Mirador del Museu Maricel Sitges

Pel Garraf, entre els atractius de Sitges i de Sant Pere de Ribes

Us proposem descobrir a fons una de les poblacions costaneres més conegudes del país

Publicitat

Tant si ja heu estat en alguna ocasió a Sitges com si no heu trepitjat els seus carrers, us recomanem que la visiteu o la revisiteu perquè és plena d'atractius, molt més enllà de les seves platges i els seus museus més populars. Dedicarem gran part de la nostra escapada al Garraf a recórrer els racons de la població, si bé també volem dedicar una estona als cellers de Sant Pere de Ribes.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE BARCELONA ÉS MOLT MÉS I LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA.

Tres itineraris

Població acostumada des de fa dècades al turisme, a Sitges s'hi fan diversos itineraris relacionats amb la seva història o patrimoni. Consulteu-ne els horaris a través de la xarxa o a les oficines de turisme. També podeu, és clar, agafar un plànol i anar pel vostre compte. Nosaltres hem previst fer tres rutes que ens permetran descobrir gran part dels tresors que amaga la població.

La primera està relacionada amb aquells garrafencs que, sobretot en la segona meitat del segle XIX, varen marxar al continent americà a fer fortuna. A Sitges, com a d'altres poblacions, se'ls coneix més amb el nom d'americanos, si bé el nom més estès al país és el d'indians. Molts d'ells, quan en tornaren, varen alçar valuoses construccions amb els diners que havien fet. La Ruta dels Americanos recorre alguns d'aquests llocs i serveix per conèixer anècdotes sobre els indians que s'han transmès de pares a fills. Les rutes tenen una durada aproximada de dues hores, i de segur que passareu pel carrer de l'Illa de Cuba, un dels més emblemàtics d'aquells temps, amb diversos palaus americanos, i que veureu moltes de les cases modernistes del lloc, també impulsades pels que tornaven de l'altre costat de l'Atlàntic. No és casualitat que a finals del segle XIX i principis del XX Sitges fos un dels centres neuràlgics del moviment modernista, amb artistes que hi muntaven les seves festes i que com a herència ens han deixat - entre moltes altres coses - el magnífic Cau Ferrat o el Palau Maricel.

Una segona ruta que volem fer és la de la Malvasia. L’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges, construït el 1912 per Josep Font i Gumà, d’estil modernista, té la bodega on s’elabora la Malvasia de Sitges, llegat de la família Llopis. En aquest itinerari també es visiten la seva casa i la bodega Llopis, en l'actualitat seu del Museu Romàntic. I acabarem amb una caminada pel casc antic de la població, observant les empremtes que ha deixat la història, des de fragments de muralla fins a cases de pescadors.

Terra de vi

La tarda la reservem per a Sant Pere de Ribes, a tocar de Sitges. La població també mereix una bona passejada, però volem centrar la nostra visita d'avui en un tema concret i que apassionarà els amants del món del vi. No existeix una DO Garraf, però la comarca no està mancada de vinyes, integrades a la DO Penedès. I s'hi elaboren vins de tota mena, blancs, rosats i negres, d'una qualitat excepcional gràcies a les particularitats del sòl i del clima. Però a més a més,  conèixer la producció de vi en un lloc com Sant Pere de Ribes té un valor afegit: els cellers que ofereixen visites es troben situats en edificis històrics. Per tant, gaudirem del vi però també de l'arquitectura. La Ruta dels Cellers inclou quatre espais: la Torre del Veguer, una masia fortificada en un entorn privilegiat; Can Ramon, d'una família de viticultors que elabora vins de finca amb les vinyes de la seva propietat; Vega de Ribes, amb un celler centenari on produeixen vins ecològics; i Puig Batet, envoltat de les muntanyes del Garraf i amb vinyes antigues i molta història per explicar. No hi faltaran, és clar, els tasts un cop acabades les corresponents visites.

Si us queda temps, feu un tomb pels carrers de Sant Pere de Ribes i assaboriu-ne el passat indià.

Recomanat
    Més de escapades
      També t'agradarà
      També t'agradarà
      Publicitat