisme. També podeu, és clar, agafar un plànol i anar pel vostre compte. Nosaltres hem previst fer tres rutes que ens permetran descobrir gran part dels tresors que amaga la població.
La primera està relacionada amb aquells garrafencs que, sobretot en la segona meitat del segle XIX, varen marxar al continent americà a fer fortuna. A Sitges, com a d'altres poblacions, se'ls coneix més amb el nom d'americanos, si bé el nom més estès al país és el d'indians. Molts d'ells, quan en tornaren, varen alçar valuoses construccions amb els diners que havien fet. La Ruta dels Americanos recorre alguns d'aquests llocs i serveix per conèixer anècdotes sobre els indians que s'han transmès de pares a fills. Les rutes tenen una durada aproximada de dues hores, i de segur que passareu pel carrer de l'Illa de Cuba, un dels més emblemàtics d'aquells temps, amb diversos palaus americanos, i que veureu moltes de les cases modernistes del lloc, també impulsades pels que tornaven de l'altre costat de l'Atlàntic. No és casualitat que a finals del segle XIX i principis del XX Sitges fos un dels centres neuràlgics del moviment modernista, amb artistes que hi muntaven les seves festes i que com a herència ens han deixat - entre moltes altres coses - el magnífic Cau Ferrat o el Palau Maricel.
Una segona ruta que volem fer és la de la Malvasia. L’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, construït el 1912 per Josep Font i Gumà, d’estil modernista, té la bodega on s’elabora la Malvasia de Sitges, llegat de la família Llopis. En aquest itinerari també es visiten la seva casa i la bodega Llopis, en l'actualitat seu del Museu Romàntic. I acabarem amb una caminada pel casc antic de la població, observant les empremtes que ha deixat la història, des de fragments de muralla fins a cases de pescadors.