Varietat en pocs quilòmetres
Les explotacions que es poden visitar es concentren pràcticament totes en tres municipis: Lluçà, Perafita i Prats de Lluçanès. És una Ruta que no requereix de llargs desplaçaments i que, tot i així, permet conèixer una gran varietat d'explotacions relacionades amb els làctics. En paraules del Consorci del Lluçanès, "els ramaders apliquen i transmeten simultàniament coneixements tradicionals i les més noves tecnologies de conreu i maneig dels animals", i afegeixen que els obradors de la zona "han trobat el seu camí per elaborar productes únics". D'allotjaments i restaurants proposats n'hi ha d'aquestes tres poblacions però també d'altres del Lluçanès, com Alpens, La Torre d'Oristà, Olost, Sant Bartomeu del Grau, Sant Boi de Lluçanès, Santa Maria de Merlès i Sant Agustí de Lluçanès. Les explotacions en aquest moment visitables són Formatges de Lluçà, Formatges Betara, El Soler de n'Hug i Postres artesanes Santa Eulàlia.
Què heu de fer si voleu emprendre la Ruta de la Llet? Senzillament, comprovar quines explotacions ofereixen visites en el moment de fer l'escapada – no totes són visitables tot l'any –, i reservar amb antelació. I ja podeu preparar la bossa de viatge!